שתף קטע נבחר
 

עמותות יוכלו לשלם ליו"ר פעיל 300 אלף ש' בשנה

ועדת החוקה אישרה את תקנות שר המשפטים שהעלו את תקרת הגמול המותרת בעמותות שמחזורן הכספי עולה על 500 מיליון שקל בשנה. יו"ר הוועדה היה המשתתף היחיד בישיבה, ואישר את התקנות בתנאי שגמול היו"ר ידווח לציבור. התקנות נוגעות לכ-15 עמותות בלבד, בהן אוניברסיטאות ובתי חולים

עמותות וחברות ללא כוונות רווח יוכלו לשלם ליושבי ראש דירקטוריונים פעילים גמול תפקיד עד 300,000 שקל בשנה, אם מחזורן הכספי עולה על 500 מיליון שקל בשנה. ועדת חוקה, חוק ומשפט אישרה זאת היום (ב') בתקנות של שר המשפטים יעקב נאמן. מדובר בסכום חריג לעומת תקרת התשלום המותר כיום, שעומדת על 90,000 בשנה.

 

 

הגמול כולל כיסוי כל ההוצאות שהיו ליו"ר בקשר להשתתפותו בישיבות, למעט החזר הוצאות חריגות כגון: על נסיעה לחו"ל אם ישיבת הדירקטוריון מתקיימת מחוץ לישראל.

 

האסיפה הכללית של הארגון אמורה לאשר את הגמול ובתנאי שהסכום לא ייעלה על שכר המנכ"ל. תנאי נוסף, הוא שהיו"ר יקדיש לתפקידו לפחות 25 שעות בשבוע ולא יהיה שכיר בכל מקום אחר למעט מתן הרצאות.

 

יו"ר הוועדה, חבר הכנסת דויד רותם (ישראל ביתנו), היה המשתתף היחיד בישיבה. הוא התקשה לאשר את התקנות אבל אישר אותן לאחר התלבטות ובתנאי שהארגונים יוסיפו את גמול היו"ר לחמשת נושאי המשרה הבכירים עליהם הם חייבים לדווח לרשם התאגידים ולציבור.

 

התלבטות היו"ר נבעה כאמור מהקפיצה החדה בגמול ליושבי ראש עמותות שמחזורן הכספי עולה על 500 מיליון שקל בשנה, לעומת תקנות אחרות שאמורות להיכנס לתוקף בסוף החודש לפיהם, ושהתייחסו לארגונים שמחזורם עד 100 מיליון שקל בשנה. לפי אותן תקנות, הגמול ליו"ר לא יעלה על 500 שקל לישיבה ועד 90,000 שקל בשנה.

 

ח"כ רותם הציע לקבוע גמול מדורג, על פי המחזור הכספי של העמותות, במקום לבצע קפיצה כה חדה בין עמותות בעלות מחזור של 100 מיליון שקל ובין עמותות שמחזורן 500 מיליון, אולם רשם התאגידים דחה את הצעתו של רותם. 

 

התקנות שאושרו היום נוגעות למעשה רק לקומץ ארגונים, כ-15 במספר, מתוך 25,000. רוב ארגונים אלה הם אוניברסיטאות וחלק מבתי החולים הגדולים כגון הדסה שמחזורה 1.5 מיליארד שקל וכן ארגונים כגון ויצ"ו, מט"ב שירותי סיעוד ורשת אורט.

 

העמותות מתנגדות: הביקורת הציבורית תגבר

"מנהיגות אזרחית"- ארגון הגג של מגזר המלכר"ים וההתנדבות - התנגד לתקנות, בדיוק כפי שהתנגד לפני כמה חודשים לתקנות הקודמות שייכנסו לחוקץ בסוף החודש.

 

מנכ"ל ארגון הגג, ד"ר ירון סוקולוב, חזר על עמדתו מלפני מספר חודשים, לפינ נכון יותר לקבוע תקנה המאפשרת לשר המשפטים ולוועדה לאשר חריגים לגופים יוצאי דופן מאשר להיטיב איתם בחקיקה גורפת הנושאת מסר שלילי שיטיל כתם על כל ארגוני החברה האזרחית. "אנו סבורים שתשלום גמול בהיקף כה גבוה ביחס לתגמולים שהוסרו בעבר יגביר את הביקורת הציבורית המושמעת כלפי העמותות ושכר המנהלים ויפגע בכלל בארגונים החברתיים".

 

סוקולוב טען שסוגיית תשלום הגמול ליו"ר דירקטוריון מדגישה ומחדדת את הצורך והחשיבות של סיווג הארגונים הפועלים ללא כוונת רווח בישראל בגלל השוני הרב ביניהם. "הבחנה בחוק בין הסוגים הייתה מאפשרת לשלם גמול ליו"ר בארגונים הפועלים למעשה במתכונת עסקית, גם אם ללא כוונת רווח, כגון אוניברסיטאות וקופות ובתי החולים ואיסור על תשלום גמול, מעבר לכיסוי הוצאות, ליו"ר ארגונים חברתיים, דוגמת עמותות מזון, חינוך ושינוי חברתי". דעתו לא התקבלה, כמו בעבר, והתקנות הנוספות אושרו.

 

מהארגונים שייהנו מהתשלום הגבוה הופיעה בוועדה רק נציגת הדסה, שהצדיקה את התשלום בעבודה הרבה של היו"ר, הכוללת גיוס תרומות למרכז הרפואי. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית החולים הדסה עין כרם
צילום: איי פי
מומלצים