בנק ישראל: סימנים להתאוששות בשוק העבודה
בשליש האחרון של 2009 נרשמה ירידה בשיעור האבטלה ולראשונה מזה שנה נרשם פער חיובי במאזן התעסוקה. עוד עולה כי התרחבות הפעילות הכלכלית הקיפה את מרבית ענפי המשק והובלה על ידי היצוא התעשייתי
בשליש האחרון של השנה החולפת (ספטמבר-דצמבר 2009) התבססה ההתאוששות של המשק הישראלי. התאוששות זו באה לידי ביטוי גם בהתרחבות גדולה של היצוא וגם בעליית הביקושים בשוק המקומי. נתונים חיוביים אלה מתבררים מסקירת ההתפתחויות הכלכליות בשליש האחרון של 2009 שמפרסם היום (ד') בנק ישראל.
במקביל להמשך התאוששות המשק, נרשמו בתקופה הנסקרת גם סימנים ראשונים להתעוררות וליציאה מהמיתון בשוק העבודה: התכווצות התעסוקה במגזר העסקי נבלמה, ובשיעור האבטלה בכלל המשק אף נרשמה ירידה. ברבעון האחרון של 2009 נרשם שיפור במאזן התעסוקה (הפער בין מספר המשרות החדשות לבין מספר העובדים שפוטרו מעבודתם) ולראשונה מזה שנה היה פער זה חיובי.
ירידות נרשמו גם במספר דורשי העבודה בלשכות התעסוקה ובמספר התביעות לדמי אבטלה. נתון מעודד נוסף מצביע על ציפיות חיוביות של המעסיקים לתקופה הקרובה, גם לגבי פעילותם הכלכלית וגם לגבי מצבת כוח האדם שלהם.
מהסקירה הכלכלית של בנק ישראל עולה עוד כי התאוששות המשק הישראלי מהמשבר החלה כבר ברבעון השני של 2009 והתגברה בתקופה הנסקרת. התרחבות הפעילות הכלכלית הקיפה את מרבית ענפי המשק והובלה על ידי היצוא התעשייתי, בעיקר בשל הזינוק שנרשם בסחר העולמי, בעקבות עליית הביקושים במדינות רבות בעולם. כתוצאה מכך נרשם החל מאמצע השנה שעברה גידול בגביית המיסים, בעיקר מיסים עקיפים; שיפור ברווחיות החברות ועלייה ברמת השכר הנומינלי.
יחד עם זאת, מציינים מחברי הסקירה, הפעילות הכלכלית עדיין נמוכה בהשוואה לזו ששררה במשק בתקופה שקדמה למשבר. לדבריהם, המשך ההתרחבות של הפעילות הכלכלית בארץ תלוי בקצב היציאה מהמיתון בעולם, שלגביו קיימת עדיין אי-ודאות. זאת בשל ההסתמכות של משקים בחו"ל על תוכניות סיוע ממשלתיות נרחבות, שהגדילו מאוד את הגירעונות ואת החוב הציבורי, ובשל הקשיים שעדיין מעיקים על המערכת הפיננסית הבין-לאומית.