קדמן: "בני ברק מכונה בירת הפדופילים"
פרשת ההטרדות המיניות שיוחסו לרב מוטי אלון, מציפה מחדש את הקושי בדיווח על התעללות בקטינים בחברות סגורות. הבוקר פנו לקו הסיוע עשרות גברים נפגעי תקיפה מינית
חשיפת פרשיית המין בה היה מעורב לכאורה הרב מוטי אלון והטענות ל"השתקה" מצד גורמים שונים בחברה הדתית, מציפה מחדש את בעיית היעדר הדיווח על התעללות בילדים בחברות סגורות. "בני ברק זכתה לכינוי 'בירת הפדופילים של ישראל' כי אנשים יודעים שאין שם דיווח", אומרים במועצה לשלום הילד. מנגד טוענים בממסד הדתי כי החומות "דווקא מתחילות ליפול", ומגלגלים את האחריות לרשויות.
בכנס של המועצה לשלום הילד, שנערך אתמול (ב') באוניברסיטת בן-גוריון בבאר-שבע, נחשפו נתונים מדאיגים ולפיהם ממוצע הדיווחים על התעללות בילדים ביישובים חרדים ודתיים נמוך מאוד לעומת הממוצע הארצי. בעוד הממוצע הארצי עומד על 1.8% מקרי התעללות בקרב כלל הילדים, והממוצע ביישובים היהודים עומד על 2.1% - הממוצע ביישובים החרדים והדתיים הוא 0.8% בלבד.
במועצה דוחים את הטענות לפיהן בחברות הסגורות יש פחות התעללות בילדים, ומציינים כי מי שמצוי בתחום, יודע שמחקרים מוכיחים דווקא את ההיפך: מספר הדיווחים הנמוך נובע מתופעה של תת-דיווח, ולא מכמות מועטה של מקרי התעללות. חשיפת הפרשה הובילה עם זאת לגל פניות מצד גברים שהותקפו מינית - עשרות פנו הבוקר לקו הסיוע, שפתוח בדרך כלל רק בערבים.
"רוצים להתלונן, אך הרב אוסר"
מנכ"ל המועצה לשלום הילד, ד"ר יצחק קדמן, סיפר בשיחה עם ynet על קשיי העבודה מול המגזר החרדי והדתי. לפני שנה התקשרה אליו רופאה מקופת חולים שממוקמת באחת הערים החרדיות בארץ וסיפרה שהגיעה עליה פציינטית עם בתה הקטנה, ולאחר בדיקה התברר שהילדה הותקפה מינית. אמה סירבה להתלונן במשטרה, מאחר שהרב אסר עליה לעשות זאת.
במועצה יודעים על לא מעט מקרים של מורים או רבנים שפגעו בתלמידים שהעריצו אותם, שלא הבינו שמשהו מתנהל לא כשורה. ד"ר קדמן סיפר ל-ynet כי העיר בני ברק זכתה לכינוי "בירת הפדופילים של ישראל" בעקבות ריבוי עבירות מין כלפי ילדים.
"מגיעים לשם פדופילים מכל רחבי הארץ כי הם יודעים שיוכלו לפגוע בילדים מבלי שיספרו לאיש. גם אם הילדים יספרו על כך למישהו, סביר להניח שההורים לא יתלוננו", סיפר. "בחברה החרדית, קשר השתיקה כבד מאוד, בין היתר מחשש שהמעורבים עלולים להיפגע כשיבקשו למצוא שידוך". סיבות נוספות לקשר השתיקה קשורות בחשש מחשיפה מתקשורתית ופחד מכך שהדבר יגרום שם רע למגזר.
"חומות הגטו מתחילות ליפול"
בממסד הדתית טוענים מנגד כי ישנו שיפור לטובה בהתייחסות לעבירות תקיפה מינית. דורון אגסי, מנהל העמותה "שלום בניך" שמטפלת בנפגעי תקיפה מינית במגזר החרדי, סיפר בכנס כי הקהילה החרדית עוברת שינויים וחומות הגטו מתחילות ליפול. הבעיה, לטענתו, נעוצה דווקא ברשויות: "במשרד החינוך אין הכשרת מורים שיתאימו למגזר ובמשרד הבריאות, על אף שהתרופות לפדופילים מותרות, אין פסיכיאטר ממשלתי אחד שמוכן לתת אותן".
דבי גרוס, מנהלת מרכז סיוע לנשים דתיות שלקחה חלק בפורום "תקנה", שפרסם את החשדות
נגד הרב אלון, הסבירה שהשותפים בפורום תחקרו היטב את כל הסיפור וחשיפת החשדות נועדה לשים סוף להטרדות.
"זה סיפור קשה מאוד שישפיע על עשרות אלפי בני נוער שהעריצו אותו, אך כולם צריכים לדעת שיש כתובת ויש למי לפנות כשפוגעים בך מינית", אמרה ל-ynet. גרוס צופה גל פניות לקווי הסיוע בעקבות חשיפת המקרה, ומציינת כי באחרונה אף נפתחו קורסים מיוחדים לרבנות - בעקבות הבנה שיש להתיר לנפגעים להתלונן.
בפורום "תקנה" דוחים את הטענות כי מגמתם היא לטפל בעבירות מיניות "בתוך הבית" מבלי לערב את רשויות החוק. חבר הפורום, הרב יובל שרלו, שישב גם בהרכב שדן בעניינו של אלון, הבהיר בשיחה עם ynet: "זה לא כסת"ח אלא בדיוק להפך. הגוף הזה רק מחמיר, בכך שהוא מתעסק עם מקרים שבלעדיו לא היו מטופלים".