שתף קטע נבחר

 

פרויקט סלאח נגד אלימות: "לא נמתין למשטרה"

התנועה האיסלאמית השיקה תוכנית שאפתנית למיגור האלימות הגואה בחברה הערבית. אמנה שהופצה במאות אלפי עותקים קוראת בין היתר להימנע מאלימות מילולית, לפתור סכסוכים בוועדות גישור ולמגר את הסחר בנשק. ומי אשם באלימות? "העושק של הממסד הישראלי, שרק מעוניין שהאלימות תגבר"

איך אומרים "אם אין אני לי מי לי" בערבית? התנועה האיסלאמית השיקה היום (ב') תוכנית ייחודית למלחמה באלימות הגואה בחברה הערבית בישראל. התוכנית, ששמה "חברה בטוחה", זכתה לתמיכת ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל, והיא פעילה החל מהיום בכל יישובי המגזר. "אני לא מסיר את האחריות מהמשטרה, אך לא נמתין עד שהיא תטפל בבעיות שלנו", אמר מנהיג התנועה, השייח ראאד סלאח. "אנחנו נפעל למיגור התופעה, המאיימת על כל החברה הערבית-פלסטינית". סלאח נשלח בחודש שעבר למאסר, אחרי שהורשע בתקיפת שוטר.

 

בכנס שבו חנכה התנועה את היוזמה, הובאו נתונים שהציגה המשטרה בוועדת הפנים של הכנסת, המלמדים כי היקף האלימות בחברה הערבית גבוה בעשרות אחוזים מהאלימות בחברה היהודית. כך למשל, מתוך 121 מקרי רצח שנספרו, אירעו 71 במגזר הערבי (המהווה רק כחמישית מהאוכלוסייה); מתוך 741 מקרי ירי ברחבי הארץ, התרחשו 548 במגזר הערבי.


הכנס שבו הוצגה היוזמה החדשה (באדיבות pls48.net)

 

הרצח בשבוע שעבר בנצרת, כמה שעות לאחר שבעיר התקיימה הפגנת מחאה על אלימות נגד נשים, היווה תמריץ לתנועה האיסלאמית ולעומד בראשה לנסח אמנה - שכבר היום החלה הפצתה בין כל בתי האב במגזר. האמנה קוראת לחברה כולה להירתם למלחמה באלימות. בין היתר היא קוראת להוקיע כל מי שמוביל קו של אלימות, הסתה וזריעת שנאה, ולשמור על שיח נטול-אלימות: "כל המפלגות והתנועות הפוליטיות ישמרו על שפה מאחדת, נטולת אלימות מילולית". עוד היא קוראת להקים ביישובים ועדות גישור לפתרון סכסוכים בדרכי נועם. ראשי הרשויות במגזר נקראים "להיות גורם מאחד ולא משסע".

 

האמנה מתייחסת באופן ספציפי למערכות בחירות, שמאופיינות בחברה הערבית במקרי אלימות קשים: "מערכת הבחירות תנוהל מהיום על פי עקרון של כבוד הדדי בין כל המתמודדים. יש לקבל את תוצאות הבחירות ברוח טובה". עוד קוראת האמנה להיפטר מתופעת הנשק הלא חוקי: "סחר בנשק הוא ארור, ונשיאת נשק באווירה הזו היא ארורה".

 

בין סעיפי האמנה מופיעה גם התייחסות לתפקיד המוטל על כתפיהם של כלי התקשורת במגזר הערבי: "כל העיתונים במגזר, כל אתרי האינטרנט וכל העיתונאים מתחייבים לאמץ סגנון כתיבה פייסני, נטול מסרים המעודדים אלימות".

 

"הממסד הישראלי שמח מהמצב"

"הסיבות לאלימות הגואה בחברה שלנו הן רבות", אומר אמר יו"ר הפרויקט, מרוואן ג'בארה, "ובהן חולשת המעמד ההורי, ולצדה העושק של הממסד הישראלי שמופנה כלפי החברה הערבית כולה. כשמרווח המחיה הולך ונעשה צר, החיכוך גדל וכמוהו היאוש. הממסד הישראלי מעוניין שמצב האלימות בחברה הערבית אף ילך ויגבר".

 

נשיא בית הדין השרעי, אחמד נאטור, הפנה אף הוא אצבע מאשימה כלפי הממסד: "שפיכת דמים היא מהדברים האסורים בתכלית האיסור על פי האיסלאם. אין לנו זמן לנתח מה קרה. צריך לפעול מיידית ולהבין שהממסד הישראלי שמח מהמצב. כבר אמרו בעבר 'הפרד ומשול' וזה מה שקורה".

 

בנוסף לאמנה, שתופץ במאות אלפי עותקים, תחל גם לפעול תוכנית הסברה, שעליה שקד השייח סלאח בשיתוף עם פסיכולוגים ויועצים חינוכיים. התוכנית תופעל בבתי ספר ובחברה כולה.

"היוזמה היא לא רק תוכנית של התנועה האיסלאמית", הסביר השייח סלאח. "אנחנו רוצים שזו תהיה תוכנית לכל המגזר הערבי, ונפעל שתגיע לכל בית בגליל, במשולש ובנגב, תיטמע בחברה ותהפוך להיות מודל להתנהגות".

 

"נקיים בבתי הספר ימי עיון וסמינרים", פרט ג'בארה את עיקרי התוכנית. "כמו כן יתקיימו סדנאות להורים ולזוגות שעתידים להתחתן. אנחנו נגיע ליישובים, נלך למגרשי כדורגל, נשב עם הצעירים בבתי קפה ונסביר להם את הנזק שנגרם כתוצאה מאלימות. טיפול באלימות אינו מסתכם בהפגנה או ביום עיון אחד. זוהי תוכנית ארוכת טווח המבקשת בסופה לעקור את האלימות מהשורש".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השייח סלאח (מימין) מציג את התוכנית
באדיבות pls48.net
מומלצים