שתף קטע נבחר

 

אושר "בניין יהודי" ביפו; תושבים: לא נהיה חברון

לאחר שבית המשפט דחה את בקשתם למנוע הקמת בניין ליהודים בלבד בשכונת עג'מי, מבטיחים התושבים לפתוח במאבק ומאיימים לעתור לבג"ץ. "יש לבנות דירות לצעירים, לא למתנחלים", אמר ל-ynet יו"ר ועד השכונה, כמאל אגבריה. עורכת הדין של המתיישבים היהודים: העתירה גזענית

תושבי שכונת עג'מי מאוכזבים מדחיית העתירה שהוגשה על-ידי 27 מהם לבית המשפט, בניסיון למנוע הקמת בניין מגורים שבו יגורו יהודים בלבד. "הפסיקה מאוד מצערת", אמר היום (ה') ל-ynet יו"ר ועד השכונה, כמאל אגבריה, "אנו שוקלים לעתור לבג"ץ. האפיק המשפטי הוא אחד, אך גם זה הציבורי לא פחות חשוב. נכין תוכנית מאבק, אנו מדברים על מלחמה על הבית. על האדמה צריכות להיבנות דירות לצעירים, לא למתנחלים".

 

התושבים הערבים טענו בעתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב כי יש לבטל את הזכייה במכרז להקמת הבניין, מכיוון שהדירות בו מיועדות ליהודים בלבד והדבר מפלה את תושבי יפו הערבים. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, השופט יהודה זפט, דחה אתמול את העתירה והאשים את העותרים ב"חוסר תום לב". לדבריו, "בעוד רוממות עיקרון השוויון בגרונם, מהעתירה עולה בבירור שלשיטת העותרים ראוי לייעד את המגרש למגזר מסוים בייקרו הם חפצים".


השטח בו אמור לקום הבניין (צילום ארכיון: מיכאל קרמר)

 

אגבריה תוקף את ההחלטה ואת מנהל מקרקעי ישראל. "המנהל לא יכול להתנהל כגוף עסקי, לא כל מי שרוצה לקנות ומשלם יקנה. המנהל מחויב להעניק פתרונות גם לאוכלוסיה הערבית היפואית והוא לא מספק אותם. הרחוב על סף פיצוץ, הרבה מאוד מהתושבים אומרים 'כבר אין לנו מה להפסיד'. רוב האוכלוסיה היא צעירה, עד גיל 18, נושא הדיור בוער בכל אזרח יפואי. זו קריאת ייאוש שאין חמורה ממנה. כולי תקווה שניצור אצל אותה אוכלוסיה תקווה להצלחת המאבק, על מנת שלא נגיע להידרדרות נוספת. אני דורש מכל הגופים במדינה, שכמו שיודעים להקים עיר חרדית, שייעדו בנייה לזוגות צעירים יפואים".

 

"לא נסכים שיפו תהיה חברון"  

לטענת אגבריה, הדיירים המיועדים - אנשי הציבור הדתי לאומי - לא יצליחו להשתלב באזור. "אני לא רואה שציבור המתנחלים משתלב בתוך יפו. כולם רואים מה שקורה בחברון. ביפו לא נסכים שתהיה ולא תהיה חברון. מי שרוצה לגור כאן יכבד את הערבים הגרים כאן, ויש יהודים שמגיעים ומכבדים אותנו בלי פרובוקציות". 

 

מאידך, עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, שייצגה בהליך את הרוכשים היהודים, טוענת כי מדובר בעתירה מקוממת מלכתחילה שעולה ממנה ריח חריף של גזענות. "הטענה של העותרים כי 20 משפחות יהודיות לא יכולות להתגורר יחד בבניין ביפו היתה משוללת כל יסוד מלכתחילה", אמרה, "אם 20 משפחות ערביות היו זוכות במכרז, לא היתה לעותרים כל טענה".

 

אגבריה טוען כי התמחות חברת "באמונה", שזכתה במכרז, הינה "להביא ציבור דתי לאומי לערים מעורבות, על מנת לחזק את הציבור היהודי, ובעצם לייהד את יפו. אלו לא אנשים עם מצוקת דיור, הם רוצים לחנך את האוכלוסיה הערבית, הם רוצים להפריד בין ערבים ליהודים בתוך בתי הספר, הם בעצם באים לחפש פרובוקציות במקום מאוד שברירי שמתקיימים בו בכבוד הדדי נוצרים, מוסלמים ויהודים. האנשים האלה מחרחרי מלחמה, הם ישברו את החיים המשותפים".

 

מנכ"ל החברה הזוכה: "באנו לעשות רק טוב" 

מנכ"ל "באמונה", ישראל זעירא, טוען מנגד כי אין בכוונתו לעורר פרובקציות. "באנו לעשות רק טוב, טוב פירושו שיהודים גרים יחד ערבים. פניהם של שני הצדדים צריכים להיות לשלום. מי שמאיים בחרחור מלחמה וריב זה לא אנחנו. לנו לא מפריע שגרים שם ערבים, ושימשיכו לגור".

 

עם זאת, הוא מודה כי החברה רוצה להקים באזור מערכת חינוך נפרדת. "אנחנו נגד התבוללות ונגד חינוך אוניברסלי, אנחנו בעד חינוך יהודי - אם חילוני ואם דתי". את הטענות שלפיהן החברה בונה בערים מעורבות בלבד

בניסיון להשתלט עליהן הוא דוחה בתוקף. "יש לנו פרויקטים רבים בישובים דתיים ויהודיים בכל הארץ, בכל מקום, בישובים דתיים וערים מעורבות. הרעיון של השכונה הוא להוסיף אנשי חינוך ואנשים איכותיים ליפו".

 

בינתיים ביפו, התושבים הערבים מתכוננים לערוך הפגנה גדולה בעקבות פסיקת בית המשפט. "בקרוב נקבל החלטה", אומר אגבריה, "התחלנו להתארגן, תוך ימים נחליט אם ההפגנה תהיה מקומית או ארצית. ההחלטה מאתמול היא האות להעלאת המאבק הציבורי לסדר היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט יהודה זפט. "העתירה לוקה בחוסר תום לב"
צילום: ניב קלדרון
אגבריה. "לייעד בנייה לזוגות צעירים מיפו"
צילום: ניב קלדרון
מומלצים