סיוע הומניטרי - התשובה לגולדסטון
הרעיון להצמיד קצין סיוע הומניטרי לכל גדוד לוחם - ייתן מענה הולם לדה-לגיטימציה שבאמצעותה מנסים לשלול את זכותנו להגנה עצמית
הנה אחת הבשורות היותר מעודדות שהנפיק לנו צה"ל לאחרונה: על פי דיווח של אמיר בוחבוט, החל ממאי השנה יוצמד קצין סיוע הומניטרי (קס"ה) לכל גדוד לוחם שייכנס לעזה.
מתאם הפעולות בשטחים החליט כי משימתו של הקצין, איש מילואים דובר ערבית, תהיה לסייע למפקדים למזער את הפגיעה באוכלוסיה האזרחית הלא לוחמת ואת סבלה. הוא ידאג שפניות של אזרחים שהם או בתיהם נקלעו לאש צולבת, יועברו במהירות לידיעת מפקדי הכוחות בשטח ויטופלו; הוא יזהה ויתריע מראש על מבנים ואזורים רגישים כמו מרפאות, מתקנים של האו"ם ושל ארגוני סיוע בינלאומיים ומתקני תשתית אזרחית; הוא גם יתאם את הסיוע ההומניטרי לאוכלוסיה באזור שבו פועל הגדוד.
למעשה ישמש הקס"ה נציג ביצוע בשטח של מנהלת הקישור והתיאום (מת"ק) שפועלת בשגרה ובעת לחימה כגוף קישור לאוכלוסיה הפלסטינית ולארגונים הבינלאומיים המסייעים להם.
בעת הלחימה ב"עופרת יצוקה" שימשו אנשי המת"ק אוזן קשבת לאוכלוסיה הפלסטינית, ואף רשמו לזכותם הצלחות לא מעטות בחילוץ תושבים עזתים מקו האש, בהגשת סיוע רפואי, בהעברת מזון ותרופות וביוזמה לקיים הפסקות אש.
אבל מלקחי המבצע עולה כי אנשי המת"ק, שישבו במעבר ארז ובמפקדה העורפית של אוגדת עזה, לא תמיד היו נגישים לאזרחים הפלסטינים באזורי הלחימה ולא תמיד הצליחו להעביר בזמן מסרים חיוניים ללוחמים בשטח. כתוצאה מכך טעו בזיהוי בתי אזרחים תמימים, כלי רכב ואנשים שעסקו בסיוע אזרחי, ונרשמו מקרים לא מעטים שבהם נפגעו אזרחים לא לוחמים, ביניהם ילדים נשים וזקנים.
קציני הסיוע ההומניטרי הגדודיים אמורים להתגבר על כשלים אלה. לעצם נוכחותם בשטח, לצד המפקדים והלוחמים, תהיה השפעה מרסנת. הם גם יוכלו לקטוע באבם מקרים של ירי שגוי ולמנוע אי-הבנות טראגיות. הכנסתם לפעילות תעניק לצה"ל מערך החיוני לעת לחימה באויב המשתמש באוכלוסיה אזרחית כמגן אנושי ופועל התקפית מתוכה.
ב"עופרת יצוקה" הופעלו כבר מרבית מרכיבי המערך הזה: הבחינה המשפטית המדוקדקת של 'בנק המטרות' לפני הפעולה, הטלפונים לאזרחים שבתיהם עמדו להיות מופצצים כיון ששימשו מחסני נשק ומפקדות לחמאס, הכרוזים שהתריעו מראש על כוונת צה"ל להיכנס לאזורים מאוכלסים וביקשו מהאזרחים להתפנות מהם, פרסום מספרי הטלפון של המת"ק בתקשורת הפלסטינית וההפוגות ההומניטריות.
הקצינים ההומניטריים הגדודיים הם חוליה חיונית וחשובה נוספת. המערך יהיה מושלם אם צה"ל יגדיר גם אזורי ביטחון מתוחמים שאליהם תוכל האוכלוסיה הלא לוחמת להתפנות ונתיבי מילוט מוגנים שיוליכו אליהם. כשכל זה יושלם, יהיה לצה"ל מערך הומניטרי שאין כמותו, לפי מיטב ידיעתי, באף צבא בעולם המתמודד בלחימה א-סימטרית. הוא יעניק לישראל מענה הולם – לא משפטי ומתפלפל, אלא מעשי ויעיל – לדה לגיטימציה שבאמצעותה מנסים ארגוני הטרור והגרילה לשלול מאיתנו את זכותנו להגנה עצמית.
יתרה מזאת, אם המערך יופעל לא רק בעזה אלא גם בלחימה עתידית בלבנון או בכל זירה אחרת, ואם הקצינים ההומניטריים יזכו לאוזן קשבת מצד הלוחמים והפיקוד הבכיר של הצבא, ייתן עצם קיומו גיבוי לטענה כי צה"ל הוא הצבא המוסרי בעולם.
זה חשוב לא רק כדי להדוף דו"חות מהסוג שייצרה ועדת גולדסטון אלא גם ואולי בעיקר - לחיזוק אמונתם של חיילי צה"ל בצדקת דרכם ובטוהר הנשק.