העולם המוסלמי נתן ציון בינוני לחמאס וחיזבאללה
הסקר שעשה מכון מחקר בארה"ב חושף נתונים מעניינים על התמיכה במנהיגי האזור וארגוניו: הפלסטינים הם מגדולי האוהדים של נסראללה, אחמדינג'אד ובן-לאדן, למזכ"ל חיזבאללה יש בעיות בבית, וגם חמאס יתפלא לשמוע מה חושבים עליו בעזה. כמה מערביי ישראל מזדהים עם שונאיה, ולמה אובמה יכול לחייך?
אוהבים את חמאס וחיזבאללה - אבל בעיקר מרחוק: מסקר מקיף שערך מכון המחקר האמריקני "פיו" (Pew Research Center) ב-25 מדינות מוסלמיות עולה כי שני הארגונים החמושים שנלחמים בישראל זוכים לשיעורי תמיכה בינוניים למדי דווקא באזורי שליטתם. לפי הסקר, חמאס וחיזבאללה זוכים לאהדה ניכרת במדינות השכנות, אך דווקא ברצועה עומד שיעור התמיכה בארגון הפלסטיני על 37 אחוזים בלבד, והאהדה לעמיתו הלבנוני בארצו מתבססת בעיקר על תומכיו השיעים.
על פי נתוני הסקר, שנערך בין 18 במאי ל-16 ביוני אשתקד, רק 37% מתושבי רצועת עזה, הנמצאים תחת שליטה ישירה של חמאס, הביעו את תמיכתם בתנועה. זאת, בניגוד ל-47% מקרב תושבי הגדה המערבית שהביעו תמיכתם בה. התמיכה הממוצעת שלה זוכה התנועה בקרב הפלסטינים עומדת על 44%.
מעבר לגבול, שיעורי האהדה לארגון הפלסטיני מגוונים אף יותר: מצד אחד, במצרים זכתה התנועה לתמיכת 52% מקרב הנשאלים, ובירדן טיפסה כבר ל-56%. מאידך, בלבנון היא יורדת ל-30%, ובטורקיה, שראש ממשלתה רג'פ טאיפ ארדואן אינו מהסס לתקוף את ישראל, היא צוללת ל-5% בלבד.
ומה בנוגע לחיזבאללה? גם כאן התמונה מעורבת ולא תמיד מלבבת עבור מנהיגה, חסן נסראללה. מצד אחד, 61% מהפלסטינים ו- 51% מהירדנים הביעו את תמיכתם בארגון השיעי. במצרים התמיכה בו אמנם פחותה - 43% בלבד, אולם נראה כי מדובר בנתון גבוה בהרבה מזה שלו ייחל המשטר המצרי על רקע ההתנגשות הפומבית עם חיזבאללה בעקבות חשיפת רשת הטרור שהפעיל בתחומיה אשתקד.
מצד שני, הנתון המעניין ביותר מגיע מלבנון עצמה, שם רק 35% תומכים בחיזבאללה, ופילוחם מסגיר קרע עמוק עוד יותר: 97% מהשיעים בלבנון הביעו את תמיכתם בארגון, שמזוהה בעצמו כשיעי, ורק 18% מהנוצרים ו-2% בלבד מהמוסלמים הסונים תומכים בו בפומבי. התוצאות מעידות היטב על השסע הסוני-שיעי במדינה. גם בטורקיה אין סיבה לחיזבאללה להרים ראש - רק 3% מהטורקים הביעו את תמיכתם בארגון. בקרב ערביי ישראל זוכה חיזבאללה על פי הסקר לתמיכה של 27%, והתמיכה בחמאס עומדת על 21%.
הפלסטינים: בן-לאדן אהוב כמו אבו מאזן
הסקר מנתח גם את התמיכה במנהיגי האזור. עבדאללה מלך סעודיה הוא זה שיכול לשמוח יותר מכל על התוצאות: 92% מהנשאלים בירדן ו- 83% מהנשאלים במצרים הביעו את תמיכתם בו. אפילו 55% מהלבנונים גילו אהדה למלך הסעודי. מנגד, נראה כי "שומר המקומות הקדושים" של האסלאם לא ישמח לשמוע על התמיכה בו בשטחים: 38% בלבד מקרב הפלסטינים שם הביעו אהדה אליו.
מי שכן זוכה לתמיכה משמעותית בקרב תושבי רצועת עזה והגדה המערבית הוא מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה - לא פחות מ-65% מתושבי הרצועה ו-71% מתושבי הגדה הביעו הזדהות עמו. אפילו בירדן נסראללה זוכה לרוב תומך של 56%, כשבמצרים, המנהלת נגדו מאבק גלוי, הוא זוכה לתמיכה של 34% - נתון בלתי מבוטל גם כן. אצלו בבית, התמונה כבר בעייתית יותר: רק 37% מקרב הנשאלים בלבנון הביעו תמיכה במזכ"ל הארגון השיעי, ופילוחם זהה לזה של התומכים בתנועתו - 97% מהשיעים תומכים בו לעומת 2% מקרב הסונים.
מנגד, התמיכה ביו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, נמצאת בירידה לעומת הסקר המקביל שנערך ב-2007. רק 33% מהנשאלים במצרים הביעו תמיכה בו לעומת 67% בסקר הקודם. גם בירדן הוא נסוג מ-56% ל-33% בלבד. בשטחים הפלסטיניים הירידה בתמיכה בו כבר קלה יותר: 52% בסקר האחרון לעומת 56% בזה של 2007. מעניין לציין כי ברצועת עזה, הנשלטת על ידי חמאס, צללה התמיכה בו מ-69% ל-51%.
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, הוא אולי דמות שנואה ונלעגת במערב ובישראל בפרט, אבל לפחות בקרב הפלסטינים, הוא פופולרי למדי - 45% מהם תומכים בו. במקום השני ברשימת התומכים הגדולים שלו ניצבים אזרחי אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם, ש-43% מהם הצהירו על אהדתם אליו. יתר המדינות העניקו לו ציונים נמוכים בהרבה: 32% מקרב הנשאלים בלבנון ובירדן הביעו תמיכה בו, כשבמצרים הוא גרף 26% ובטורקיה 17%.
גם מעמדו של מנהיג ארגון הטרור העולמי אל-קאעידה, אוסאמה בן לאדן, נמצא בירידה. לתמיכה הגבוהה ביותר הוא זוכה בקרב הנשאלים המוסלמים בניגריה - 54%, ואחריהם ניצבים הפלסטינים בשטחים, שמסתבר כי 51% מהם מזדהים עם רעיונותיו. משם הנתונים צוללים משמעותית: בירדן הוא מקבל 28% תמיכה, במצרים 23%, בפקיסטן 18%, בטורקיה 3% ובלבנון 2% בלבד.
אובמה לא רואה את בוש ממטר
הסקר משקף היטב את המתח בין הסונים לשיעים בלבנון, וזה עולה לא רק מנתוני התמיכה בחיזבאללה ונסראללה. אם נסתכל למשל על היחס שלו זוכה עבדאללה מלך סעודיה, אחד המנהיגים הסונים הבולטים ביותר, נגלה ש-94% מהסונים בארץ הארזים תומכים בו, לעומת 8% מהשיעים בלבד (בניגוד ל-57% בסקר הקודם).
אל מול הדעות המפולגות בנוגע למנהיגי ערב, יש דווקא מנהיג אחד מעבר לים שניכר כי מעמדו בקרב הערבים איתן
- נשיא ארה"ב, ברק אובמה. הנשיא האמריקני זכה לציון גבוה בקרב המוסלמים בניגריה (81%) ואלה באינדונזיה (71%), כשגם הערבים בישראל (69%) והסונים בלבנון (65%) העניקו לו שיעור תמיכה מרשים. עורכי הסקר הדגישו כי נתוני התמיכה בו גבוהים באופן משמעותי מאלה של קודמו, ג'ורג' בוש הבן.
לשיעור התמיכה הנמוך ביותר זוכה אובמה בטורקיה - 33%, אך גם שם הנתון הזה גבוה יותר מאלה של אבו מאזן, חסן נסראללה, עבדאללה מלך סעודיה, אחמדינג'אד או נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי.