נתניהו: גיבוי לליברמן ומסר לאסד דרך ברלוסקוני
ההתבטאויות הלוחמניות כלפי דמשק לא היו מתואמות, ואילצו את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להגיב ולהסביר. מקורביו: "אין ביקורת על שר החוץ". נתניהו שיגר מסרים לאסד דרך ראש ממשלת איטליה ושר החוץ הספרדי, לפיהם הוא מוכן למשא ומתן
הקרבות המילוליים בין ירושלים לדמשק חשפו התנהלות כאוטית בממשלת נתניהו. התברר כי הדברים, שעלולים היו להוביל להתלקחות בצפון, לא תואמו. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נאלץ להגיב ולהסביר דברים שאמרו שריו. הלילה (יום ו') אמרו בסביבתו ל-ynet: "צריך להיות ברור - אין ביקורת על שר החוץ". עם זאת הוסיפו באותה הנשימה נימה ביקורתית: "האם בעיתוי הזה היה נתניהו אומר את הדברים הללו? לא, ולכן הוא גם לא דיבר על הנושא הסורי בימים האחרונים".
בלשכת ראש הממשלה ציינו כי נתניהו העביר בימים האחרונים מסרים לאסד באמצעות ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, ושר החוץ הספרדי, מיגל מורטינוס, שביקרו בירושלים, לפיהם ישראל מוכנה ומעוניינת לפתוח במשא ומתן מדיני. "לא הועברו פרטים, אך ראש הממשלה העביר מסרים על המסגרת של המשא ומתן", אמר גורם המקורב לנתניהו.
בסביבתו של נתניהו דחו טענות של שרים ופוליטיקאים כי ראש הממשלה איבד שליטה על שריו הבכירים, ועל ההתנהלות של ממשלתו. "ראש הממשלה, שר החוץ ושר הביטחון שוחחו אתמול בנושא הסורי", אמר גורם בלשכתו. "אין פה איבוד שליטה. אמירה פה, אמירה שם, אבל המדיניות מתואמת".
אמש האשים בשיחה עם ynet שר בכיר בממשלה את שר החוץ, אביגדור ליברמן, שאיים למוטט את משטרו של אסד, אם תפרוץ מלחמה: "אולי פינקלשטיין אמר לו לדבר כך, כי זה יעשה לו טוב מבחינה פוליטית". ארתור פינקלשטיין הוא יועץ תדמית אמריקני שיעץ במהלך שני העשורים האחרונים לפוליטיקאים ישראלים רבים, וכיום מייעץ לליברמן.
ארתור פינקלשטיין אכן שהה בישראל בימים האחרונים, אך עזב אמש. הוא לא שוחח ולא נפגש עם ליברמן במהלך שהותו כאן. יועצו של ליברמן, צחי משה, מסר בתגובה: "בשבוע האחרון לא דיבר השר ליברמן עם ארתור פינקלשטיין, לא באופן ישיר, לא באופן עקיף, ולא באופן טלפתי. מי שמסתתר מאחורי ההגדרה האנונימית 'שר בכיר' הוא פחדן ונמושה".
מקורבי נתניהו הבהירו ש"ראש הממשלה מגבה את שר החוץ. ביומיים האחרונים היו התבטאויות סוריות קשות. לכל מי שמשמיע נגד ישראל איומים, צריך להיות ברור - אנחנו לא נתעלם. ישראל מושיטה יד לשלום, אך לראש הממשלה חשוב שיבינו שלישראל יש את מימד ההרתעה ויש לה מעמד של הרתעה. נתניהו לא חלוק על ליברמן. הוא לא התקשר אליו למתוח ביקורת".
הודעת הבהרה ובקשה מהשרים לשתוק
אתמול בצהריים, אחרי נאום בר-אילן של ליברמן, שוחח נתניהו עם שר החוץ, ואחר כך פרסמו הודעה משותפת ובה נאמר ש"פניה של ישראל לשלום ולניהול משא-ומתן מדיני עם סוריה, ללא תנאים מקדימים. בד בבד, ישראל תמשיך לנהוג בנחישות ובתקיפות מול כל איום עליה".
נתניהו הורה למזכיר הממשלה, צבי האוזר, לערוך סבב טלפוני בין כל השרים ולהורות להם להימנע מהתבטאויות הקשורות לסוריה.
הפינג-פונג הלוחמני בין ירושלים לדמשק החל בדבריו של שר הביטחון אהוד ברק, בתחילת השבוע, לפיהם "בהיעדר הסדרים עם סוריה, אנו עלולים להגיע עמה לעימות כוחני שיגיע עד למלחמה כוללת". אותו ברק נשמע אמש מפויס יותר, וגם מתח יותר מביקורת מרומזת על ליברמן: "אני בלשון המעטה לא מתלהב מההתבטאויות משתי היממות האחרונות".
"אני ומערכת הביטחון מאמינים שהסדר עם סוריה הוא יעד אסטרטגי של ישראל", הבהיר. "כמעט כל ראשי הממשלה בעשורים האחרונים - יצחק רבין ושמעון פרס, אולמרט ואנוכי - עשינו מאמצים לקידום הסיכוי להסכם שלום מול הסורים". הוא נמנע מלהזכיר את בנימין נתניהו - אף שהוא זה שעמד מאחורי מכתבו של רון לאודר לנשיא סוריה הקודם, חאפז אל-אסד, שבו התחייב לוויתורים מפליגים.