בזכות הגשם: שני אגמים חדשים במכתש רמון
הגשם הרב שירד בחודש שעבר באזור מכתש רמון התנקז לקרקעית של שתי מחצבות משוקמות סמוך לכביש 40 ויצר שני אגמים חדשים קטנים בלב המדבר. הכל זמני: המים יישארו שם לעוד מספר שבועות בלבד
הגשם הרב שירד בחודש שעבר השאיר חותם כחול בנוף המדברי: שני אגמים, קטנים אך מרשימים, שנקוו במכתש רמון. באזור זה ירדו בינואר עשרות מילימטרים של גשם - 107 מ"מ במכתש רמון וכ- 160 מ"מ במצפה רמון - והמים הרבים נקוו בשקעים שבקרקעית מחצבות משוקמות.
בקרן לשיקום מחצבות, שמקדמת באזור פרויקט לשיקום כ-30 אתרי חציבה ישנים, ציינו כי אגם אחד נוצר ליד אזור "החולות הצבעוניים" (סמוך לכביש 40) בתוך שטח מחצבת הקאולין המשוקמת. עומקו של האגם כארבעה מטרים והוא משתרע על פני שטח של ארבעה דונם. האגם השני נוצר בסמוך למחצבת הגבס המשוקמת (גם היא ליד כביש 40); עומקו כמטר וחצי והוא משתרע על שטח של דונם.
האגם הגדול באתר "החולות הצבעוניים"
האגם הקטן ליד מחצבת הגבס (צילומים: באדיבות הקרן לשיקום מחצבות)
"האזור המשמש בדרך כלל לחניון לילה, מושבת לפי שעה עד לרדת המים", אמרו בקרן. ברשות הטבע והגנים העריכו כי המים באגמים הזמניים יישארו מספר שבועות.
במכתש רמון מתבצעאחד הפרויקטים המקיפים ביותר לשיקום מחצבות בישראל. אזור זה נזקק לשיקום אינטנסיבי, לאחר שקרוב ל-40 שנה פעלו באזור מחצבות רבות. המחצבות אמנם סיפקו פרנסה לתושבי האזור, אך הן הותירו את השטח מצולק ופגוע. מומחים מעריכים כי המערכת האקולוגית באזורי החציבה והכרייה הישנים הושארה במצב אנוש.
מומחים הסבירו כי אזור המכתשים נפגע קשות לא רק מפעולת הכרייה באופן ישיר, אלא גם מהפעילות העקיפה - המשאיות שהובילו את החומרים החוצה רמסו את הטבע, ופיזרו אבק דקיק על פני שטחים רחבים. תנורים גדולים שפעלו באזור פלטו חומרים מזהמים, ואלה חנקו את הקרקע והצומח.
פרויקט שיקום המחצבות במכתש רמון הוא מהגדולים בארץ, ומשתרע על פני כ-4,000 דונם. השיקום כולל גם שיקום נופי וגם שיקום אקולוגי - פעולות נקודתיות ולרוב גם רגישות ומורכבות הרבה יותר.
המכתשים בנגב נחשבים לתופעה גיאולוגית ייחודית לישראל, שהתעצבה לאורך מיליוני שנים בשל פעילות השקע הסורי אפריקני. אזור זה שהיה פעם ימה, חושף לא רק שכבות סלע בנות 220 מיליון שנה, אלא גם ערכי טבע ייחודיים - בהן שכבות צבעוניות נדירות, לבה שקפאה, מאובנים רבים ואף אלמוגים. מכאן גם חשיבות אופי השיקום שבוצע במקום, שהתמקד כאמור ב"שיקום אקולוגי" ולא רק בשיקום נופי.