שתף קטע נבחר

בג"ץ: סל התרופות לא יממן טיפולי שיניים בינתיים

האם ייאלץ סגן השר ליצמן לחזור בו מהחלטתו למשוך 65 מיליון שקלים מסל התרופות לטובת טיפולי שיניים לילדים? בדיון שנערך היום הורה בית המשפט העליון למדינה שלא להשתמש בכסף עד שתנמק מדוע אישרה את המהלך. אחד העותרים: "הוויכוח הוא על הדרך שבה אישרה הממשלה את המימון"

בג"ץ עוקף ליצמן: משרד הבריאות לא ישתמש בינתיים ב-65 מיליון שקלים שנלקחו מסל התרופות לטובת טיפולי שיניים. כך התחייבה המדינה בדיון שנערך היום (ב') בבג"ץ בעתירות של קרן דולב לצדק רפואי, ההסתדרות הרפואית והתנועה לאיכות השלטון נגד המהלך. 

 

בית המשפט הוציא צו על תנאי המחייב את המדינה לנמק בתוך 30 יום מדוע התקבלה ההחלטה להוציא סכום כסף מסל התרופות ולהעבירו לטיפולי שיניים. במהלך הדיון הביעו העותרים חשש שמשרד הבריאות ישתמש בינתיים בסכום המיועד לטובת התוכנית לטיפולי שיניים וכך, גם אם בג"ץ יקבל את עתירתם, לא יהיה מהיכן להשיב את הכסף. בתמורה התחייבו נציגי המדינה כי במקרה כזה היא תחזיר את כל הסכום לטובת סל התרופות. 

 

ויכוח על חוקיות המהלך

"התרשמנו שבג"ץ ראה קשיים ובעיות בתשובת המדינה ולכן הוציא צו על תנאי", אמר עו"ד גלעד רוגל מקרן דולב בשיחה עם ynet. "הוויכוח הוא לא הם טיפולי שיניים חשובים או לא, אלא האם הדרך שבה אישרה הממשלה את המימון לטיפולי השינים היא חוקית. אנחנו טוענים שהכסף הזה הוא "צבוע" עבור סל התרופות ולא ניתן לגעת בו. מדובר בכסף שהועבר לטובת סל התרופות כחלק מהסכם תלת שנתי מחייב".

 

ח"כ ד"ר רחל אדטו ברכה על הודעת בג"ץ: "בג"ץ בפסיקתו מחזק את הטענה כי סל התרופות אינו הקופה הקטנה של משרד הבריאות תהא המטרה חשובה ככל שתהיה. נכון יהיה אם משרד הבריאות יגבש את הרפורמה הנדרשת לבריאות השן, ויתקצב אותה במסגרת תקציב מיועד לכך ולא בדרך עוקפת. שמחתי לקבל את תמיכת בג"ץ לטענה אותה השמעתי מאז הודעת סגן השר על רצונו להוציא 65 מיליון מסל התרופות לטובת ריפוי השן. חשיבות החלטת הבג"ץ בין היתר היא בהגנה על סל התרופות, אחד היסודות החשובים של חוק ביטוח בריאות ממלכתי, מהחלטות פוליטיות של שר כזה או אחר."

 

ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר בתגובה לדיון היום: "בג"ץ הוכיח כי יש דין ויש דיין ואף משרד ממשלתי לא יכול לפעול בשרירות לב. אין אדם שעומד מעל החוק, גם לא הממשלה".

 

חברת הכנסת יולי תמיר אמרה בתגובה: "החלטת בג"ץ מעוררת חשש שהחלטתו של ליצמן התקבלה באופן לא ראוי כמחטף שעלול לפגוע בסל התרופות ולסכן את עצמאות וועדת הסל".

 

מש' הבריאות: תכנית מסודרת - במרץ

העתירה לבג"ץ הוגשה בעקבות החלטת סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, החלטה שאושרה על ידי הממשלה, להעביר סכום של 65 מיליון שקלים מסל התרופות לטובת טיפולי שיניים - החלטה שהוגדרה על-ידי מתנגדיה כ"מחטף".  

 

מתנגדי ההחלטה טוענים שהמימון לטיפולי שיניים צריך לבוא ממקור אחר ולא על חשבון תרופות מאריכות ומצילות חיים. המצדדים במהלך, ובראשם סגן שר הבריאות, טוענים שחלק ניכר מהאוכלוסייה מתקשה לממן טיפולי שיניים וכי בריאות הפה ובריאות השן אינם שונים מאיברי גוף אחרים. לפי נתונים שהציג ליצמן, 57% מהמשתכרים 4,000 עד 8,000 שקלים בחודש מוותרים על טיפולי שיניים משיקולים כלכליים.  

 

בישיבת ועדת הבריאות של הכנסת אמר סגן השר ליצמן כי התוכנית למתן טיפולי

שיניים לילדים תגובש עד חודש מרץ.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "המשרד נדרש לפרט בתגובה מורחבת את עמדותיו בסוגיות השונות העולות מהחלטה זו והוא אכן יעשה כן בתקופה שקצב בית המשפט.

 

משרד הבריאות יאיץ את המהלכים ואת התכניות לגיבוש תכנית להכללת טיפולי השיניים בסל ולהרחיב את סל שירותי הבריאות כדי שניתן יהיה, כבר בתקופה הקרובה, לספק שירותים אלה לכלל ילדי ישראל.

 

סגן שר הבריאות, ח"כ הרב יעקב ליצמן הודיע בתגובה, כי הוא מתכוון לעמוד בלוחות הזמנים, כפי שהודיע לממשלה ולוועדת העבודה הרווחה והבריאות, כי יביא תכנית מסודרת עד לסוף חודש מרץ 2010".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יוזם המהלך, סגן השר יעקב ליצמן
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים