ויכוח על תקציב הגדר במצרים - ההכרעה נדחתה
הממשלה אמורה היתה לדון היום בהקמת גדר לאורך הגבול בעלות של כ-1.35 מיליארד שקל. משרד האוצר ומערכת הביטחון מתנגדים להקצאת הכספים, ול-ynet נודע שברק דורש "דיון מעמיק". הסיבה הרשמית לדחייה: יום הולדתו של שר הביטחון
חודש לאחר שהתוכנית להקמת גדר בגבול ישראל-מצרים אושרה , מעכבת מחלוקת תקציבית את תחילת העבודות. התנגדות של שר הביטחון, אהוד ברק, מונעת קידום הפרויקט של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. הבוקר (יום א') התברר לקראת הדיון בנושא בממשלה, כי משרד הביטחון מסרב בכל תוקף להעלות את הנושא להכרעה בפני השרים. זאת, בשל הצורך "לקיים דיון מעמיק על התקציב ועל לוחות הזמנים להקמת הגדר".
הגדר, שעלות בנייתה נאמדת בכ-1.35 מיליארד שקל, אמורה לסגור את הפרצה בגבול מצרים המאפשרת הברחת אלפי בני אדם מדי שנה לשטח ישראל, חלקם פליטים ומסתננים לצורכי עבודה מאפריקה, וחלקם למטרות טרור - כפי שהתברר לאחרונה, כשחמאס ניסה להחדיר שני מחבלים שמשפטם נפתח בימים אלה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.
גם מערכת הביטחון, כמו שרי הממשלה, סבורה כי יש להקים את המכשול. אולם כשהגיע הדבר לידי הכרעה ושר הביטחון נדרש לתקצב חלק מעלויות הגדר, השר ברק "נעמד על רגליו האחוריות" וסירב בכל תוקף.
גבול מצרים. אלפים מוברחים מדי שנה (צילום: רויטרס)
ברק עצמו כלל לא הגיע לישיבה היום, ובלשכתו מסבירים שהוא נמצא בחופשה לרגל יום הולדתו שחל ביום שישי האחרון. כמו כן טוענים שמנכ"ל משרדו, אהוד שני, נמצא בחו"ל. עקב כך לא יכולים השניים להתייצב בממשלה ולא ייתכן שיתקיים דיון כזה בלא נוכחותם. אולם בפועל, ל-ynet נודע כי השר ברק מתנגד להקצאת מאות מיליוני שקלים להקמת הגדר, מתקציב משרדו.
מלשכת שר הביטחון נמסר, כי "אהוד ברק סבור שיש לקיים דיון מעמיק על התקציב ועל לוחות הזמנים להקמת הגדר".
בלשכת ראש הממשלה אמרו כי "ברק מסר שיש לו יום הולדת ולכן אין זה ראוי שביום זה תתקבל החלטה תקציבית כשהוא לא נוכח. עם זאת, ההחלטה צפויה לעבור בתוך כשבועיים".
"התוכנית תוסיף ביטחון לאזרחים"
נתניהו ניסה בשבועות האחרונים, מאז ביקר בגבול מצרים, להוביל את המיזם הענק. עם זאת, נראה כי לפי שעה אין מקורות תקציביים ליוזמה. בהצעת ההחלטה שהוגשה על-ידי משרד ראש הממשלה ואמורה היתה לעלות הבוקר על שולחן הדיונים, נאמר שגם משרד האוצר מתנגד להצעת הממשלה.
בפתח ישיבת הממשלה, השתמש נתניהו בלשון נסוגה כשדיבר על הדיון בגדר בגבול מצרים, אך לא ציין שהדבר נובע מהתנגדות שר הביטחון: "נדון היום בתחילת הקמת הגדר שתמנע את האפשרות של הליכה ברגל מאפריקה לישראל. ההחלטה על הקמת הגדר אינה אמורה לשלול את הזכות של פליטי חרב להיכנס לישראל, אלא למנוע הסתננויות בטחוניות ואחרות. התוכנית שנחליט עליה בישיבה נוספת, תתפרש על פני כמה שנים ותוסיף ביטחון לאזרחי ישראל".
גורמים בכירים במשרד הביטחון הסבירו ל-ynet כי למערכת הביטחון יש סדרי עדיפות שונים: "עם מצרים יש לנו גבול של שלום. לישראל יש עדיין גבולות שבהם מתנהלת מערכה ביטחונית והם מחייבים סדר עדיפות תקציבי אחר. ראה למשל את הצורך בשילוב מערכת 'כיפת הברזל' בהגנה על הדרום ובכלל. איננו מתנגדים להקמת הגדר, להיפך.
אנו בעד הקמת גדר עם מצרים, אולם אנו סבורים שיש לנהל על כך דיון מעמיק, בעיקר בסוגית מקורות התקציב ונושאים נוספים. הנושא צריך להיות נדון ורק אז לקבל החלטה, ולא שתתקבל החלטה באופן חד צדדי על ידי משרד ראש הממשלה".
בלשכת שר האוצר, יובל שטייניץ, הזכירו כי בדו"ח דוד ברודט, שאומץ על ידי הממשלה, ישנה המלצה שאומרת שלא יהיו סעיפי תקציב הקשורים למערכת הביטחון אשר אינם נכללים בתקציב הרב-שנתי, ונתונים למיקוח נפרד מחוץ לתהליך קביעת התקציב. במילים אחרות, תקציב הגדר בגבול מצרים צריך לבוא כולו מתקציב מערכת הביטחון, ולא כפי שמופיע בהצעת המחליטים שהונחה על ידי משרד ראש הממשלה, על פיה חלק מהתקציב יבוא מהאוצר".