שתף קטע נבחר

 

בריטניה חשפה עינויים בגואנטנמו, ארה"ב זועמת

בית המשפט העליון בבריטניה הורה לפרסם פרטים על חקירתו של בריטי שהיה עצור בגואנטמו ומתח ביקורת חריפה על סוכנות הביון MI5. ארצות הברית מזהירה: "היחסים עם בריטניה ייפגעו"

ראיות הנמצאות בידי משרד החוץ הבריטי, שהותרו אתמול (ד') לפרסום, מראות כי שירותי הביטחון של בריטניה ידעו כי תושב בריטי עבר עינויים במהלך מעצרו במתקן המעצר האמריקני גואנטנמו. בית משפט לערעורים בממלכה דחה את בקשת שר החוץ, דיוויד מיליבנד, שלא לפרסם את המידע - ועורר את זעמה את ארצות הברית, שהבהירה כי האמון בין המדינות נפגע.

 

האשמות נוספות נגד סוכנות הביון MI5 טוענות כי החוקרים הבריטים העבירו שאלות לחוקריו של בניאם מוחמד, בריטי ממוצא אתיופי, ולכן "שיתפו פעולה" עם שיטות החקירה השנויות במחלוקת והעינויים. שר החוץ הבריטי מיליבנד ניסה למנוע את פרסום המסמכים המעידים על כך בטענה שהדבר ימנע מארה"ב לחלוק מידע עם בריטניה בעתיד.

 

אך שלושה מהשופטים הבכירים בבריטניה דחו את מחאותיו של מיליבנד, כייוון שחומר דומה הקשור לחקירות של בניאם מוחמד כבר פורסם בעבר בארה"ב. השופטים הורו להתיר לפרסום שבע פסקאות הכוללות מידע על היחס למוחמד בפקיסטן, שם החזיקו בו הרשויות האמריקניות. הם קבעו כי הוא היה נתון ליחס "אכזרי, לא-אנושי ומשפיל מצד האמריקנים".

 

ארה"ב: מאוכזבים מההחלטה 

מוחמד בן ה-31 קיבל מעמד של פליט כאשר הגיע לבריטניה ב-1994. הוא נעצר בפקיסטן בשנת 2002, משום שניסה לעזוב את המדינה עם דרכון מזויף בשנת 2002 ונחשד בחברות באל-קאעידה ובלחימה בשורות הטליבאן באפגניסטן. לפני הגעתו למתקן הכליאה גואנטנמו הוא הועבר לכלא סודי של הצבא האמריקני במרוקו, שם עבר עינויים קשים.

 

עם שחרורו מגואנטנמו ושובו לבריטניה לפני כשנה, האשים מוחמד את ה-MI5 בשיתוף פעולה עם העינויים שעבר, על-ידי העברת שאלות לחוקרי ה-CIA.

אחד מהקצינים הבריטים שחקרו אותו בפקיסטן נמצא כעת בחקירת המשטרה הבריטית בחשד שהפר חוקים בינלאומיים האוסרים עינויים. החלטת בית המשפט מאתמול היא גרסה מחמירה יותר של החלטה משנת 2008, בה נכתב כי "ה-MI5 לא היה רק צופה מן הצד במעשים".

 

בארה"ב כאמור, זעמו על חשיפת פרטי החקירה והתנהלות החוקרים. הבית הלבן הזהיר כי "היחסים עם בריטניה ייפגעו מהחלטת בית המשפט", והביע "אכזבה עמוקה" משלטונות בריטניה. דובר הבית הלבן, בן לה-בולט, אמר כי "חלקנו את המידע שלנו עם בריטניה מתוך ציפייה שהוא יישאר חסוי. החלטת בית המשפט מסבכת את קשרי שיתוף המידע המודיעיני בין המדינות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בניאם מוחמד. עינויים קשים
צילום: AFP
מיליבנד. התנגד נחרצות לפרסום
צילום: AFP
מומלצים