שתף קטע נבחר
 

בייניש: משרד התרבות משתלט על אמנות לעם?

המאבק בין הנהלת "אמנות לעם" לבין משרד התרבות הגיע לבג"צ, שם דרשה נשיאת בית המשפט העליון מהמדינה לנמק תוך 30 יום את ההחלטה שלא להעביר כספים לעמותה

מאבקי הכוחות בין הנהלת העמותה "אמנות לעם" לבין משרד התרבות הגיעו היום לפתחו של בג"צ. בדיון שנערך הבוקר בהרכב של שלושה שופטים בראשותה של נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, הוחלט להיעתר לדרישת "אמנות לעם" ולחייב את המדינה לנמק בתוך 30 יום את ההחלטה שלא להעביר לעמותה את כספי התמיכות לשנת 2008-2009. בנוסף דרש בית המשפט ממשרד התרבות להקפיא את הכספים הייעודיים כדי להבטיח שלא ייעשה בהם כל שימוש אחר.

 

במהלך הדיון אמרה בייניש: "אם רוצים פעילות שכזו, צריכים להביא לה תמיכות". בהמשך העבירה השוטפת ביקורת על דרישת משרד התרבות לשלב בהנהלה אנשים מטעמה ואמרה: "אני יכולה להבין ביקורת צמודה לגבי הוצאות כספים, אבל איך אפשר לכפות על עמותה להכניס אליה אנשים מטעם משרד התרבות?" עו"ד אורי קידר, שייצג את משרד התרבות בעתירה, טען כי ההצעה להכניס חברים חדשים להנהלת העמותה הגיעה מצד העמותה עצמה והדגיש: "מדובר במעורבות מאוד מרוסנת".

 

השופטת בייניש לא הסתירה את מורת רוחה מהיוזמה: "מדוע צריך לצרף אנשים בתיאום עם המשרד? זו עמותה". על כך ענה עו"ד קידר: "לשיטתנו המשרד רצה להבטיח הכנסת אנשים עם רקע הולם כמו שאת החשב המלווה ממנה משרד האוצר. האסיפה הכללית פועלת בסמכות התקנון, והמשרד רצה לוודא שמדובר באנשים מקצועיים. רצינו, לאור ניסיון העבר, שהדברים ייעשו בתיאום עם המשרד".

 

גם תשובה זו זכתה לתגובה ביקורתית מצד בייניש: "מדוע התנאי (למנות חברים חדשים) שלא מחברי העמותה? האם משרד התרבות רוצה להשתלט על העמותה? למה ההנהלה של העמותה צריכה להיות מרוכבת מאנשי משרד התרבות? שיהיו אנשים משלהם". עו"ד קידר חזר והדגיש: "המשרד רצה להבטיח שיהיו אנשי תרבות מקצועיים בוועד המנהל".

 

ב-1 באוקטובר הגישה עמותת "אמנות לעם" עתירה לבג"צ שדרשה לחייב את משרד התרבות להעביר לרשותה תשעה מיליון שקלים, כספי התקציב, המגיעים

לה לטענתה מסוף 2008. בתוך החובות מקופלת לטענתם גם פעילות אמנותית ותרבותית שנעשתה בפריפריה במסגרת מבצע "עופרת יצוקה".

 

בעתירה טענה העמותה כי אי העברת התקציב מקשה על המשך הפעילות המתבססת בעיקרה על כספי מדינה. הפגיעה, לטענתם, אנושה והובילה להגשת בקשת פירוק שנתמכה על ידי השרה לימור לבנת. יו"ר העמותה הדגיש: "השרה לבנת דורסנית ומנהלת מאבקים פוליטיים במטרה לסדר ג'ובים בשכר לאנשי שלומה בעמותה".

 

גיא אטיאס הממונה על התקציבים במשרד התרבות ומחברי הוועדה המלווה מטעם המשרד את משבר אמנות לעם אמר בתגובה ל-ynet: "הנהלת אמנות לעם מנסה להוביל את הדיון לזירה הפוליטית ולא מתמודדת עם הטענות המקצועיות כלפיה. אי העברת הכספים לעמותה היא מקצועית לחלוטין. בשנת 2008 הגישה העמותה תכנית עבודה שלא אושרה על ידי וועדת התמיכות של המשרד. בדיעבד ביקשה העמותה תקצוב לפעילות שבוצעה למרות שלא אושרה. בעקבות כך כבר בחודש ינואר בוועדת המקדמות, לא אושרת בקשתם. כדי לקבל את הכסף, אף על פי כך, שונו בדיעבד הדו"חות שהוגשו לחשבת המשרד על ידי העמותה. כל זה קרה, אגב, הרבה לפני כניסת השרה לימור לבנת לתפקיד".

 

בעקבות הדברים שהוצגו בפני השרה לבנת עם כניסתה לתפקיד, התקבלה החלטה בחודש יוני האחרון על הקמת הוועדה המלווה את המשבר, מדגיש אטיאס. בוועדה, בראשותו של נתן, היו חברים לצדו של אטיאס גם היועצת המשפטית של משרד התרבות, עו"ד הדס פרבר ונציג פורום מוסדות התרבות, איתמר גורביץ. "מדובר בצוות מקצועי והחלטותיו עצמאיות וללא מעורבותה של השרה", מדגיש אטיאס ומוסיף, "קיבלנו לידינו דו"ח חמור של החשב המלווה את העמותה, שהתייחס לפעילותה עד סוף 2008. חלק מחברי ההנהלה אליה מתייחס הדו"ח, עדיין משמשים בתפקידם. שמענו במקביל טענות קשות של עובדי העמותה על התנהלות ההנהלה. בהתייחס לכל אלה המלצנו לשרה לחזק את הנהלת העמותה עם אנשי מקצוע מתחומי התרבות או לפחות עם זיקה לתרבות מה שיאפשר בקרה".

 

אטיאס מדגיש כי ההנהלה הקיימת היתה שותפה ליוזמה ואף הביעה נכונות לתהליך. "זה לא היה חד צדדי כפי שהדברים הצטיירו היום בבג"צ. אין למשרד התרבות כל כוונה להשתלט על העמותה כמו שהם מציגים את הדברים אלא להכניס את העמותה למסלול נורמאלי ואיננו רואים בכך כל פסול", אומר אטיאס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
בייניש. לא חוסכת בביקורת
צילום: עידו ארז
לאתר ההטבות
מומלצים