שיבא למש' הבריאות: אל תפנו אלינו חולים למיון
עומס רב במספר החולים ומחסור חמור ברופאים ואחיות, הוביל השבוע את ביה"ח שיבא לבקש ממש' הבריאות שלא להפנות חולים לחדר המיון במשך שלושה ימים בשבוע הבא. מש' הבריאות סירב, והסכים לצמצם את מספר החולים המופנים לשיבא רק עד מחר. מנהל מחלקה פנימית: "אנחנו במצוקה נוראית. אני לא יכול להבטיח שהחולה יקבל טיפול כמו שצריך"
אחד מבתי החולים הגדולים בישראל מבקש ממשרד הבריאות: אל תפנו אלינו חולים. מנהל המרכז הרפואי שיבא בתל השומר, ד"ר ארי שמיס, ביקש ממנכ"ל משרד הבריאות להקל על העומס בחדר המיון ולנתב חולים לבתי חולים אחרים בימים א', ג' ו-ה' של השבוע הבא. זאת, בעקבות עקב עומס גדול על המחלקות הפנימיות בבית החולים ומחסור ברופאים.
בית החולים ביקש לצמצם את מספר הפניות למיון על מנת להקל על עומס בלתי נסבל ומסכן חיים במחלקות הפנימיות, כך עולה מפנייה של בית החולים למשרד הבריאות. במכתב שנשלח למשרד הבריאות ושעליו חתום מנהל בית החולים הכללי ד"ר ארי שמיס ושישה מנהלי מחלקות פנימיות, נכתב: "עומס החולים המגיעים בתקופה האחרונה ומתאשפזים במחלקות הפנימיות גורם למשכי אשפוז בלתי סבירים שמגיעים עד כדי פחות מיומיים לחולה במחלקה פנימית. אשפוזים אלה אינם מאפשרים טיפול מינימלי בחולים עקב הצורך הבלתי פוסק לפנות מיטות בשל תחלופת חולים גבוהה. נתון זה מהווה קו אדום והוא בבחינת הגיעו מים עד נפש ואינו מאפשר את המשך המצב הקיים. הנושא מחייב הקצאת משאבים ופתיחת מיטות פנימיות נוספות".
עם זאת, משרד הבריאות לא אישור את סגירת המיון בשיבא, והנחה את מד"א לצמצם העברת חולים לשיבא מהיום עד מחר (יום ו') בלבד
מנהל המחלקה הפנימית: רופאים לא יכולים להמשיך
"אנחנו פשוט במצוקה נוראית", אמר הערב פרופ' אהוד גרוסמן, מנהל מחלקה פנימית בשיבא, בשיחה עם ynet, "מדי יום מגיעים אלינו 15-20 חולים חדשים לכל מחלקה, כאשר מספר המיטות במחלקה הוא 38 בלבד. הצוות הרפואי והסיעודי קורסים, רופאים לא יכולים להמשיך. אנחנו מרגישים שהגיעו מים עד נפש".
"במצב הנוכחי אני מרגיש שאני לא יכול לקחת אחריות על מה שקורה וביקשתי לצאת לשנת שבתון", הוסיף פרופ' גרוסמן, "לא זה הטיפול שאני כרופא רוצה לתת. ניתן אפילו לומר שזה טיפול מסכן חיים".
פרופ' גרוסמן מציין כי העומס במחלקה עומד על 120-130 אחוזי תפוסה, כאשר ישנם חולים מונשמים רבים וחולים במצב קשה. "אם יש לנו חמישה חולים מונשמים ו-45 חולים במחלקה ושתי אחיות במשמרת ערב," הסביר פרופ' גרוסמן, "אני לא יכול להבטיח שהחולה יקבל טיפול כמו שצריך. התקן מדבר על אחות אחת לשני מונשמים וחוץ מהמונשמים יש עוד 19 חולים חריפים שמגיעים במהלך היום. אף אדם בר דעת לא חושב שזה טיפול טוב".
לדברי המנהל, אין סיבה מיוחדת לעומס הכבד על המחלקה: "זה לא קשור לעונת החורף. אנחנו כל הזמן על הסף. האוכלוסייה מתבגרת, התחלואה עולה, סוג החולים והמחלות שיש דורשים טיפולים יותר אינטנסיביים. יש שחיקה של תקנים וחוסר במיטות אשפוז".
שיבא לא לבד
בתי חולים רבים אחרים מדווחים בימים אלו על אחוזי תפוסה גבוהים ודומים של מעל 120 אחוז. יש לציין כי נכון לעכשיו, אף אחד מהם לא ביקש לסגור את חדר
המיון שלו לשלושה ימים. במשרד הבריאות ויסתו לאחרונה פינוי נפגעים של מד"א לבתי החולים בחיפה ולבית החולים בברזילי באשקלון מסיבה דומה.
ד"ר חזי לוי, ראש מנהל הרפואה במשרד הבריאות, מסר הערב: "הנחינו את מד"א לווסת את פינוי החולים בין חדרי המיון של אזור המרכז מהיום עד מחר בלבד. משרד הבריאות יחד עם מד"א פעל לווסת חולים בצורה שונה כדי להוריד את העומס, כל עוד ניתן. דבר שאנחנו עושים לא אחת כשיש עומס. לא חשבנו שניתן לסגור את חדר המיון הזה. צריך לעזור לחולים ולא שחולים יטרטרו. אנחנו לא אוהבים לסגור חדר מיון, ובטח לא כזה מרכזי. לסגור לחלוטין מיון גם לשיבא - ברור שלא ניתן לעשות. אתה יכול לנסות להקל".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ההחלטה לסגור את שערי המיון אינה בסמכות בית החולים. בית החולים לא יכול להנחות את מד"א בנושא".