הבכיר הפגין נגד רצח נשים, בנו חשוד ברצח אשתו
רק אתמול השתתף סגן ראש העיר נצרת, עלי סלאם, בהפגנה נגד אלימות כלפי נשים. לאחר כמה שעות התבשר כי בנו באסל חשוד ברצח אשתו האלה - המקרה ה-48 בחמש שנים. פעילה פמיניסטית ערבית: "כשנרצחת אשה זה פחות כואב לחברה"
צירוף מקרים מצמרר. עלי סלאם, סגן ראש העיר נצרת, צעד אתמול (שבת) בראש הפגנה שנערכה בעיר, בה מחו ארגוני נשים נגד התופעה החוזרת ונשנית של רצח נשים מטעמי "שמירה על כבוד המשפחה". המפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "שתיקה היא מתן לגיטימציה לרצח". כמה שעות אחר כך הגשימה הנבואה את עצמה, שוב - והפעם החשוד ברצח הוא לא אחר מאשר באסל סלאם, בנו של סגן ראש העיר, שגופת אשתו האלה נמצאה לפנות בוקר בביתם בעיר.
סלאם (ראשון משמאל) בהפגנה אתמול בנצרת (באדיבות אתר אל-ערב נט)
בהפגנה אתמול השתתפו כ-30 ארגונים שונים הפעילים במגזר הערבי, בהם ארגונים פמיניסטיים כגון "איסואר", "כיאם", "א-זהרה", תנועת הנשים הדמוקרטית ועוד. "אנחנו מצפות מהנהגה הערבית, דווקא על רקע מה שאירע,
להירתם למאבק באופן יומיומי", אמרה אחת ממארגנות ההפגנות, אעידה תומא, מנכ"לית ארגון נשים נגד אלימות.
לפי הנתונים שבידי הארגונים, בחמש השנים האחרונות נרצחו 48 נשים במגזר הערבי ממניעי "כבוד המשפחה", ונראה כי התופעה רק הולכת ומתרחבת. 11 ממעשי הרצח בוצעו בשנת 2009, והשנה, לאחר חמישה שבועות בלבד, כבר נרצחו שתי נשים. הבוקר שוב לבשו הנתונים הסטטיסטיים שם ופנים - של אשה צעירה, מורה במקצועה, אם לשלושה ילדים. "זה עוד פרח שנקטף, והלב נקרע", אומרת תומא. "הכאב הופך אף גדול יותר כשהרצח מתרחש רגע אחרי שזעקנו את זעקתנו".
"מערכת ערכים פטריארכלית קלוקלת"
ארין הווארי, גם היא פעילה למען נשים בחברה הערבית, מסבירה כי מקרי הרצח כדוגמת זה האחרון ניזונים מ"מערכת ערכים קלוקלת - מערכת פטריאכלית שלא מכירה בזכויות הנשים ללמוד, לממש את עצמן, להיות בעלות קול; מערכת ערכים שבה הגבר רוצה לשלוט ולקבוע, גם היום, במאה ה-21".
ארגוני הנשים מקיימים זה תקופה ארוכה פעילות שגרתית נגד התופעה, הכוללת סדנאות עם נשים וימי עיון בבתי ספר. כדי לתקוף את התופעה הן מנסות לרתום גם את הנהגת המגזר - ואכן, אתמול, אך במקרה, נטל חלק בהפגנה גם אביו של החשוד ברצח.
"אנחנו תובעות מההנהגה שתירתם לעניין באופן יומיומי, שהסיסמאות שהופרחו אתמול יחייבו אותם", אומרת הווארי. "לצערנו, כשנרצחת אשה זה פחות כואב לחברה, פחות מעורר אותה מכל נרצח אחר; ואנחנו אומרות - חברה בריאה היא חברה שמגנה על הנשים שלה".
בארגוני הנשים מפנים גם אצבע מאשימה גם כלפי הרשויות. "הרבה נשים פונות למשטרה כשהן נופלות קורבן למקרי אלימות", אומרת הוארי, "ולצערנו, גם הם וגם בתי המשפט לא עושים מספיק".