כתובת ערבית עתיקה נחשפה ברובע היהודי בי-ם
פיסת היסטוריה נוספת מעברה המוסלמי של ירושלים נחשפה ברובע היהודי במהלך חפירות של רשות העתיקות. מדובר בכתובת ערבית בת 1,200 שנה מתקופת שושלת בית עבאס
כתובת ערבית מראשית המאה העשירית לספירה נתגלתה בחפירות רשות העתיקות ברובע היהודי בירושלים.
מדובר בשבר של לוח בגודל 20 על 20 ס"מ, ממנו שרדו שלוש שורות בשפה הערבית. הלוח התגלה מצפון לכנסייה הצלבנית "סנטה מריה של הגרמנים", שחלק מיסודותיה נחשפו במהלך החפירות.
הכתובת עצמה חקוקה בלוח שיש בכתב ערבי מרובע האופייני לתחילת התקופה האסלאמית הקדומה, שהחלה ב-638 לסה"נ והסתיימה בשנת 1099, עם הכיבוש הצלבני. היא התגלתה בבית מגורים ברובע היהודי ביסוד הקיר, מתחת לרצפת אחד החדרים.
כתב ערבי מרובע על לוח שיש, המאה העשירית לספירה (צילום: קלרה עמית)
אנט נגר, מנהלת החפירה הארכיאולוגית ברשות העתיקות ומי שגילתה את הכתובת, מסבירה את חשיבות הממצאים: "מדובר בכתובת מונומנטאלית נדירה משנת 910 לספירה, שכמוה נמצאו בעבר רק עוד שתיים. כתובות, בניגוד לפיסות זכוכית או מטבעות, הן ממצא לא שכיח, וחשיבותן בכך שהן מאמתות את ההיסטוריה. במקרה הזה את הסיפור ההיסטורי על הכיבוש העבאסי ששלט בא"י באותה תקופה".
תגליות בבירה
ירושלים: נחשף רחוב ראשי מלפני 1,500 שנה
שי זמיר
השערות לגבי קיומו של הרחוב עלו כבר לפני 120 שנה בעקבות מפת מידבא שמתארת את ירושלים הביזנטית, אך רק השבוע הוא נחשף לראשונה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות
פרופ' משה שרון מהאוניברסיטה העברית בירושלים, מי שפענח את הכתובת, מסביר כי מסופר בה על הענקת נחלה בידי החליף העבאסי אל מקתדר לאחד מנאמניו, ככל הנראה כחלק מהניסיון לחזק את שלטונו בירושלים. החליף, לדברי פרופ' שרון, נהג להעניק נחלות לתומכיו שהיו בדרך-כלל חיילים שפרשו מהצבא, ואף פטר אותם מתשלום מיסים.
נוסף לכתובת התגלו בחפירה כלי חרס רבים, נרות שמן מעוטרים בכתובות ערביות, כלי זכוכית ומטבעות שזמנם מתקופת הבית השני ועד ימי הביניים.
חפירות ברובע היהודי
צילום: אסף פרץ, באדיבות רשות העתיקות