הוותיקן חושף מסמכים: לאן נעלם פיוס ה-12?
הכנסייה הקתולית, המנסה להרגיע את הרוחות סביב הקדשתו של האפיפיור ששתק בזמן השואה, החליטה לפרסם מסמכים ממלחמת העולם השנייה. אולם בין 8,000 העמודים אין אפילו אחד המתייחס ישירות לאיש הדת השנוי במחלוקת
הוותיקן הודיע אחר הצהריים (ג') כי בכוונתו לפרסם לראשונה מסמכים מתקופת מלחמת העולם שנייה. הכנסייה הקתולית, שתפרסם את המסמכים הגנוזים באינטרנט, פועלת להרגיע את הרוחות סביב הקדשתו של האפיפיור המנוח, פיוס ה-12, הסופג ביקורת בשל שתיקתו בזמן השואה.
ביטאון הוותיקן "ל'אובזרבטורו רומנו" הודיע על הצעד והסביר כי פרסום המסמכים "ישרתו את האמת ההיסטורית". כ-8,000 עמודים יועלו לרשת, אך לא
יהיו ביניהם מסמכים המתייחסים ישירות למנהיג הכנסייה השנוי במחלוקת. גרי קרופ, שהוביל את היוזמה להעלות את המסמכים לרשת, הסביר את ההשמטה: "שמנו לב שהאפיפיור פיוס ה-12 מעורר מחלוקת בשל מלחמת העולם השנייה".
אולם פאנל של מלומדים יהודים וקתולים, שבחן את המסמכים לפני יותר מעשור, קבע בזמנו כי אין בהם די כדי לשפוט את מעשיו של פיוס בזמן השואה.
מנהל הספריה הסודית של הוותיקן, סרג'יו פגנו, אמר באחרונה כי מסמכים הקשורים לפיוס ה-12 יפורסמו רק בעוד חמש או שש שנים. פרשנים רואים בכך ניסיון להתמהמה, שכן האפיפיור המנוח נמצא בעיצומו של תהליך הקדשה, שצפוי להימשך מספר שנים ובסופו יוכתר כקדוש מן המניין.
מנהיג הכנסייה המנוח חזר בשנה שעברה ללב דיון ציבורי, אחרי שהאפיפיור הנוכחי, בנדיקטוס ה-16, חתם על צו שהכיר "במעלותיו רבות הגבורה של פיוס". מסמך זה למעשה סלל את הדרך להגדרתו כ"מבורך", השלב האחרון לפני הכרזתו
כקדוש. פיוס, שכיהן באפיפיור בין השנים 1939-1958, נחשב בקרב מומחים לתקופת השואה, כמי שב"עמדתו הנייטרלית", לא עשה די כדי לעצור את גירוש והשמדת היהודים ואף שיתף פעולה עם הנאצים. מסיבה זו רבים סבורים שאין להפוך אותו לקדוש.
אולם בוותיקן דוחים את הביקורת מכל וכל ומתעקשים שפיוס ה-12 השתמש ב"דיפלומטיה שקטה" בניסיון להציל יהודים בזמן המלחמה. לטענתם, הוא גינה במונחים כלליים השמדת בני אדם על בסיס גזע ואף פתח את דלתות הוותיקן לפליטי מלחמה, בהם גם יהודים, ב-1943.