שתף קטע נבחר

 

המסך הקטן-גדול: מה יתחדש בטלוויזיה?

שידורי תלת-ממד אינם המהפיכה היחידה שמגיעה אל המסך הקטן, הטלוויזיות החדשות מקושרות ישירות לאינטרנט ומתחברות אלחוטית למחשב, לסלולרי ולמצלמה, השלב הבא: יישומים להורדה לטלוויזיה בלבד. איתי שמושקוביץ מתאר ב"ידיעות אחרונות" את התפתחות הטלוויזיה

"בעתיד לא נקנה טלוויזיה בלי חיבור אלחוטי לאינטרנט, כמו שהיום כבר לא קונים מחשב בלי חיבור כזה‭."‬ את התחזית הזו סיפק צ'אד הארלי, מנכ"ל ומייסד ‭,YouTube‬ שביקר באחרונה בארץ. הארלי, מתוקף תפקידו, יודע על מה הוא מדבר, ומתברר שמדובר בעתיד קרוב במיוחד.

 

טלוויזיות המציגות שידורי תלת-ממד אמנם תפסו את מרכז תשומת הלב בתערוכת CES בחודש שעבר, אולם במקביל משלבות היצרניות יכולות מתקדמות נוספות במסכיהן, עם דגש על חיבור לאינטרנט. בחנויות ניתן למצוא כבר כיום כמה דגמים, שכוללים חיבור לאינטרנט באמצעות כבל רשת רגיל, ואפילו כמה דגמים שתומכים בחיבור אלחוטי. המגמה הזו הולכת ומתרחבת, כך שחיבור אלחוטי צפוי להפוך בשנים הקרובות כמעט לסטנדרט מחייב - ממש כמו חיבורי ה‭USB-‬ שמשתלבים במסכים.

 

לא רק USB

טלוויזיות רבות כוללות כיום שקע USB מובנה לצורך חיבור דיסק-און-קי חיצוני כדי לנגן שירים או להציג סרטים ותמונות. בדגמים החדשים יש כבר כמה שקעים כאלה, ובחלק מהמקרים אחד מהם מיועד למתאם רשת אלחוטי. התקן נוסף שכבר אפשר לראות במספר מצומצם של מכשירים הוא בלוטות‭,'‬ שבעזרתו אפשר להעביר אל המסך תכנים מהטלפון הסלולרי או ממכשירים אחרים.

 

שידור חוצה קירות

רובנו עדיין מבדילים באופן ברור בין תוכן מהאינטרנט לבין שידורי הטלוויזיה: סרטים מ‭YouTube-‬ הרי רואים במחשב, וכשרוצים לזפזפ בין הערוצים עוברים למסך שבסלון. בעתיד הלא-רחוק ההבדל הזה ייטשטש וייעלם. YouTube יהיה עוד ערוץ תוכן בסלון, לצד ערוץ הסרטים והספורט. הוא כבר נערך לכך: כך, למשל, חתמו ראשיו באחרונה על הסכם לשידור חי של משחקים מליגת הקריקט ההודית.

 

כיום אנחנו נמצאים, למעשה, במצב ביניים. אתרי אינטרנט מציעים תכני וידאו באיכות טובה ואף יותר מכך; במחשב יש לנו אוסף של קובצי מדיה ואנחנו רק צריכים למצוא דרך נוחה ופשוטה להעביר את התכנים האלה אל מסך הטלוויזיה בסלון. בתחום הזה התפתחו שלל פתרונות: מעגנים מיוחדים לנגני מדיה עם חיבור לטלוויזיה, מסכים שמגיעים עם חיבור מובנה לאייפוד, חיבור USB בטלוויזיה או בנגן ה‭DVD-‬ שמחובר אליה, מחשבים קטנים ומעוצבים, שמתפקדים כמרכזי מדיה וכמזרימי מדיה (סטרימרים‭,(‬ ומכשירים שמתחברים אל הרשת האלחוטית הביתית ולטלוויזיה.

 

חיבור אלחוטי של מכשירים אל הטלוויזיה, או של הטלוויזיה אל הרשת הביתית, הוא רק דרך אחת לפתרון הבעיה. גם כאן יש כמה שיטות. הטכנולוגיה שעליה מתבססים הדגמים שבחנויות נקראת ‭,DLNA‬ תקן לחיבור של מכשירי אלקטרוניקה לרשת הביתית לצורך שיתוף והעברת תכנים.

 

תקן ה‭USB Wireless-‬ החדש-יחסית צפוי להשתלב גם הוא במכשירים ולאפשר חיבור אלחוטי בין מחשבים, מסכים וגדג'טים נוספים שנמצאים באותו חדר.

 

פיתוחים נוספים מיועדים ליצור חיבור אלחוטי חוצה קירות, כך שמכל חדר בבית נוכל להעביר מידע אל כל מסך שנמצא בחדר אחר. כך, למשל, יוכלו ילדים לשחק בחדרם במשחק שמתנגן בקונסולת Xbox בסלון, או לראות סרט המתנגן במכשיר ה‭DVD-‬ שנמצא בחדר ההורים. במקביל, אפשר יהיה לשלוט על הממיר הרב-ערוצי שבסלון גם מחדר השינה.

 

סקייפ בטלוויזיה

בשנים האחרונות התייחסו אולפני הסרטים וחברות ההפקה אל האינטרנט כאל אויב המאיים לנגוס נתח משמעותי מעוגת הרייטינג וההכנסות שלהם.

 

התכנים מהאינטרנט עדיין מאיימים על יצרניות התוכן לטלוויזיה, אבל לא על המסכים עצמם: הם פשוט ישתלבו בטלוויזיות גדולות ויהיו זמינים לצפייה גם בהן, גם ללא חיבור של מכשיר נוסף.

 

בעזרת השלט של המכשיר אפשר יהיה להיכנס ל‭YouTube-‬ ולחפש קליפים, לצפות בתמונות של חברים בפליקר או בפיקאסה - ובארה"ב אפשר כבר גם לגלוש בטלוויזיה ישירות אל אתר נט-פליקס או אל שירות ה‭VOD-‬ של אמזון.

 

בחלק מהמכשירים משולבים גם ווידג'טים, יישומים קטנים שניתן להוסיף, כך שיופיעו על המסך. גם כאן כבר מתחיל להופיע הרעיון של חנות יישומים, הפעם לטלוויזיות. אפשר להוסיף, למשל, למסך, יישום קטן שיציג את תחזית מזג האוויר, את מצב המניות, או עדכונים מטוויטר ומפייסבוק. בחנות יישומים ניתן יהיה למצוא בין היתר משחקים שמותאמים לטלוויזיות השונות.

 

כמה יצרניות בולטות הודיעו בתחילת השנה, כי ישלבו בחלק מהדגמים גם את שירות סקייפ: המסכים יגיעו עם מצלמת וידיאו קטנה, שתאפשר לנהל שיחת וידיאו באיכות תמונה טובה גם על גבי מסכים גדולים.

 

טושיבה עושה שריר

אחד החידושים הבולטים מגיע מכיוונה של טושיבה, שהציגה את CELL ‭:TV‬ טלוויזיה שבתוכה נמצא מעבד ה- CELL של החברה, אשר אחראי גם על הפעלת קונסולת פלייסטיישן ‭.3‬ מדובר במעבד אימתני במיוחד, עם שמונה ליבות עיבוד הפועמות במהירות של ‭3.2‬ ג'יגה הרץ. המעבד שנמצא בתוך המסך של טושיבה חזק יותר לא רק מהמעבדים של כל הדגמים המתחרים, אלא גם מהמעבדים המותקנים בחלק מהמחשבים החדשים בשוק. בעזרת מעבד כזה אפשר להריץ משחקים ויישומים בלי גמגומים ועיכובים בתגובה.

 

בטושיבה מבטיחים כי המעבד מסוגל גם להמיר כל תוכן דו-ממדי לתלת-ממד, כך שניתן לצפות בו בתלת-ממד בסרטים שכבר קיימים בבית ואין צורך לרכוש גרסאות חדשות שלהם. המעבד גם משפר את איכות התמונה ומנקה "רעשים" והפרעות בשידורים באיכות רגילה או אפילו נמוכה, כמו תכני וידיאו מהרשת.

 

בגרסה שנמכרת כבר ביפאן נמצאים בתוך הטלוויזיה 14 מקלטים ‭(Tuners)‬ וגם כונן קשיח בנפח עצום של 3 טרהבייט (כ‭3,000-‬ גיגה בייט) לאחסון מידע והקלטה ישירות מהטלוויזיה. אבל לא מדובר בסתם הקלטה רגילה, שכן אפשר להקליט שמונה ערוצי שידור במקביל. טושיבה שילבה בתוך המסך גם דפדפן אינטרנט, גרסה מיוחדת שפותחה ביחד עם חברת אופרה ותומכת בתכנים באיכות HD מלאה.

 

התכונות האלה מתוספות לחיבור לרשת הביתית, אבל הפעם לטלוויזיה עצמה יש כונן קשיח ענק, כך שהיא בעצם הופכת למרכז המדיה של הבית כולו. טושיבה הציגה גם מצלמה שמתחברת אל המסך ומאפשרת לדפדף בין ערוצים ותכנים בעזרת תנועות-יד, בלי צורך להפעיל שלט-רחוק או מתאם כלשהו. בעזרת המצלמה אפשר יהיה גם לשחק במשחקים שמזהים את תנועות השחקן, בדומה ל‭Wii-‬ ובאופן שמזכיר את פרויקט נאטאל של מיקרוסופט.

 

חלק מהתכונות הן ייחודיות לטושיבה, בזכות מעבד ה‭,CELL-‬ אבל מדובר רק בעניין של זמן עד שהמתחרים יציגו פתרונות דומים.

 

דגמים ראשונים של טלוויזיות CELL צפויים להגיע לארץ באוגוסט. תג המחיר בישראל עדיין לא נקבע, אבל בחו"ל דורשים עבור הטלוויזיה של טושיבה יותר מעשרת אלפים דולר.

 

למרות ההתפתחויות, הטלוויזיה עדיין לא תהפוך למחשב לכל דבר. היצרניות עדיין מעוניינות להציג מעין פורטל מותאם לטלוויזיות, ולא מציעות גלישה חופשית דרך המסך. יש בזה איזשהו היגיון: השימוש בטלוויזיה שונה מהשימוש במחשב האישי. סביר מאוד, שבעתיד הלא-רחוק נראה מעבדים של אינטל או של חברות אחרות שמשתלבים בתוך המסכים והופכים את הטלוויזיות למכשיר חזק יותר.

 

אלחוטי? לא בישראל

בחו"ל כבר ניתן לרכוש כיום מתאמים שעובדים בתקן ‭Wireless USB‬ ומבוססים על פיתוח של חברת וויזאייר ‭(Wisair)‬ הישראלית. בעזרתם אפשר לחבר את המחשב אל מסך הטלוויזיה ללא כבלים. בצד אחד מחברים אל שקע USB רגיל במחשב מתאם המשדר את התמונה, ואל שקע ה‭HDMI-‬ בטלוויזיה מחברים מתאם נוסף, שקולט את האותות מהמחשב.

 

חברת בזק הכריזה לאחרונה כי היא מעוניינת לשווק בארץ מתאמים כאלה, אולם בינתיים הדבר אסור: המתאמים פועלים בתדרים בהם אסור לשדר כיום בישראל. וויזאייר מנהלת מגעים בנושא עם משרד התקשורת ורשויות הביטחון, והסוגייה צפויה להיפתר בתוך מספר חודשים.

 

המקרה דומה לעבר, בו נאלצו חברות הסלולר לחסום את חיבור הבלוטות' בטלפונים כיוון שמשרד התקשורת לא אישר שימוש בתדרים. מה שקרה בפועל הוא, שרבים פשוט הביאו מכשירי בלוטות' שונים מחו"ל, ללא אישורו של משרד התקשורת הנדרש בחוק.

 

באופן דומה, אין אפשרות מעשית לחסום יבוא אישי של מתאמי ‭ - Wireless USB‬ כך שמדובר רק בשאלה של זמן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר טלוויזיה מטלוויזיה
צילום: index open
מומלצים