עכשיו זה מדעי: אנשים משועממים מתים קודם
מחקר מקיף שכלל אלפי אנשים מצא כי חוסר מעש מגביר את הסיכון לתמותה מוקדמת ממחלות לב ושבץ מוחי ב-40%. ההשערה: השעמום מגביר את הנטייה לצריכת אלכוהול, אכילת יתר, מיעוט פעילות גופנית ודיכאון
דיירי האח הגדול צריכים לקבל תוספת סיכון: מחקר חדש רחב היקף מגלה כי שעמום מגביר את הסיכון לתמותה מוקדמת ממחלות לב או משבץ מוחי בעשרות אחוזים. המחקר נערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון, והוא מפורסם בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה.
המחקר, שנערך על ידי החוקרים מהמחלקה לאפידמיולוגיה ובריאות הציבור, נמשך 25 שנים. במהלך שנות השמונים, ראיינו החוקרים 7,524 יוצאי צבא בגילאי 35 עד 55 שנשאלו באשר לרמות השעמום בחייהם. בהמשך עקבו החוקרים אחר תוחלת החיים שלהם עד חודש אפריל אשתקד.
נשים משתעממות יותר
הממצאים הראו כי אחד מכל עשרה נבדקים הגדיר עצמו משועמם בחודש החולף. הנשים היו משועממות פי שתיים בהשוואה לגברים. עוד נמצא כי מועסקים צעירים או אלה שעסקו בעבודות נחותות לפני פרישתם לגמלאות, היו בשכיחות גבוהה יותר לדווח על שעמום. החוקרים מצאו עוד כי אלה שדיווחו על רמת שעמום גבוהה בחייהם, היו בסיכון גבוה בכ-40% למות עד סוף תקופת המחקר, בהשוואה לנבדקים שהגדירו עצמם פעלתנים.
החוקרים הסבירו כי נחקרים שהגדירו את עצמם כמשועממים נטו יותר להרגלים לא בריאים כמו שתיית משקאות חריפים ועישון. עובדה זו מסבירה, לדעתם, את תוחלת החיים הקצרה של הנבדקים חסרי המעש.
לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מראים כי קיים קשר בין תוחלת חיים לבין שעמום: "חשוב לאלה העוסקים בעבודות משעממות למצוא עיסוקים אחרים כדי להרחיק את עצמם מהשעמום, המוביל לשתייה ולעישון".
"למלא את הזמן במשמעות"
"אין ספק שלשעמום וזמן עודף יש קשר לתחלואה לבבית", אומרת ל-ynet ד"ר טלי פורטר, מומחית לקרדיולוגיה מבית החולים בילינסון, "התחלואה מתבטאת בשני אפיקים. האחד, יותר זמן בטלה, פחות פעילות גופנית וצריכה קלורית גבוהה יותר, ואצל חלק גם יותר עישון וצריכת אלכוהול. אולם בד בבד עולה גם נושא המיצוי העצמי והסיפוק האישי, שקשור ישירות לאיכות החיים".
הבריאות הגופנית כרוכה גם בבריאות הנפשית, וכשזו נפגמת קיימת עלייה גם בתחלואה: "אנשים מתוסכלים, משועממים שמרגישים חסרי תכלית, כשהפואנטה של החיים שלהם נעלמת, נשארים עם כלום אחד גדול ביד", מסבירה ד"ר פורטר, "התנהגות כזו מובילה לדיכאון שקשור חד משמעית לעלייה בתחלואת לב וכלי דם. לפיכך, ברור שחשוב בכל גיל למצות את הזמן ולמלא אותו בתכנים. זה חשוב גם לאחר הפרישה מהעבודה, כשאת הזמן חשוב לנצל לפעילות גופנית, חוגים, פעילות חברתית והתנדבותית או עבודה חלקית שתעניק סיפוק ותמלא לא רק את הזמן, אלא גם את הנפש".