שתף קטע נבחר
 

מחקר: הסבתא עושה בייביסיטר? הילדים ישמינו

יש מחיר לרצון לחסוך על מטפלת: מחקר בריטי ענק שכלל 12 אלף ילדים גילה כי ילדים הנשארים בהשגחת הסבא והסבתא כשההורים נעדרים, יוסיפו קילוגרמים מיותרים למשקלם, בהשוואה לילדים הנותרים בהשגחת מטפלת או מעון. מומחית: "מירב העיסוק של הסבתא והסבא מתמקד בלהאכיל ולבשל לילד"

עכשיו זה מדעי: הסבא והסבתא מפנקים יותר מדי. מחקר חדש מגלה כי ילדים הנותרים בהשגחת הסבא והסבתא נמצאים בסיכון גבוה להשמנת יתר, בהשוואה לילדים השוהים במעון או עם מטפלת. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת International Journal of Obesity.

 

החוקרים מה- University College בבריטניה בדקו במשך שלוש שנים נתונים על בריאות הילד ממחקר רחב היקף הקרוי "מחקר המילניום", שכלל נתונים על 12 אלף ילדים שנולדו בבריטניה בין השנים 2000 ל- 2001.

 

ילדים לאמהות קרייריסטיות - יותר בסיכון

תוצאות המחקר הראו שהילדים שנותרו בהשגחת הסבא או הסבתא בזמן

שההורים נעדרו מהבית לזמן קצר, היו בסיכון גבוה ב-15% לפתח השמנת יתר בהשוואה לאלה שנותרו בהשגחת ההורים שלהם. אם הילדים נותרו בהשגחת הסבא או הסבתא באופן קבוע, הם היו בסיכון גבוה ב-34% לפתח השמנת יתר, בהשוואה לילדים אחרים ששהו במעון או עם מטפלת.

 

ניתוח הנתונים שכלל גם את הרקע החברתי והכלכלי של הילדים, מצא כי הסיכון המוגבר היה אצל ילדים שאמותיהם עובדות במשרות בכירות או ניהוליות, בעלות תואר אקדמי או אמהות שהתגוררו עם בן זוג או בעל. ילדים שנותרו בהשגחה יומיומית של קרוב משפחה או חבר של ההורים היו גם הם בסיכון, אם כי לא במידה פחותה.

 

לדברי החוקרים, ידוע כי ההורים מעדיפים ומוקירים את הטיפול בילד על ידי הסבא והסבתא, ורואים בכך הדרך המועדפת לטיפול בו. אולם על ההורים לספק להם כלים לטיפול נכון בילד.

 

"מירב העיסוק - להאכיל את הילד"

"הממצאים הגיוניים למדי גם לילדי ישראל", אומרת עדינה בן אהרון, מנהלת השירות לתזונה ודיאטה בבית החולים סורוקה, "פעם היתה תפיסה שילד שמן הוא ילד בריא, וייתכן שלסבתא ולסבא יש הרגלים מהעבר שהיום אנחנו יודעים שהם שגויים".

 

לדברי בן אהרון, הפעילות המצומצמת של הסבתא והסבתא המתרכזת רובה סביב הטפול בילד, עשויה לתרום אף היא להשמנה: "מירב העיסוק מתמקד בלהאכיל

ולבשל לילד. הם פחות יוצאים מהבית, פחות עוסקים בפעילות גופנית והיום סובב סביב אוכל, קרוב לוודאי גם בכמויות גדולות. הדורות הקודמים נהגו להכריח את הילד לאכול, בעוד שהיום התפיסה שונה והופכת את האוכל לחוויה, כשהילד גם מסייע להכנת האוכל. ההרגלים הישנים הללו בהחלט עשויים לתרום להשמנת הילד".

 

מסקר שנערך לפני שנים אחדות והוצג על ידי מומחי בית החולים הדסה, עלה כי למעלה מ-20% מהילדים בישראל סובלים מעודף משקל כבר בגיל הגן. 20% מהפעוטות בגילאי שנה עד שנתיים צורכים משקאות מוגזים וממותקים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עסוקים בעיקר בלהבאיס את הנכד
צילום: ablestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים