חמאס לאו"ם: מצטערים על הפגיעה באזרחים
במסמך שהעביר הארגון הפלסטיני לאו"ם בתגובה על דו"ח גולדסטון נכתב כי הוא מצטער על כל פגיעה שנגרמה לאזרחים ישראלים ב"עופרת יצוקה": "מקווים שהם מבינים שזה בגלל ממשלתם". משקיף הרשות באו"ם הביע אכזבה מקידומו האיטי של הדו"ח: "למה בהאג מתעלמים מפניותינו?"
חמאס ב"הפגנת רגשות" נדירה: הארגון הפלסטיני מביע בדו"ח שהכין עבור האו"ם בנוגע להתנהלותו בזמן מבצע "עופרת יצוקה" צער על מותם של אזרחים ישראלים, שנהרגו מפגיעת רקטות שירו חמושיו. כך עולה מעותק של הדו"ח, שהגיע אמש (יום ו') לידי סוכנות הידיעות רויטרס. ישראל דחתה את ההתנצלות.
במסמך שהכינה ועדה שהקים חמאס כדי לבחון את הטענות בדו"ח גולדסטון, שבו הועלה החשד כי חמושיו - כמו גם חיילי
צה"ל - ביצעו פשעי מלחמה, נכתב: "אנחנו מצטערים על כל פגיעה שנגרמה לכל אזרח ישראלי... אנחנו מקווים שהאזרחים הישראלים מבינים כי ההתקפות המתמשכות של ממשלתם עלינו היו העניין העיקרי והסיבה".
בתגובה על המסמך של חמאס, שהועבר השבוע לאו"ם, אמר דובר משרד החוץ הישראלי לתקשורת הזרה, יגאל פלמור: "זה שנים שחמאס מתרברב בכך שהוא פוגע במכוון באזרחים, בין שבאמצעות פיגועי התאבדות, ירי רובים או ירי רקטות. במי הם מנסים לשטות כעת?".
בדו"ח חוזרת הוועדה של הארגון על דברים שאמרו בכירי חמאס, לפיהם הרקטות המאולתרות של הארגון שוגרו אך ורק מתוך מניעים הגנתיים וכוונו לעבר מטרות צבאיות. לדבריה, הן פשוט נעדרות את הדיוק הדרוש. "ראוי לציון כי ההתנגדות הפלסטינית... אינה צבא מאורגן שיש בבעלותו נשק טכנולוגי מפותח", נכתב בדו"ח.
הפלסטינים: למה בהאג מתעלמים?
בתוך כך, המשקיף של הרשות הפלסטינית באו"ם, ריאד מנצור, התקשה אמש להסתיר את אכזבתו מתהליך קידומו של דו"ח גולדסטון, גם אחרי תשובת מזכ"ל הארגון, באן קי-מון, על תגובת ישראל לדו"ח. הוא הביע אכזבה מכך ש"מועצת הביטחון אינה מפגינה את מחויבותה לטפל בדו"ח", ומכך שבית הדין הבינלאומי בהאג מתעלם מפניות הפלסטינים "לחקור את הפשעים שבוצעו בשטחי הרשות".
בשיחה עם כתבים במטה האו"ם בניו-יורק אמר מנצור כי הערבים אינם ממהרים להגיב על הדו"ח הקצר שהגיש אתמול בלילה מזכ"ל האו"ם, וכי הם ישקלו את המשך צעדיהם יחד עם הליגה הערבית ועורכי דין ערבים. מנצור אמר כי ההחלטה של באן שלא לבקר את המסמך הישראלי "הפכה את תפקידנו לקל יותר, משום שהוא לא אימץ את המסמך הישראלי ולא ביקר אותו". הוא הדגיש אמנם כי המסקנה היא "שהנייר שישראל הגישה אינו עומד בתנאי העצרת", אך כאמור, ניכר היה שהוא אינו שבע רצון.
מנצור לא אמר זאת, אבל השלב הבא שמתכננים הפלסטינים הוא כינוס נוסף של העצרת הכללית של האו"ם, כנראה עוד החודש, כדי לדון בצעדיהם הבאים בנוגע לדו"ח. זאת, לאור העובדה שמועצת הביטחון אינה מתכוונת כנראה לדון בדו"ח, ששלוש מדינות בעלות זכות וטו במועצה - ארה"ב, צרפת ובריטניה - מתחו עליו ביקורת חריפה. המועצה היא הגוף היחידי שרשאי להעביר את הטיפול לבית הדין הבינלאומי בהאג.
ובינתיים, פחות מיממה אחר שמזכ"ל האו"ם באן הציג את תגובתו על הערות הצדדים בנוגע לדו"ח גולדסטון, תקפו אותו כתבים ערבים - בעיקר מרשת "אל-ג'זירה" - במסיבת עיתונאים במטה הארגון על תוכן דבריו. באן הבהיר כי תפקידו היה לתת סקירה של המצב, ולא לנתח אותו. "העברתי את הדו"ח למדינות החברות, ועבודתי הסתיימה", הבהיר המזכ"ל.
אחרי תשובת באן: בישראל הביעו סיפוק
בלילה שבין חמישי לשישי הציג באן קי-מון דו"ח קצר שבו התייחס לתגובות הצדדים שהיו מעורבים בלחימה בעזה על דו"ח גולדסטון. זאת, לאחר שקרא בין השאר את המסמך שהעבירה אליו ישראל בשבוע שעבר על הבדיקה הפנימית של אירועי "עופרת יצוקה". בדו"ח הקצר שכתב באן כי הוא "לא יכול בשלב זה לקבוע מסקנות, משום שהחקירות הפנימיות נמצאות בעיצומן".
באן הדגיש כי על כל הצדדים לערוך חקירה "אמינה ומקיפה" של הטענות נגדם, וצירף את המסמך הישראלי במלואו כנספח לדו"ח, שחובר בהתאם להחלטת הגינוי שהתקבלה בנובמבר בעצרת הכללית. הוא שב וציין בדבריו את רשמיו הקשים מביקור שערך ברצועת עזה אחרי הלחימה.
בדו"ח של באן לא הייתה התייחסות ישירה להליכים המשמעתיים שננקטו בצה"ל נגד קצינים בכירים שהשתתפו במבצע. בין
השאר, הועמדו לדין משמעתי מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף אייל אייזנברג, ומפקד חטיבת גבעתי לשעבר, אלוף-משנה אילן מלכא. לא הוזכרו גם הממצאים שעליהם דווח בעיתון הבריטי "גרדיאן", לפיהם פצצה של צה"ל נמצאה בטחנת הקמח.
בעקבות הדו"ח של באן פרסם משרד החוץ בירושלים הודעה שבה נכתב כי "ישראל מביעה סיפוק מהעובדה שמזכ''ל האו''ם שיקף נאמנה את המסמך הישראלי שנמסר השבוע". זאת, למרות שבאן סיכם בדו"ח הקצר שהגיש כי הוא עדיין אינו יכול להסיק מסקנות. במשרד החוץ הסבירו כי בניגוד לכמה מקרים בעבר - הפעם תשובת ישראל הועברה במלואה, כנספח למסקנות של באן.