שתף קטע נבחר
 

29 אלף איש קיבלו כסף מ"מס הכנסה שלילי"

בשנה הראשונה להפעלת התוכנית "מס הכנסה שלילי" קיבלו אלו שמימשו את זכאותם כ-2,600 שקל לעובד - בשנה, כך לפי בנק ישראל. הסכום הכולל ששולם - כ-74 מיליון שקל. עם זאת, רק כ-45% מימשו זכאות זו

בשנה הראשונה להפעלת התוכנית "מס הכנסה שלילי" כ-28.8 אלף קיבלו מענק שנתי ממוצע של 2,600 שקל לעובד. הסכום הכולל ששולם לזכאים עומד על כ-74 מיליון שקל. עוד עולה מהנתונים שב-2008 היו כ-64 אלף זכאים פוטנציאליים למענק מס הכנסה שלילי אך רק כ-45% מימשו זכאות זו. כך מפרסם היום (א') בנק ישראל.

 

 

כשני שלישים מהזכאים למענק היו זכאים לסכום של יותר מ-2,000 שקל; אחוז המממשים את המענק בקרב הזכאים לסכום של יותר מ-2,000 שקל היה כ-51%, בעוד שבקרב הזכאים לסכום קטן יותר היה שיעור המימוש 38%. רוב הזכאים הפוטנציאליים מתמידים בשוק העבודה לאורך שנים, אך שכרם נותר נמוך.

 

עוד עולה מהנתונים שכ-65% מהסכום המענק ניתנו לעובדים שהכנסותיהם נמצאות בשליש התחתון של ההכנסה מעבודה שכירה לנפש סטנדרטית. המענק השפיע בעיקר על הכנסתם של המקבלים המצויים בחמישונים הנמוכים של ההכנסה לנפש סטנדרטית.

 

תוכנית מס הכנסה שלילי

משנת 2008 מופעלת בישראל, על בסיס ניסיוני, תוכנית מס הכנסה שלילי המיועדת לצמצם את אי-השוויון חלוקת ההכנסות ולעודד השתתפות בשוק העבודה. זאת באמצעות סבסוד עובדים בעלי שכר נמוך, המגדיל את הכנסתם.

 

בשנה הראשונה להפעלת התוכנית שולמו לעובדים שעמדו בתנאי החוק (על פי הכנסתם בשנת המס 2007) מענקים של עד 840 שקל לחודש (למשפחות עם שני זכאים עם 3 ילדים ויותר). התוכנית מתמקדת בעובדים עם ילדים עד גיל 18 ובעובדים מבוגרים (בני 55 ומעלה) ללא ילדים שהכנסתם נמוכה, ומיושמת באזורים שבהם פועלת גם התוכנית "אורות תעסוקה".

 

המענק מחושב על בסיס ההכנסות בשנת המס הקודמת ועל סמך תביעות מצד הזכאים. התביעות מוגשות בהליך מזורז וקל לביצוע באמצעות סניפי דואר שבאזורי השילוב. כדי לסייע לזכאים שלחה רשות המסים הודעות לכל מי שנמצאו זכאים על פי נתוניה, ועודדה אותם לבקש את המענק, אם הם אכן עומדים בקריטריונים.

 

הרחבת החוק לפריסה ארצית נדחתה, על פי חוק ההסדרים לשנים 2009 ו-2010, נדחתה משנת 2010 לשנת 2012 (על בסיס ההכנסות ב-2011).

 

מאחורי המספרים:

האוכלוסיות הנתמכות העיקריות הן שכירים עם ילדים, (כ-85% ממקבלי המענק) ועובדים בעלי שכר נמוך מעל גיל 55. מתוך המשפחות עם ילדים כ-12% הם משפחות חד-הוריות. הזכאים מאופיינים בנוכחות ממושכת בשוק העבודה אך שכרם נמוך לכל אורך תקופת התעסוקה. בקרב המשפחות שמימשו את המענק, ב-96% היה מפרנס יחיד.

 

שיעורם של הזכאים הערבים, 20%, עולה משמעותית על שיעורם באוכלוסיית השכירים - 14%. 26% מהזכאים הם עולי שנות ה-90, זאת, בעוד הם עולי שנות ה-90' מהווים 23% אחוזים בכלל השכירים במשק. שכרם הממוצע של הזכאים הוא פחות ממחצית שכרם של לא-זכאים בעלי מאפיינים דמוגרפיים דומים.

 

חלוקה לפי אזורים

שיעורי המימוש היו שונים במידה ניכרת בין האזורים שבהם הופעלה התכנית: בנצרת/ נצרת עילית ובאשקלון/ שדרות שיעור המימוש היה כ-60%, ובאזורים האחרים (ירושלים, נתניה וחדרה וסביבתה) - כ-40%.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
זכאים: עובדים מבוגרים בשכר נמוך
צילום: שאול גולן
מומלצים