עובדי השקמיות: "חוששים שישלחו אותנו הביתה"
חברת ש.י.ר.ן, המפעילה את השקמיות בצה"ל, אמורה להיסגר ולהתמזג עם האגודה למען החייל באפריל. חלק מהעובדים ייקלטו באגודה וחלקם לא, וכולם חוששים לגורלם, אחרי שנים ארוכות של עבודה בשכר זעום. ההנהלה: "רובם ימשיכו לעבוד"
הפגנה לא מתוקה: עשרות מעובדי חברת ש.י.ר.ן, המעסיקה את האזרחים המוכרים בשקמיות בצה"ל, הפגינו היום (ד') בפתח הקרייה בתל-אביב, במחאה על הכוונה לסגור את החברה ולפטר חלק מהם. העובדים משביתים את השקמיות מאז יום שני - ועד להודעה חדשה.
מרבית עובדי ש.י.ר.ן הם מבוגרים ותיקים, אבל הדרמות שנראו בהפגנות במפעלים בצפון שהיה חשש לסגירתם - פרי גליל, עוף העמק ומוליתן - לא נראו כאן. העובדים עמדו מול המגדלים הנוצצים של צה"ל בשקט מופתי והרימו את קולם רק כשיו"ר הוועד, חיים יעיש, סימן להם לעשות זאת. מי שהפיחו באירוע רוח חיים היו דווקא החיילים שנכנסו ויצאו מהקרייה, ומדי פעם זיהו את השק"מיסט שלהם וקראו קריאות הזדהות. ייתכן שהסיבה לאדישות העייפה היא העובדה שלעובדים הללו אין הרבה מה להפסיד: 122 מ-180 העובדים משתכרים שכר מינימום (כולל השלמת הכנסה) ולא בטוח שפיטורים ירעו את מצבם.
"אנחנו חוששים ללכת הביתה", אומר אלברט נחמיאס, המפעיל כיום שקמית בצריפין, "אני עובד בשביל חיילי צה"ל 38 שנה. הפעלתי שקמית כבר בסיני. בגיל שלי, אם יפטרו אותי, מי יקבל אותם לעבודה? אבל האמת היא שגם כך זה שכר שלא עושה חשק ללכת לעבודה. עד היום אני מקבל השלמת הכנסה לשכר מינימום. התלוננתי בהנהלה, אז אמרו לי: מה הבעיה? יחשיבו לך גם את ההשלמה לפנסיה. מה שמרגיז זה שזאת חברה שמרוויחה, שהמנכ"ל שלה לוקח לעצמו משכורת שמנה. ומה שמשגע את השכל זה שאתה לא יודע מה יהיה מחר. יסגרו? לא יסגרו? יפטרו? ישאירו? יוציאו לפנסיה? תגידו, לפחות".
"מדובר בעובדים שגם כך מועסקים בתנאים מחפירים", אמר ל-ynet ראובן פרי, ראש ענף מסחר בהסתדרות, שהגיע להפגנה, "יש החלטת בית משפט שקובעת שהחברה הזאת נסגרת בעוד חודשיים, אבל עד לרגע זה, לא הסבירו לא לנו ולא ליו"ר הוועד, חיים יעיש, מה הולך לקרות לעובדים. בכל פעם שאנחנו מנסים לדבר עם ההנהלה על העניין, הם מתחמקים, ובמקום לתת תשובה עניינית הם מתחילים עם הטענות השקריות שלהם על העניינים האישיים של יעיש. יעיש הוא איש ישר שעובד קשה גם בשביל החברה וגם בשביל העובדים, ובכל מקרה, זאת לא צריכה להיות התשובה ל-180 איש שאף אחד מהם לא יודע אם הוא ממשיך לעבוד, הולך הביתה, או עובר לעבוד באגודה למען החייל ומאבד את כל הוותק שצבר".
בית המשפט העליון קבע לפני 8 חודשים שמשרד הביטחון לא יוכל להעסיק את ש.י.ר.ן, שמספקת את שירות השקמיות מאז שנת 2002 ללא מכרז, כיוון שההעסקה סותרת את חוק חובת מכרזים. משרד הביטחון הודיע שימזג את ש.י.ר.ן בחזרה עם האגודה למען החייל, שממנה הופרדה ב-2002, ובמקביל, ניסה לשנות את החוק באמצעות פעילות בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת כדי למנוע את המיזוג. עד כה, לא עלה בידו לשנות את החוק.
לפני שבועיים, בעקבות לחץ של ההנהלה והוועד של ש.י.ר.ן, קיבלו האגודה והחברה ארכה להשלמת המיזוג עד אפריל. בינתיים, הכנסת לא שינתה את החוק, כך שהמיזוג הפך לעובדה מוגמרת.
ההנהלה: "רוב העובדים יישארו בתפקידם"
"אנחנו לא מתחמקים מהשאלות של העובדים", אומר ל-ynet מנכ"ל ש.י.ר.ן, צביקה גולדנברג, "הודענו להם בפירוש שאנחנו נעביר את רובם לעבודה באגודה בתנאים זהים לאלה שיש להם כיום. יש בעיה שנוגעת לחלק קטן מהם, כיוון שהאגודה מחזיקה מינהלה משלה ולא יהיה צורך בכפל בתפקידי מינהלה. אנחנו במשא ומתן עם האגודה ועדיין לא יודעים בעצמנו מי ימשיך לעבוד ובאיזה תנאים".
העובדים טוענים שהם עלולים לאבד את הוותק שהם צברו במשך השנים, עם המעבר, ובכך השכר שלהם יקטן עוד יותר.
"אנחנו לא יודעים עדיין. ייתכן שהם ייקלטו מחדש בחברה ויחסי העובד-מעביד שלהם יסתיימו ויתחילו מחדש".
במקרה כזה, הם אמורים לקבל פיצויים פיטורים, שיהיו שווים להם יותר מהוותק שהפסידו. האם אתם לא מתכוונים לשלם להם פיצויים?
"אנחנו נעשה כל מה שמחייבים החוק וההסכם הקיבוצי".
מהנהלת האגודה למען החייל נמסר בתגובה: "יו"ר האגודה, אביגדור קהלני, נפגש עם הועד של שירן על מנת למצוא פתרון, כך ששירן תיקלט בתוך האגודה. הועד אינו משתף פעולה ומכאן שהנושא חזר לשולחן משרד הביטחון, להחלטתם, וחברת שירן כפופה להחלטת משרד הביטחון".