שתף קטע נבחר

דחפורים מול איריסים: סיבוב שני

לפני שלוש שנים, בעת שהרחיבו את מושב נטעים שליד ראשון לציון, פגעו באתר לא ידוע בו פורח איריס הארגמן - פרח נדיר וייחודי לישראל. המועצה האיזורית ורשות הטבע והגנים הבטיחו לשמור על שאר השטח שלא ייפגע. לאחרונה גילחו שוב הדחפורים את הגבעה

החוק אמנם מגן עליו, אבל הטבע באזור ראשון לציון פשוט לא יכול היה למועצה האזורית גן רווה. עבודות עפר שבוצעו לאחרונה בסמוך להרחבה של מושב נטעים, חיסלו כמעט סופית את אוכלוסיית איריס הארגמן שגדלה שם.

 

זה קרה שלוש שנים אחרי פגיעה קודמת בפרחים הנדירים, שלא פורחים באף מקום אחר בעולם. אז חפר טרקטור של המועצה האיזורית גן רווה בשטח ללא ההיתר המחוייב בחוק מרשות הטבע וגנים. כתוצאה מהעבודות נהרס אז חלק מהשטח בו התקיים אחד מבתי הגידול המאויימים ביותר בישראל: בית הגידול הכורכרי של מישור החוף. סימן ההיכר הבולט של בית גידול זה הוא איריס הארגמן, שפורח בתקופה זו במלוא הדרו.

 

במועצה האיזורית וברשות הטבע והגנים הבטיחו לאחר המקרה שיידאגו לכך שיתר השטח לא ייפגע. הם לא קיימו את ההבטחה. כעת, לאחר הפגיעה החוזרת בפרחים, מעט מאוד נותר מאתר הטבע יוצא הדופן של נטעים.

 

רשות הטבע והגנים: לא יידעו אותנו

מי שגילה את ההרס הפעם הוא איש האיריסים דוד שחק, שיוצא מפעם לפעם לבחון את מצב האיריסים באזור. "... בשבוע שעבר הגענו, ולצערנו הרב ראינו שכל השטח מיושר על ידי שופלים. זה קרה כבר לפני חודשיים כנראה. חלק מהאיריסים שרדו איכשהו את הגירוד של השטח והתחילו לצמוח, אבל יחד איתם התחילו לצמוח גם צמחים אחרים, כמו קיקיון וחמציצים, שנהנים מזה שמפנים להם את השטח... עכשיו הם חיסלו את השטח".


איריס ארגמן (צילום: עומר גרנות, החברה להגנת הטבע)

 

עוד מאתר "הסביבה:

 

מבירור ראשוני עולה שמינהל מקרקעי ישראל אישר למושב נטעים לעבד שטח בן 46 דונמים, בתמורה לשטח חקלאי שנלקח עבור אחת מעבודות התשתית המאסיביות שמתבצעות באזור. "אולי בגלל שהחליפו שטחים לא יידעו אותנו", הסביר עומרי גל, עוזר דוברת רשות הטבע והגנים. "כעת לא מתבצעות שם עבודות. בשבועיים הקרובים פקח התשתיות שלנו יקבל מפות, ומעכשיו העבודות ייעשו בתיאום".


השטח אחרי הדחפורים בפעם הקודמת (צילום: גילי סופר)

 

הבעיה היא שזה מה שאמרו בפעם הקודמת. גם אז הבטיחו ברשות הטבע והגנים לשמור על השטח. "…אנחנו נהיה שם, נסמן אירוסים נוספים, נכניס אותם למערכת המידע ואם נזהה תוכניות שמאיימות על הקרקע תבוצע העתקה של מינים מוגנים", מסרו.

 

שחק כועס על מי שביצע את העבודות וגם על רשות הטבע והגנים. "גם הם פישלו פה. גם הם היו צריכים לעשות משהו, אפילו משהו קטן, כמו לשים כמה שלטים שהשופליטס שבא לא יגרד את השטח".

 

האם הפעם מישהו ייענש?

אורי נווה, מנהל מחוז המרכז ברשות, מסר בתגובה: לא ידענו על הפעילות הזו מראש, ולוּ היינו יודעים עליה היינו פועלים על מנת למנוע את הפגיעה באיריסים.

 

לפני שלוש שנים היה נווה סגן מנהל המחוז, ואמר שאם יימצאו האחראים לפגיעה תוגש נגדם תביעה. למיטב זכרונו, אמר אתמול, אכן נמצאו האחראים וניתנו קנסות. עם זאת הוא מדגיש שהעונשים על עבירות מסוג הזה קלים ולא מרתיעים. "האפשרויות שלי הן לקנוס ב-660 ש"ח או לקחת את מבצע העבירה לבית משפט, שלרוב יפסוק קנס דומה.

  

תגובת המועצה האזורית גן רווה: "הקרקע בנטעים הינה קרקע חקלאית בעיבוד חקלאי. המועצה לא ביצעה כל עבודה בשטח".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
איריס ארגמן. ייחודי ונדיר
צילום: דן בר דוב
מומלצים