תושבי ערד עתרו נגד הקמת מכרה הפוספטים
המאבק סביב מכרה הפוספטים "שדה בריר" עולה מדרגה: היום הגישו עשרות מתושבי ערד עתירה כנגד שורה של משרדי ממשלה וגורמי תכנון, בדרישה לא לאפשר את הכרייה. "לא נהיה שפני נסיונות, במהלך שמטרתו לשרת אינטרסים כלכליים", אמרו
השאלה האם לאפשר כריית פוספטים במכרה "שדה בריר" הסמוך לערד, מגיעה כעת להכרעת בית המשפט: הבוקר (ב') הגישו 276 מתושבי ערד והסביבה עתירה לבית המשפט לעניינים מינהליים בבאר שבע נגד שורה של משרדי ממשלה, בדרישה לא לאפשר את הכרייה במקום.
עוד על המכרה ליד ערד:
בין הגופים שכנגדם עתרו התושבים נמצאים גם המשרד להגנת הסביבה, משרד הפנים, משרד התמ"ת והוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה. בעתירתם מציינים התושבים חוות דעת שגובשה בעבר שמצאה כי המכרה יביא למותם של שבעה תושבים מדי שנה וכי הוא יפגע בבריאותם של רבים נוספים.
בעתירה מציינים התושבים כי למרות חוות הדעת הזו, הרי שהמשרד להגנת הסביבה ממליץ דווקא להפעיל את המכרה לתקופת ניסיון בת שנה. בעבר הבהיר המשרד כי בדיקות שביצעו אנשיו לא מצאו כי צפויה פגיעה סביבתית או בריאותית בתושבי האזור.
העותרים טוענים עוד כי אישור התוכנית בוועדה המחוזית והרשיונות שנופקו לחברת "רותם אמפרט" על ידי המפקח על המכרות - בוצעו בחוסר סמכות.
משרד הבריאות מתנגד
תוכנית הקמת המכרה באזור זכתה עד כה להתנגדות מצד גורמים שונים, בהם משרד הביטחון וגם רשם הסרטן הלאומי, ד"ר מיכה ברחנא. משרד הבריאות חידש לאחרונה את תמיכתו בעמדת התושבים ובמפגש שהתקיים בין סגן השר, יעקב ליצמן לתושבי הסביבה, הודיע כי הוא מתנגד להקמת המכרה.
יעקב לקס, ממנהיגי המאבק נגד מכרה הפוספטים, התייחס לעתירה ואמר כי התושבים אינם מסכימים להיות "שפני נסיונות" כהגדרתו. "המשרד להגנת הסביבה ממנה את עצמו לשפוט מי יחיה ומי ימות, והופך 45,000 מהתושבים והחיילים המשרתים באזור לשפני ניסיונות במהלך שנועד להביא להגדיל את הכנסותיה של אחת מהחברות הגדולות במשק", אמר.
ד"ר שרית עוקד, אף היא ממבילי המאבק, אמרה כי רובם המכריע של התושבים בעיר מתנגדים להקמת המכרה. "לא ניתן לממשלה לסכן אותנו על מזבח אינטרסים כלכליים", אמרה עוקד, המתמודדת לראשות העירייה.
סוגיית המכרה הפכה לסוגיה פוליטית בעיר במסגרת המרוץ לראות העירייה, ועל העתירה חתומים גם המועמדים אליעזר בר-שדה ועו"ד איציק בנישתי. גם תושבי הפזורה הבדואית, ביניהם מוסא אבו עיידה, הצטרפו למאבק, המתגורר דרומית לשדה בריר בכפר לא מוכר, "זה מסכן את קיומנו כי אנחנו גרים ממש שם", סיפר, "בוועדה המחוזית של משרד הפנים לא הזכירו אפילו את נושא הבדואים, המתגוררים בשטח עליו המכרה אמור לקום".