מה צריך לעשות כדי לפתור את המשבר בבריאות
שיבא, ברזילי והעמק סגרו את חדרי המיון שלהם אמש, ואותן התמונות - כמעט כמו בכל שנה - חוזרות על עצמן: חולים עירומים במסדרון, מטופלים הזקוקים לאשפוז משוחררים לביתם, ורופא בודד מתזז בין עשרות חולים במחלקה. בין הקריסה והייאוש, יש גם הרבה מה לעשות, ומייד - כדי להקל. ד"ר איתי גל, חלק מהמערכת הרפואית, על מה שקורה ומה שצריך לקרות
סגירתם של בתי החולים שיבא, ברזילי והעמק אמש לזמן קצר אמש (א') מסמן על משבר הולך ומחריף במערכת הבריאות. סגירתם של חדרי המיון היא פתרון זמני ביותר, שלא משנה כמעט את תמונת המצב העגומה. אף חדר מיון לא יסגור את שרותיו בפני מטופל שיגיע עצמאית, והמטופלים שמפונים באמבולנסים ונתבקשו לעשות "אחורה פנה" לעבר בית חולים סמוך, הם רק מיעוט זעום של הפניות לחדר המיון.
יתרה מזו, גם בתי החולים הסמוכים לבתי החולים שנסגרו זמנית אמש, דוגמת בילינסון ודנה הקרובים לשיבא, עמוסים באופן דומה עד שבעצם - אין לאן לווסת. בתי החולים הקרובים לבית החולים ברזילי הם קפלן ברחובות וסורוקה, אף הם עמוסים עד אפס מקום. בית החולים סורוקה עצמו אינו יכול לווסת אף חולה שמגיע אליו, בהיותו בית החולים היחיד בנגב.
עד שמשרד הבריאות והאוצר יסתדרו
המצב אליו הגענו השבוע הוא תולדה של עשרות שנים של הזנחה של מערכת הבריאות בישראל. בימים הקרובים בוודאי יתקיימו דיונים חוזרים על מצבה העגום
של המערכת לא רק במחלקות הפנימיות, אלא גם בבתי החולים לילדים הקורסים אף הם, כמו גם בפגיות העמוסות, שם חייהם של פגים בסכנה בשל הצפיפות הרבה, הזיהומים ומיעוט הצוות הרפואי.
ושוב יחזור התסריט המוכר מהשנים הקודמות: משרד הבריאות יתדפק על דלתות האוצר, זה יאמר שעל משרד הבריאות למצוא תקציב ממשרדו, משרד הבריאות ישוב ויאמר כי זה תפקידו של האוצר ומשחק הכסאות הזה יסתיים בטיסה לשום מקום. התקנים המבישים בבתי החולים - מספר מיטות האישפוז ומספר הרופאים בבתי החולים - יישאר בעינו, באותם תקנים שנקבעו בשנות ה-60.
ברם, ישנם צעדים שניתן לנקוט באופן מיידי כדי להתגבר על המשבר.
לגייס סטודנטים: על משרד הבריאות לעודד את תלמידי בתי הספר לרפואה בשנים חמישית ושישית לבצע תורנויות במחלקות פנימיות לצד רופא מתמחה תמורת שכר. זה יצריך אותם לעבור הכשרה מהירה שתכלול נושאים ברפואת חירום, וחזרה על נושאים בסיסיים שנלמדו כמו בדיקה גופנית, פענוח תוצאות מעבדה והדמיות וטיפול רפואי בסיסי של מצבים שכיחים.
הסטודנטים יוכלו לסייע לצוות הרופאים בפעולות פשוטות יחסית ובהן קבלת חולים, כתיבת מכתבי שחרור, הפנייה לבדיקות שונות, תיאומים, התייעצות מומחים, ביצוע בדיקות דם ועירויים. הסטודנטים שיצטרפו ככוח עבודה פעיל ושוטף במחלקות, בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב, יקלו דרמטית על הצוות הרפואי הקורס שאינו מצליח לתת מענה ראוי ואנושי לעומס החולים הבלתי אפשרי.
לגייס רופאים מהקהילה: משרד הבריאות יכול להציע גם לרופאים הרבים בקהילה להקל על העומס בבתי החולים ולאפשר להם להצטרף למחלקות שונות ולחדרי המיון תמורת שכר, ובתיאום עם קופות החולים.
הבו לנו עוד רופאים
להכשיר רופאים עולים: בתוך כך, יכול משרד הבריאות להקים מספר קורסי הכנה (נוסף על השניים הבודדים הקיימים) עבור מאות הרופאים בוגרי אוניברסיטאות בחו"ל הניגשים לבחינה לקראת סטאז' ונכשלים בה. מאמצים אלה יעלו את שיעור ההצלחה של
הרופאים הזרים (המגיע לאחוזים בודדים), יעלה את מספר הרופאים במדינה ויפתור, לפחות חלקית, את החוסר המשווע ברופאים.
להקים בי"ח באשדוד, להגדיל תקנים: בטווח הרחוק לא יהיה מנוס מלבצע רביזיה מאסיבית בבתי החולים, הכולל הוספת מחלקות אישפוז, הגדלת מספר תקני הרופאים לכל מחלקה, הקמת בית חולים באשדוד והוספת בתי חולים גריאטריים ברחבי הארץ שיאפשרו פינוי של מחלקות פנימיות רבות העמוסות קשישים, שרק ממתינים למקום פנוי במוסד סיעודי.