איילון לערביי ישראל: לא תפסידו מצירוף לפלסטין
בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט" אמר סגן שר החוץ כי ערבי ישראל "לא יפסידו דבר אם יצטרפו למדינה הפלסטינית. מדוע לתת לפלסטינים שטחים ריקים בנגב? מדוע לא ניתן להם שטחים מלאים בתושבים. בהתייחס למגעים לחידוש המו"מ המדיני אמר: "הפסקת הבנייה - כמו הדרישה לוויתור על הפליטים"
אחרי שהצית אש ביחסי ישראל-טורקיה עם ההשפלה הפומבית לשגרירם בישראל, מכוון סגן שר החוץ, דני איילון, את הזרקור לעבר ערביי ישראל. בראיון המתפרסם הבוקר (שבת) לעיתון "א-שרק אל-אווסט" אמר איילון כי ערבי ישראל "לא יפסידו דבר אם יצטרפו למדינה הפלסטינית". איילון ציין כי "הדרישה מישראל להפסיק הבנייה בהתנחלויות, דומה לדרישה מהפלסטינים לוותר על זכות השיבה לפליטים".
"אנו אומרים שאנו מצפים לסולידריות לאומית כישראלים, מיהודים וממי שאינם יהודים... אנחנו מכבדים את הערבים כפי שהיינו רוצים שהם יכבדו אותנו. אין לנו דבר נגדם. אנו מדברים על חילופי שטחים", אמר איילון בהתייחס למצע מפלגת ישראל ביתנו, שבה הוא חבר. "אנו אומרים 'מדוע ניתן לערבים (הפלסטינים) שטחים ריקים בנגב, מדוע לא ניתן להם אזורים פוריים בתושבים'. התושבים הללו לא יצטרכו לעזוב את בתיהם".
כשנשאל אם הוא מתכוון לאזור המשולש, אמר איילון: "כן. מדוע לא. אם הערבים בישראל אומרים שהם גאים בפלסטיניות שלהם, מדוע שלא יהיו גאים להיות חלק מהמדינה הפלסטינית? באמצעות הצטרפותם אליה הם לא יפסידו דבר, ובנוסף לכך הדבר יהיה לטובת המדינה הפלסטינית. זאת משום שהם מפותחים כלכלית וחברתית והם יוכלו לסייע מניסיונם בבניית המדינה".
המראיין, עלי א-סאלח, היקשה ושאל כי אם איילון מתכוון למשולש ולאום אל-פאחם, מדוע שישראל לא תכלול בחילופי השטחים גם את נצרת. "אם אתם רוצים להיפטר מהערבים בישראל, מדוע לא לכלול את כל הערבים?", שאל. איילון השיב: "אני מדבר על האזורים שבהם יש רציפות גיאוגרפית (למדינה הפלסטינית). כל אזור שיהיה קרוב לגבול, ניתן יהיה להכלילו בתוכנית הזאת".
המראיין אמר כי נצרת קרובה לג'נין, ואיילון השיב: "איננו רוצים להיכנס לפעולות כירורגיות. הדבר החשוב הוא לקבל את הרעיון הזה, שבו רוב היהודים יחיו בישראל ורוב הערבים בפלסטין. אני אומר זאת לא משום שאנו רוצים להיפטר מהם. אני סבור שצעד שכזה יגרום לישראלים להיות שקטים ובטוחים כלפי המצב הדמוגרפי ובמקביל יסייע לפלסטינים מבלי שאיש מהם יהיה מחויב למשהו".
השפלת השגריר הטורקי "תקלה טכנית"
בהתייחס לניסיונות לחדש את המשא ומתן המדיני, אמר איילון כי אינו סבור שההתנחלויות יהוו מכשול לשלום. "אני סבור שהראיה כאילו ההתנחלויות הן מכשול בדרך לשלום, היא דבר מוגזם. הוכחנו בעבר שההתנחלויות אינן משפיעות על התוצאות. דוגמא לכך היא הנסיגה מסיני ופירוק התנחלות ימית, דבר אשר ביצע אריאל שרון בעצמו, וכך גם החלטת ממשלת הליכוד בראשות שרון לנסיגה מרצועת עזה ופירוק ההתנחלויות ב-2005".
"ההתנחלויות לא יהוו בעיה אם יהיה הסדר טוב. הסדר טוב הוא הסדר שבו שתי המדינות יהנו מביטחון ויציבות ויחיו זו לצד זו בשיתוף פעולה ובתיאום וביטחון", אמר איילון. כשנשאל מדוע לא תקפיא ישראל את הבנייה בהתנחלויות כהוכחה לרצונה הטוב, הוא השיב: "מדובר בדברים לא הוגנים ומשום שהדרישה מישראל להפסיק הבנייה - כמוה דרישה מהפלסטינים לוותר על זכות השיבה לפליטים. זהו לא דבר נכון ולא דבר מציאותי".
איילון נשאל גם אם אינו חושב שהתנהגותו כלפי השגריר הטורקי, אחמט אוגוז צ'ליקול, היתה בגדר שחצנות או התנשאות.
סגן שר החוץ ענה: "זה אינו נכון. לא התכוונתי לנהוג בשחצנות ולא היתה כוונה להשפיל את השגריר. כשחשתי בפגיעה ובכאב, שלחתי התנצלות באופן אישי. ההתנצלות היתה בכתב". המראיין הקשה ואמר כי התמונות היו ברורות ומלוות במילים. "ישבת על כסא גבוה מזה של השגריר הטורקי, לא הגשת כיבוד ולא התנפת את הדגל הטורקי כפי שנהוג בכללים הדיפלומטיים. לא רק זאת אלא הזמנת עיתונאים כדי שיראו במו עיניהם את ההשפלה", הטיח באיילון המראיין.
איילון השיב: "מה שקרה עם השגריר הטורקי היה בשל תקלה טכנית, ולא התכוונתי להשפילו. אני יכול להזמין אותך למשרדי בכנסת ותראה שיש בו שני כסאות שאחד מהם גבוה מהשני המיועד לאורחים. רצינו להביע את מחאתנו אך לא התכוונו להשפיל והדבר לא היה אמור להתפרסם". המראיין שאל שוב, ואמר כי איילון הוא זה שהזמין את כלי התקשורת. ואיילון השיב: "זה לא נכון. הכנסנו מצלמות רק כדי שיצלמו כמה תמונות. ההנחה היתה שהמקליטים סגורים, אולם זה לא היה כך. אני אישית עשיתי טעות שאני נושא במלוא האחריות עליה ואני מתנצל. אינני מפחד להודות בטעות".