עיראק נלחמת בחייטים כדי למנוע פיגועים
חיילים ושוטרים עיראקים רבים נאלצים לקנות את המדים שלהם בשוק, בשל המחסור במחסני כוחות הביטחון. אך השימוש שעושים מחבלים מתאבדים במדים הוביל את הרשויות לפשוט על השווקים ולעשות קצת סדר בתחום הפרוץ
החייטים בשוק הפתוח בבגדד אמנם לא תופרים חגורות נפץ, אך מדי הצבא והמשטרה הנמכרים לכל דורש הפכו לבעיה קשה - משום שהם מאפשרים למחבלים מתאבדים להסוות את עצמם כאנשי כוחות הביטחון ולהתפוצץ באזורים מאובטחים בבירה העיראקית.
מחדלי הביטחון שאיפשרו פיגועים גדולים בבנייני ממשלה ובתי מלון בבגדד בחודשים האחרונים הותירו את הממשלה מובכת ומאוד לא-פופולרית, דווקא לקראת הבחירות הכלליות שייערכו בחודש הבא. ניסיונותיה לזכות מחדש באמון העם כוללים מאבק נגד הטרור בכל החזיתות, ואחת מהן היא חנויות הבגדים ודוכני החייטים.
מדי צבא ומשטרה נמכרים בשווקי בגדד, והפכו לסחורה מבוקשת. כוחות הביטחון אינם מחזיקים מספיק מדים על-מנת לספק אותם לכל המתגייסים, ולעתים חיילים ושוטרים נאלצים לקנות אותם בעצמם. אך בחודשים האחרונים הורו הרשויות בעיראק לחייטים ולמוכרי המדים לחתום על התחייבות שלא ימכרו את הבגדים למי שאינם אנשי כוחות הביטחון.
מדים בשוק בבגדד. כל אחד יכול (צילום: AP)
דובר משרד ההגנה, גנרל מוחמד אל-אסקארי, אמר כי מדובר בצעד חשוב. "אנחנו חייבים לשלוט במצב הזה. היו מקרים שבהם מחבלים השתמשו במדים כדי לבצע פיגועים ופשעים אחרים". אל-אסקארי הוסיף כי אלו שיפרו את ההוראה ייקנסו, יועמדו לדין ועלולים לאבד את בתי העסק שלהם.
אך קצינים בכירים בצבאות עיראק וארצות הברית הודו כי החוקים החדשים לא מבטיחים שמדים לא יגיעו לידי ארגוני הטרור, בעיקר בשל העובדה שכרטיסי הזיהוי של החיילים העיראקים קלים מאוד לזיוף. יועץ לצבא האמריקני הבהיר כי החיילים המוצבים במחסומים לומדים להבחין בהתנהגות מוזרה, ולא להתמקד רק במדים.
בינתיים, לא נראה שהסוחרים הפנימו את הכללים, ולא ברור אם יש מי שעוקף אותם. מוסטפה קמיל, המשרת ביחידת משטרה מיוחדת, סיפר כי הוא בילה שעות ארוכות בשבוע האחרון בניסיון לקנות מדים חדשים במחיר סביר - ואף אחד מהמוכרים והחייטים לא ביקש ממנו להזדהות.