שתף קטע נבחר
 

אביזר מוזר ושלושה מתכוני תפוח אדמה

החיבה של מירי צל דונטי לאביזרי מטבח לא יודעת שובע, עד כדי כך שלקחה הביתה גאדג'ט ישן שקיבלה מקשיש איטלקי, אפילו בלי לדעת מה מטרתו. אז הנה סיפור על אביזר מוזר שיוצר ספירלות מתפוחי אדמה, וגם שלושה מתכונים טעימים

באחד משיטוטנו הרבים ברחובות מילאנו חלפנו, אישי ואני, על פני חנות אביזרי מטבח. כדרכי, הצצתי דרך החלון ואמרתי לעצמי שזו חנות שידעה ימים יפים יותר. בחלון הראווה היו מונחים אביזרים ישנים ומאובקים לצד חדשים, חלקם מיועדים למסעדות ומטבחים גדולים. "זו בטח הייתה פעם חנות מקצועית לאביזרי מטבח" שחתי לבן זוגי, אבל הוא רק אמר "נו ברור שלא תחלפי על פניה ותוותרי על ביקור".

 

נכנסנו. מאחורי הדלפק ישב לו איטלקי בא בימים. הוא נראה קצת מופתע מן המבקרים הלא מוכרים. הייתה תחושה שהחנות משמשת לו יותר עניין וחברותא מאשר פרנסה. בטח מעת לעת מבקר אצלו מכר או שכן. נכנס, שואל לשלומו ומשוחח על עניני דיומא, אני מדמיינת. "איך אוכל לעזור לכם?" שואל הקשיש. בעלי "מדקלם" באיטלקית שאינה שגורה היטב בפי את הסיפור הקבוע: "אשתי עתונאית מישראל, היא כותבת על אוכל ואביזרי מטבח, ובנוסף יש לה אוסף ענקי של אביזרי מטבח מיוחדים ומוזרים. היא מבקשת לדעת אם יש לך דברים מעניינים מימים עברו".

 

מביט המוכר בלקוחותיו המוזרים ואומר לנו, "ובכן רבותי, לצערי אביזרים מיוחדים למכירה כנראה שכבר אין לי. אמנם החנות בת 150 שנה וכמובן שהיו לי דברים כאלה, אך את מה שנותר אני שומר בביתי לדורות הבאים". לפני שאני מספיקה להתאכזב הוא ממשיך: "בזמנו הייתה זו חנות מקצועית לבעלי מקצוע. מפאת גילי קשה לי לנהל אותה כבעבר, ולצערי שני בני פנו לדרך אחרת. האחד עורך דין והשני רופא, ואין מי שישא בעול".

 

"אז אולי בכל זאת משהו נותר בחנות" אני מנסה באיטלקית. הקשיש חושב לרגע , קם על רגליו, נכנס לחדר צדדי עם המון מדפים. על כל מדף מסודרות בקפידה תיבות קרטון חומות, ישנות. על גב כל אחת מודבקת דוגמא של הגאדג'ט שיש בתוכה. פותחן קופסאות, קולפן, סכין קטן וכד'. הוא שולף תיבה אחת ואומר בשמחה "יש לי משהו". הוא פותח את קופסת הקרטון מוציא ידית עץ ישנה , מחבר אליה מוט ברזל שנראה כמו חולץ פקקים מוזר. משני צדדיו מחוברות שתי טבעות ברזל קטנות. "מה זה?", אני שואלת. "האמת סיניורה אין לי שמץ מושג, אינני זוכר. דומני שהאביזר המוזר הזה מיועד לתפוחי אדמה. מעניין אותך?". "כמובן", אני עונה בשמחה, למרות הפצרותיו של בעלי על כך שאין לי מושג מה עושים עם זה. "נראה לך שאוכל להשאיר את זה פה? אני משתגעת מסקרנות".

 

הולכים הביתה לשלב הניסוי

שילמנו כמה פרוטות, שהרי הזקן חייב לעשות את פרנסתו, ברכנו אותו לשלום והלכנו הביתה עם האביזר ושלושה ק"ג תפוחי אדמה. קולפן זה לא. מגרר גם לא, אני חושבת לעצמי. בקצה המוט יש שפיץ והוא עצמו ספירלי, החדרתי את הקצה לתפוח אדמה וסובבתי. מוט הברזל יצא מצדו השני של תפוח האדמה והידית נותרה בידי. חתכתי את תפוח האדמה,

 

במרכז נחו להן שתי ספירלות מקסימות שזורות אחת בתוך רעותה. מאוחר יותר ניסיתי על ירקות קשים נוספים הוא אכן עבד על בטטה, צנון, גזר גדול שרוכך 20 שניות במיקרו.  עוד אביזר מוזר נוסף לאוסף שלי. כמה נפלא. לקראת הכתבה הזו כיתתי את רגלי בין חנויות הכלים השונות ובדקתי באתרי האינטרנט, בנסיון למצוא אביזר דומה. לשמחתי מצאתי. חנות הסכינים "לובלינסקי ובנו" מייבאת אביזר דומה, על המוט טבעת אחת, נצרת ספירלה בודדת, אך העיקרון זהה.

 

צילום: דלית שחם

 

 

אז מה עושים עם הספירלות הללו, ומה עם תפוח האדמה שנותר עם חור במרכזו?

ובכן, את ספירלות תפוחי האדמה או הבטטה מאדים ומגישים עם רוטב של חמאה, מלח ומרווה, או רוטב פסטו. אפשר לטגן כמו צ'יפס. או כגימיק קישוטי למנה עיקרית.

את תפוח האדמה שנותר ממלאים בבשר, גבינות, עשבי תיבול, או מורחים בחמאה. עוטפים ברדיד אלומיניום ואופים בתנור שחומם ל-200 מעלות, עד שתפוח האדמה מתרכך.

עוד אופצייה היא להכין משארית תפוח האדמה פירה (מתכון מצוין בהמשך), או לביבות.

 

לדודי גרינס, שף הבית של חניות "לובלינסקי ובנו" עצות נוספות:

  • מכניסים ספירלה של בטטה לתוך החור בתפוח האדמה, עוטפים ברדיד אלומיניום ואופים. מגישים פרוסות תפוח אדמה עם מילוי הבטטה. יפה ומפתיע.
  • פורסים ספירלות תפוחי אדמה או בטטה לפני הבישול או הטיגון, כך שנוצרים מעין שבלולים.

 

אז הנה כמה מתכונים לניצול תפוחי האדמה שנושלו מליבתם בעזרת האביזר ליצירת ספירלה. וגם למי שאין בידו אביזר כזה, הנה כמה מתכוני תפודים לימי החורף הקרים.

 

נזיד תפוחי אדמה

המרכיבים (ל-6 מנות):

שמן חמניות לטיגון עמוק

1.5 ק"ג תפוחי אדמה לטיגון, פרוסים דק

2 שיני שום גדולות

צרור פטרוזיליה

1/2 כפית פפריקה

1 כף אבקת מרק עוף או פרווה

3/4 כוס יין לבן באיכות טובה

מלח


(צילום: index open)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים את שמן החמניות בסיר לטיגון עמוק.
  2. מטגנים את פרוסות תפוחי האדמה במחזורים, עד לקבלת צבע זהוב. מעבירים לצלחת עם מגבת נייר ומכסים.
  3. מכניסים את תפוחי האדמה לסיר נקי.
  4. כותשים את השום עם מעט מלח גס.
  5. מכניסים את הפטרוזיליה עם חלק מהגבעול למעבד מזון. מוסיפים פפריקה, שום כתוש ושתי כפות מים, מעבדים עד שנוצרת תערובת חלקה.
  6. יוצקים מעל תפוחי האדמה ומערבבים בעדינות.
  7. מוסיפים חמש כוסות מים, אבקת מרק, יין ומלח לפי הטעם.
  8. מביאים לרתיחה. מחלישים את הלהבה ומבשלים כרבע שעה. מגישים מיד.

 

גראטן תפוחי אדמה עם אנשובי

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 ק"ג תפוחי אדמה גדולים

2 כפות שמן זית

50 גרם חמאה (החמאה הדנית לורפאק מומלצת)

6 שיני שום גדולות פרוסות

20 פילטים של אנשובי משומרים, איכותיים ושטופים

1 כפית עלי רוזמרין קצוצים דק

2 פלפלים אדומים חריפים יבשים, מרוסקים בלי הזרעים

100 גרם גבינת פרמזן מגוררת

1/4 1 כוסות שמנת מתוקה לבישול

מלח גס

פלפל גרוס טרי

3 כפות פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה:
  1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
  2. קולפים את תפוחי האדמה ופורסים באלכסון לפרוסות עבות של כ-3 ס"מ. מכניסים למים קרים ל-5 דקות, כדי לשטוף את העמילנים.
  3. מחממים את השמן והחמאה בסיר בינוני. מוסיפים את השום ומטגנים קלות כ-2 דקות.
  4. מוסיפים את האנשובי והרוזמרין ומערבבים היטב. מורידים והאש.
  5. מסננים את תפוחי האדמה מהמים ומנגבים עם מגבת נייר.
  6. מכניסים את תפוחי האדמה לקערה גדולה, מוסיפים את רוטב האנשובי, 2/3 מגבינת הפרמזן ואת השמנת. מתבלים במלח ופלפל ומערבבים.
  7. מכניסים לתבנית אפייה מכסים ברדיד אלומיניום, מכניסים לתנור ואופים כ-25 דקות.
  8. מוציאים מהתנור ובעדינות הופכים את תפוחי האדמה. מפזרים מעל פטרוזיליה, פלפלים חריפים ואת שארית גבינת הפרמזן.
  9. מכניסים לתנור לעוד רבע שעה, עד שתפוחי האדמה זהובים ופריכים.

 

פירה תפוחי אדמה עם חרדל

מנת הדגל (כתוספת) של מסעדה ניו זילנדית מצוינת בשם "שוגר קלאב" (The Sugar Club) בלונדון

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1.5 ק"ג תפוחי אדמה

2/3 שמנת מתוקה לבישול

7 כפות חמאה

7 כפות חרדל חריף איכותי (מומלץ דיז'ון)

מלח

פלפל גרוס טרי


(צילום: index open)

 

המרכיבים:

  1. מקלפים את תפוחי האדמה וחותכים לקוביות גדולות.
  2. מכניסים את הקוביות לסיר, מוסיפים 2 כפיות מלח, מכסים במים קרים ומביאים לרתיחה.
  3. מבשלים על אש בינונית, בודקים עם סכין אם תפוחי האדמה רכים ומעבירים למסננת.
  4. מכניסים לסיר את החמאה והשמנת ומביאים לרתיחה. בשלב זה מחזירים את תפוחי האדמה המסוננים לסיר ומסירים מהאש.
  5. מועכים בעזרת מועך תפוחי אדמה, מוסיפים את החרדל, מתבלים במלח ופלפל. מערבבים ומגישים.

 

מירי צל דונטי היא עיתונאית מזון, מומחית באביזרי מטבח וגאדג'טים.

לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח כיתבו למייל הזה .

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים