שתף קטע נבחר

 

נורבגיה: אלפים מחו נגד קריקטורת מוחמד חדשה

קריקטורה המציגה את נביא האיסלאם כחזיר, אותה צייר מתנחל ישראלי, פורסמה בעיתון נורבגי ועוררה גל מחאה. הצועדים בהפגנה באוסלו כינו אותה "התקפה על האיסלאם". בעיתון מתעקשים: "זו לא פרובוקציה מתוכננת"

קריקטורת הנביא מוחמד שוב מעוררת סערה.  כ-2,000 בני אדם הפגינו אתמול (יום ו') באוסלו בירת נורבגיה במחאה על פרסום קריקטורה המציגה את הנביא מוחמד כחזיר בעיתון נורבגי. הקריקטורה הופיעה בעמוד הראשון של הצהובון "דגבלאדט" ב-3 בפברואר, בתוך ידיעה בנושא עמוד המשטרה הנורבגית ברשת החברתית "פייסבוק", שבו הופיעו קישורים לקריקטורות של הנביא.

 

המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב "יש לכבד את כל הדתות" ו-"די להעלבת האיסלאם", וצעדו בדממה במרכז העיר. "אני נמצא כאן כי הקריקטורה ב'דגבלאדט' היא פוגענית מאוד כלפינו", הסביר נהג המונית קשיף אורנגזב. קרמן נביב, סטודנט בן 25, כינה את הקריקטורה "התקפה על המוסלמים ופגיעה בדת".

 

משטרת אוסלו איבטחה את הצעדה בכוחות מתוגברים, והארגון המוסלמי הגדול בנורבגיה בחר להחרים את האירוע, מחשש שיהפוך להפגנה אלימה, אולם הסדר נשמר.

 

קריקטורות מוחמד: היסטוריה של אלימות 

הקריקטורה, אותה צייר מתנחל ישראלי בשנות ה-90, מציגה את הנביא מוחמד כחזיר שכותב את הקוראן. בעיתון הגנו על הבחירה, והסבירו כי הציור התאים לכתבה שאותה ליווה. "המבקרים שלנו מוזמנים לבקר ולהביע את מחאתם. זו זכותם, יש להם חופש ביטוי", אמר העורך הראשי, לארס הלר.

 

לדבריו, "לא מדובר בפרובוקציה מכוונת. יש להם זכות להפגין ולמחות, אך בסך הכל ניסינו לצרף דימוי שימחיש את נושא הכתבה". ההיתממות של עורך העיתון מפתיעה, בעיקר בשל העובדה שנורבגיה היתה אחת המדינות שעמדו במרכז המחלוקת סביב פרסום קריקטורות של מוחמד בשנים 2005-2006 - מחלוקת שהובילה למחאה אלימה ואף להצתה של שגרירויות נורבגיות במדינות ערביות.

 

בינואר 2006, הדפיס העיתון הנוצרי "מגזינט" 12 קריקטורות של מוחמד, שהופיעו לראשונה בעיתון הדני "ג'ילנדס-פוסטן"

כמה חודשים לפני כן. בעקבות הפרסום הוצתה השגרירות הנורבגית בדמשק. בפברואר 2006 גבו ההפגנות נגד קריקטורת מוחמד המקורית קורבנות, כאשר ארבעה מפגינים נהרגו במחאות אלימות באפגניסטן ולבנון.

 

בחודש שעבר שב לכותרות מאייר הקריקטורה הדנית, קורט וסטרגרד, לאחר שצעיר סומלי ניסה להתנקש בחייו. התקרית אירעה ב-1 בינואר, כאשר הצעיר הסומלי לביתו של וסטרגרד בעיר ארהוס כשהוא חמוש בגרזן. המאייר התחבא בחדר מאובטח בביתו והזעיק את המשטרה. המחבל, הקשור לארגון אל-קאעידה בסומליה, נורה על ידי השוטרים. כתב האישום נגדו כלל גם סעיף המאשים אותו בפעולת טרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאייר הקריקטורה המקורית. ניצל מהתנקשות
צילום: AP
צילום: רויטרס
הפגנות בדמשק ב-2006
צילום: רויטרס
מומלצים