1,200 ממתינים - חוקרי הילדים מאיימים בשביתה
לפי איגוד העובדים הסוציאליים, 1,000 ילדים שלפי החשד נפלו קורבן לעבירה טרם נחקרו, וכמוהם עוד 200 בעלי מוגבלויות. אחד מהם הוא המפגר שנכלא במרתף בצפון, שאביו עדיין נמצא במעצר בית. השר הרצוג דורש מהאוצר 35 תקנים
במערכת הרווחה ממשיכים להתריע על המחסור החמור בחוקרי ילדים - אך המצב רק מחמיר, בקצב הולך וגובר. אם לפי נתונים מהחודש שעבר, כ-700 ילדים היו בהמתנה לתורם להיחקר, הרי שלפי נתונים עדכניים שנמסרו ל-ynet מאיגוד העובדים הסוציאליים, המספר כבר עומד כעת על כ-1,000, וזאת בתוספת לעוד כ-200 אנשים עם מוגבלויות שטרם נחקרו, משום שעל פי החוק גם אותם רשאים לחקור רק חוקרי ילדים. האיגוד שיגר מכתב למשרד האוצר, בדרישה דחופה להגדיל את מספר החוקרים, העומד כיום על 57 בכל הארץ, ואיים בהשבתה.
דוגמה הממחישה היטב את חומרת המצב היא המקרה שנחשף בצפון הארץ לפני כמה ימים, של אדם הסובל מפיגור שנכלא שנים במרתף ביתו. האיש טרם נחקר על ידי חוקר ילדים, בעוד אביו - שלפי החשד היה זה שכלא אותו ותקף אותו - נמצא במעצר בית וההליך המשפטי נגדו מוקפא, משום שללא חקירת קורבן העבירה, לא ניתן להאשימו או להאריך את מעצרו עד תום ההליכים.
בינתיים, הבן לא יכול לשוב לביתו - גם אם בשירותי הרווחה ירצו להשיבו - כל עוד האב נמצא שם.
במכתב ששוגר לשר האוצר, מזהיר איגוד העובדים הסוציאליים כי המצב על סף קריסה. "לא תהיה לנו ברירה - להשבית את חקירות הילדים על מנת להציב מראה בעיני החברה, שזה יחס הממשלה לחקירות ילדים ולעבירות שמבוצעות נגד קטינים".
"מצב חקירות הילדים קטסטרופלי", אומר איציק פרי, יו"ר האיגוד. "ילדים ובעלי מוגבלויות ממתינים חודשים רבים לחקירות. מצב זה גורם הן לאיבוד אמון במערכת והן לכך שהתוקפים מסתובבים חופשי, ולא ניתן להרשיע אותם. זה פוטנציאל לפגיעות נוספות".
במכתב מגבה האיגוד את דרישתו של שר הרווחה, יצחק הרצוג, שתובע ממשרד האוצר לתקצב 35 תקנים נוספים לחוקרי ילדים ואנשים עם מוגבלויות. השר הרצוג עצמו התייחס היום גם הוא שוב לנושא, בכנס באר שבע לשלום הילד: "אני מקווה ששר האוצר יתייחס אלינו בצורה רצינית. מערכת האוצר לא מספיק קשובה, ולא נותנת מענה בכל הרמות. לקלוט שוטר לוקח הרבה פחות זמן, מאשר חוקר ילדים". הוא ציין כי כבר חודשים רבים הוא מנהל מאבק נגד משרד האוצר על הוספת תקנים של חוקרי ילדים.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי למשרד הרווחה יש כיום עוד 32 תקנים פנויים שניתן היה לאיישם כבר בתחילת השנה.
"העובדה שמשרד הרווחה בחר שלא לעשות זאת מלמדת כי הנושא אינו נמצא בהכרח בראש סדר העדיפויות שלו". במשרד האוצר הוסיפו כי משרד הרווחה טרם פנה אליו לאיוש תקני חוקרי הילדים והוסיפו: "צר לנו על כך שבמקום לעשות, בוחר שר הרווחה לדבר".
השופטת גלית מור-ונצקי, נשיאת בתי המשפט לנוער, דיברה גם היא בכנס, והסבירה את חומרת הנזק שנגרם מבחינה משפטית: "עד שחוקר הילדים נכנס לתמונה, הילד שוכח, ומצב כזה יוצר כשל באיסוף החומר ויכול להשפיע על היכולת השיפוטית".