שתף קטע נבחר

 

סיור בגולן, יום אחרי: "סכנה לאסון בכל סטייה"

למרות תחזוקה שוטפת של שילוט האזהרה סביב שדות המוקשים בגולן, סיור בעקבות פציעת הילדים מעלה כי פגעי מזג האוויר גרמו לסכנות - כמו שלטים דהויים וגדר פרוצה. באזור הפיצוץ נצפו כבר היום עקבות אדם, כמו גם עדרי פרות שרעו בלב שדה מוקשים

פסגות הרי הגולן נותרו גם הבוקר (יום א') מושלגות, כמו גם שדה המוקשים שבו נפצעו אתמול האחים עמית ודניאל יובל למרגלות הר אביטל. פחות מיממה אחרי האירוע הטרגי, ניכרו בשלג באותו האזור בדיוק עקבות רגלי אדם.

 

שני הילדים, שיצאו עם הוריהם לצפות בשלג בטיול שהסתיים באסון, נותחו אמש בבית החולים "רמב"ם" שבחיפה, ומאושפזים כעת במחלקה הכירורגית. מצבו של הילד מוגדר בינוני ורגלו הימנית נקטעה, ואחותו מוגדרת כעת במצב קל.

 

בעקבות ההתרחשויות, יצאו היום כמה מתושבי האזור לסייר בין אלפי שדות המוקשים שברמה, והציגו תמונת מצב מסוכנת במיוחד עבור המטיילים שם. בסיור שערך כתב ynet בשבילי האופניים ובדרכים המיועדות לג'יפים, נצפו אמצעי גידור ותיחום חלקיים ולא רציפים לאורך שדות המוקשים.


גדר פרוצה ליד אחד משדות המוקשים, הבוקר (צילום: אביהו שפירא)

 

"ברור שמי שלא גר כאן לא מבין עד כמה סטייה מהדרך ואי הבחנה בגדר נמוכה יכולות לגרום אסון", אמר ל-ynet אבי, תושב אחד הקיבוצים באזור.

 

בין האזורים המסוכנים ניתן למנות כמה מקומות במורדותיה המערביים של תל פאחר ובשטח שבין מפל הבניאס לקיבוץ ניר, שם נותרו לעתים רק עמודי התמיכה לגדר, שככל הנראה לא שרדה את פגעי מזג האוויר לאורך השנים ואת הנזקים שהסבו לה בעלי חיים שחצו אותה.


פרה בלב שדה מוקשים בגולן. באין מפריע (צילום: אביהו שפירא)

 

באזור המדובר בתל פאחר נראה בבירור עדר פרות שרעה בלב שטח המוקשים ללא הפרעה, לאחר שהגדר במקום התמוטטה. במקומות שאינם תחומים במכשול לא ניכר כל שילוט עד למרחק עשרות מטרים משם, שבו גם נמשך תוואי הגדר באופן תקין.

 

גורם בצה"ל אמר בשיחה עם ynet כי כיום קיימים יותר מ-2,000 שדות מוקשים ברחבי רמת הגולן, חלקם עוד מימי הסורים ואחרים שהציב צה"ל כקו הגנה. "ישנו צוות אחזקת גדרות מוקשים שמשתדל להגיע לפחות פעמיים בשנה לכל אחד מהשדות, ותפקידו לשקם את אלה שנפלו ולתחזק שלטים רעועים או דהויים. עם זאת, כאשר מסבים את תשומת ליבנו להתמוטטות גדר או לסימון לקוי, אנו מברכים על כך ופועלים כדי לטפל זאת", אמר הגורם.

 

לדברי ראש המועצה האזורית גולן, אלי מלכה, הייתה הכתובת לתקרית בשבת על הקיר כבר זמן רב. "כבר שמונה שנים אני מתכתב עם שרי ביטחון ואנשי צבא ומתריע מפני הסכנה", אמר מלכה והוסיף: "זה לא סוד שרמת הגולן הפכה בשנים האחרונות לחבל הארץ המתוייר ביותר, עם יותר מ-3 מיליון איש שמגיעים לכאן בשנה.

אני מפציר במקבלי ההחלטות לפעול בהקדם ולטפל בעיקר באזורים המערביים, שבהם מצוי גידור ושילוט נמוך סמוך לנחלים ולמעיינות. כמו אתמול, עלולים מטיילים להיפצע בקלות".

 

מלכה הוסיף: "קיימת היום טכנולוגיה חדישה לטיפול בשדות המוקשים, ואני מצפה מצה"ל לעשות הכל כדי לסייע לנו להבטיח את שלומם".

 

יחד עם זאת, חשוב לציין כי במרבית המקומות שבהם סיירנו ניתן להבחין בבירור בפירותיה של העבודה המקיפה שנעשתה בחודשים האחרונים לטובת ביטחונם של המטיילים, לצורך סימון שדות המוקשים והטיפול בהם.

 

למרות הדברים, קראו בצה"ל למטיילים להפנות תשומת לב מירבית טרם החנייה בצידי הדרך, והתריעו שלא לחצות גדרות, גם אם נמוכות. לדברי גורמי צבא, למרות הטיפול השוטף של צה"ל בסוגייה, קיים עדיין חשש מפני כניסת אזרחים לשדות מוקשים, שבשל פגעי מזג האוויר - סימונם אינו ברור.

 

בהכנת הכתבה השתתף אחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מלכה. "צה"ל צריך לעשות הכל"
צילום: אביהו שפירא
שדה מוקשים סמוך להר אביטל
צילום: אביהו שפירא
מומלצים