שתף קטע נבחר
 

צרפת סוערת בעקבות הסרת יצירת אמנות

יצירת אמנות ביקורתית נגד הנשיא ניקולא סרקוזי הוסרה מחזית בית הספר הגבוה ללימודי אמנות בפריז. בעקבות הסערה התקשורתית נתלתה היצירה מחדש

שר התרבות של צרפת, פרדריק מיטראן, דרש בסוף השבוע מהנהלת האקדמיה לאמנות יפה בפריז (L'ecole Des Beaux Arts) לתלות מחדש יצירה של אמנית סינית בשם קו סיו לן, שהוסרה מחזית המבנה שברובע השישי, אקט שעורר סערה בעולם האמנות המקומי ובתקשורת. 

 

ביצירתה, שמורכבת מגלילי בד שחורים שעליהם כתובות בלבן המילים "להרוויח", "פחות", "לעבוד", "יותר", הפכה האמנית הסינית את הסלוגן שליווה את ניקולא סרקוזי בקמפיין הנשיאותי שלו והבטיח: "לעבוד יותר כדי להרוויח יותר".


קו סיו לן. הפכה את הסלוגן (צילום: AFP)

 

בבית הספר החליטו להסיר את העבודה שעות אחדות לאחר שנתלתה, מחשש ש"אקט שכזה ייחשב לפוליטיזציה שתערער על הניטרליות של מוסד ציבורי". האמנית בת ה-32, שהתריעה על המעשה בפני התקשורת בצרפת, אמרה: "מדובר בצנזורה ברוטאלית שלא חשבתי שקיימת בצרפת. המקרה הזה משקף היטב את אווירת הפחד ברגע שנוגעים בסרקוזי בצרפת, וכיצד חופש הביטוי מופר בשעה שהאינטרסים הכלכליים עומדים בסכנה".

 

ביום שישי, בשעת פתיחת התערוכה, הפגינו למרות הקור עשרות מפגינים בכניסה לבית הספר, מול נהר הסיין. המפגינים הפריחו פיסות נייר קטנות עליהן כתובות המילים השנויות במחלוקת. סטודנטים בבית הספר הגבוה לאמנות יפה דרשו במקביל את התפטרותו של המנכ"ל הנרי-קלוד קוסו, על מה שכינו כצנזורה עצמית מדאיגה.

 

בעקבות איומים בתביעה נגד בית הספר והנהלתו הציע קוסו לתלות את העבודה בחללים הפנימיים של המבנה. הצעתו נדחתה על ידי האמנית. פרקליטה טען: "מדובר בהפרת חוזה בין המוסד לאמן ובפגיעה חמורה בחוק יסוד חופש הביטוי".

 

בתגובה לעיתון "לה מונד" הדגישה אוצרת התערוכה קלייר קרולין כי המיצב היה מתוכנן מזה זמן, והוא נכלל בקטלוג של התערוכה הקבוצתית אשר תציג עד ה-21 בפברואר ותכניה היו ידועים גם למנהל המוסד. בקטעים מתוך מכתב שפורסם בסוכנות AFP כתבה האוצרת לאמנית הסינית: "קוסו הסביר לי כי היצירה עלולה להעיב על מערכת היחסים עם שר החינוך בשעה שבה נידון מחדש תקצוב המוסד. הוא אמר לי שהעבודה שלך נפיצה מדי בכדי להישאר במקומה ושאנשים בבית הספר ובמשרד החינוך רואים בה עלבון".

 

תגובת בית הספר, כפי שפורסמה בכלי התקשורת בצרפת, שוללת את דבריה של האוצרת מכל וכל. היצירה, כך הם טוענים, נתלתה "ללא ידיעת ההנהלה, ללא כותרת, שם היוצר או התייחסות לתערוכה הקבוצתית. אופי היצירה הוא במפורש פוליטי והיוצרת ביקשה לעשות שימוש במוסד מדינה המשמש לחינוך כדי לתת למסרים שלה פומבי".

 

ברטראן דלנואה, ראש עיריית פריז, אמר בתגובה לדברים ביומון "לה מונד" כי הוא מזועזע מהסיפור. דלנואה הציע לאמנית להציג את יצירתה ב"104" - מרכז אמנות עירוני שנבנה על שרידי בית הלוויות הגדול בעיר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היצירה שהסעירה את צרפת
צילום: AFP
לאתר ההטבות
מומלצים