דיווח: בריטניה לא תשנה את חוק מעצר הבכירים
ביטול נסיעתה של ציפי לבני לבריטניה בשל צו מעצר שהוצא נגדה, גרם למשבר ביחסי הממלכה עם ישראל. בלונדון הבטיחו לשנות את החוק, אולם מערכת הבחירות הממשמשת ובאה טורפת את הקלפים. הטיימס: חשש ממבוכה נוספת ביחסים
האם בריטניה נסוגה מכוונתה לשנות את החוק המאפשר להוציא צווי המעצר לבכירים ישראלים? העיתון "טיימס" מדווח הבוקר (יום ב') על מחלוקת בבריטניה ביחס להבטחה שהעניקה לירושלים, לשנות את "החוק האוניברסלי" המאפשר לבתי משפט להוציא צווי מעצר נגד חשודים בפשעי מלחמה. צו מסוג זה הוצא נגד יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, לפני כחודשיים וגרם לביטול נסיעתה לבריטניה ולמשבר ביחסים בין שתי המדינות.
על-פי הדיווח, הסיבה למחלוקת על שינוי החוק נובעת מהבחירות בבריטניה בחודש מאי. שר המשפטים, ג'ק סטרו, הזהיר בשיחות סגורות מפני עריכת שינויים חפוזים בנושא עקרוני כל-כך. לפי העיתון, סטרו מאמין שוועדה משפטית מיוחדת צריכה לעסוק בשינוי החוק, וועדה כזו תוכל לקום רק לאחר שיורכב הפרלמנט החדש.
סיבה נוספת המקשה על שינוי החוק כעת היא ש-119 חברי פרלמנט בבריטניה - בהם רבים מחברי הלייבור - חתמו על הבטחה שלא לערוך שינויים בחוקים בשלושת החודשים שנותרו עד הבחירות. על-פי הדיווח, למרות הלחץ של שר החוץ, דיוויד מיליבנד, לטפל בעניין כעת - אין לווסטמינסטר עניין לצלול לנושא. לדברי העיתון, בבריטניה חוששים כעת "ממבוכה נוספת" ביחסים עם ישראל.
בשיחה עם העיתון אמרה ח"כ לבני: "בריטניה הבטיחה לי אישית שהנושא הזה יטופל ויתוקן. כעת זה הזמן לעשות זאת". לבני שבה ואמרה כי היא מוכנה לנסוע לבריטניה "ולספוג את האש" - אם זו הדרך היחידה לגרום ללונדון לפעול.
דובר משרד החוץ יגאל פלמור אמר: "אם נציגים ישראלים לא יכולו לנסוע ללא חשש לבריטניה, אז הם לא יסעו כלל והדיאלוג הפוליטי בין שתי המדינות יצומצם באופן אוטומטי. זה לא דבר שלונדון וירושלים רוצות".
בחודש שעבר ביקרה בישראל התובעת הכללית הבריטית, הברונית פטרישיה סקוטלנד, בניסיון להרגיע פוליטיקאים וגנרלים ישראלים החוששים להגיע לממלכה. סקוטלנד אמרה כי בריטניה רואה צורך לשנות בדחיפות את המדיניות המאפשרת להוציא צווי מעצר נגד בכירים ישראלים. מיליבנד עצמו הגדיר את החוק "בלתי נסבל".