ירדן במו"מ מתקדם להקמת תחנת כוח גרעינית
"וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי ארצות הברית וירדן קרובות לחתום על הסכם, לפיה וושינגטון תעזור לעמאן לבנות כור גרעיני לצרכי שלום. בקונגרס האמריקני צריכים לאשר את ההסכם, אך שם רוצים שהממלכה האשמית תתחייב שלא להעשיר אורניום
ירדן מתקדמת בתוכנית להקמת כור גרעיני: הממלכה ההאשמית נמצאת כיום במשא-ומתן בשלב מתקדם עם ממשל אובמה, שנועד להשיג הבנות אחרונות בנוגע להסכם שיתוף פעולה גרעיני. כך אמרו בכירי ממשל בוושינגטון ובעמאן ל"וול סטריט ג'ורנל" המפרסם את הדברים הבוקר (יום ד').
סיום מוצלח של המשא-ומתן יהפוך את ירדן למדינה הערבית השנייה, בתוך פחות משנה, שמקבלת סיוע מוושינגטון להקים כור גרעיני אזרחי. המדינה
הראשונה היתה איחוד האמירויות. כל הסכם כזה דורש את אישור הקונגרס.
על-פי ההסכמה המתגבשת, המלך עבדאללה וממשל ירדן יאפשרו לחברות אמריקניות להעביר ציוד גרעיני ודלק לירדן, שהיא אחת משתי המדינות הערביות היחידות שחתמו על הסכם שלום עם ישראל. נשיא ארה"ב, ברק אובמה, התחייב בעבר לעזור למדינות לפתח תוכניות גרעין למטרות שלום, כדי להבטיח שהן לא יפתחו נשק גרעיני.
גורמים בוושינגטון אמרו כי הסכם שיתוף הפעולה בין ארה"ב לאיחוד האמירויות, שנחתם בשנה שעברה, מהווה מודל להסכמים דומים בעתיד. בחודש אוקטובר אשתקד הוסכם כי איחוד האמירויות תידרש לייבא דלק לכוריה הגרעיניים, וייאסר עליה להפיקו לבד. היא גם מחויבת שלא לייצר פלוטוניום, חומר בקיע שמשמש לייצור כלי נשק גרעיניים.
מה שיכול לטרפד את העסקה בין ארה"ב לירדן, היא השאלה אם עמאן תלך בדרכה של איחוד האמירויות, להציג ערבויות שלא להעשיר אורניום ברמה גבוהה - שתאפשר לפתח נשק גרעיני. ההסכם עם ירדן עלול להיתקל בבעיות גם בקונגרס האמריקני, אם עמאן לא תאשר סעיף בו היא מתחייבת לא להעשיר אורניום.
"אם ירדן תרצה להעשיר, אז גם לאיחוד האמירויות תהיה הזכות לשאת ולתת מחדש על ההסכם", אמר גורם בקונגרס האמריקני. "מצב כזה יסכן את המצב באזור, ולכן אנחנו נתנגד".
בירדן אופטימיים ואומרים שהחתימה על העסקה קרובה. שגריר ירדן בוושינגטון, הנסיך זייד אל-חוסיין, אמר: "אנחנו משוכנעים שנחתום על העסקה בתקופה הקרובה". השכנה ממזרח חתמה בחודש ספטמבר עם חברה בלגית,שתסייע לה במאמצים להקים כור אטומי ראשון לאנרגיה. ירדן עתידה להקים את הכור הגרעיני הראשון שלה באזור מדברי סמוך לסעודיה, כ-25 קילומטרים דרומית לנמל עקבה.
גם רוסיה וצרפת הבטיחו לסייע
בינואר 2007 הכריז עבדאללה מלך ירדן על כוונתו לפתח תוכנית גרעין למטרות שלום, בגיבוי ארצות הברית. ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית בירדן העריך שהכור יספק כ-30 אחוזים מתצרוכת החשמל של הממלכה, ועד 2030 תהפוך ליצואנית של חשמל. ירדן חתומה על האמנה למניעת הפצת נשק גרעיני ומצדדת במזרח תיכון חופשי מנשק להשמדה המונית.
בחודש אוגוסט באותה שנה אמר מלך ירדן להאיץ את התוכנית לפיתוח אנרגיה גרעינית למטרות שלום בארצו. בישיבה שקיים המלך בעניין זה הוא הדגיש
בפני שריו את החשיבות שבהאצת הפרויקט. המלך הדגיש כי נושא האנרגיה הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים בפני ירדן וכי יש לחשוב על פתרונות מהותיים לטווח ארוך בעניין זה.
בחודש מאי אשתקד חתמה ירדן על הסכם לשיתוף פעולה גרעיני עם רוסיה, במסגרתו יוקמו בממלכה כורים אזרחיים לאספקת אנרגיה, מכוני מחקר ומתקן להתפלת מים. במקביל, בינואר 2008 הבטיח נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, גם למלך ירדן עבדאללה לעזור לו בהקמת כור גרעיני.