שתף קטע נבחר

 

רוב היהודים: זכויות אדם? האינטרס הלאומי מנצח

על-פי סקר של מדד המלחמה והשלום, 57 אחוז מהיהודים בישראל סבורים שבמצב של סכסוך חיצוני, זכויות האדם חשובות פחות מאשר האינטרס הביטחוני-לאומי. 52 אחוז מאמינים שמי שמבקר את מדיניות ישראל באוזני גורם זר אינו בוגד. ומה הם חושבים על התבטאויותיו של שר החוץ נגד סוריה?

52 אחוז מהיהודים בישראל מתנגדים לטענה שלפיה מי שמבקר את מדיניות החוץ והביטחון של המדינה בחו"ל או באוזני גורמים בינלאומיים הוא בוגד - כך עולה מסקר של מדד המלחמה והשלום, שנערך על רקע הקמפיין נגד "הקרן החדשה לישראל", בטענה שמסרה מידע "מפליל" נגד ישראל לוועדת גולדסטון שחקרה את אירועי "עופרת יצוקה".

 

עם זאת, פילוח התשובות על-פי הצבעה בבחירות האחרונות מראה כי ההבדלים בין מצביעי המפלגות השונות גדולים מאוד בכל הנוגע לסוגיה זו. רק 8 אחוז ממצביעי מרצ ו-15 אחוז ממצביעי העבודה סבורים שמי שמוסר מידע לגורמי חוץ הוא בוגד, בעוד שבקרב מצביעי האיחוד הלאומי ויהדות התורה יש רוב גדול לאלה שחושבים שמדובר בבגידה.


האם מי שמבקר את ישראל הוא בוגד? פילוח לפי מפלגות

 

עוד עולה מהסקר כי 57 אחוז מהיהודים בישראל מסכימים כי במצב של סכסוך חיצוני, זכויות האדם חשובות

פחות מאשר האינטרס הביטחוני-לאומי. פילוח התשובות לשתי השאלות על-פי גיל והשכלה, מעלה כי אי אפשר להצביע על הבדלים משמעותיים בין הקבוצות השונות.

 

בנוגע למקור התרומות לארגוני השלום וזכויות האדם, הציבור כמעט חצוי בדעתו בשאלה אם יש או אין הבדל בין תרומות שמגיעות ממקורות פרטיים או מגופים ממשלתיים ובינלאומיים. 48 אחוז חושבים שאין הבדל, בעוד 40 אחוז סבורים שיש. לעומת זאת, 55 אחוז סבורים שאין כל הבדל בין תרומות מגורמים יהודיים ללא יהודיים, לעומת 34 אחוז שחושבים שיש הבדל.

 

תרומות מיהודים או לא? 

פילוח הנתונים הללו על פי הצבעה בבחירות האחרונות מראה כי אין הבדלים משמעותיים בין מצביעי המפלגות השונות כשמדובר בשאלה האם המקור החיצוני של התרומות הוא פרטי או רשמי. לגבי השאלה אם מקור התרומות הוא ארגון יהודי או לא יהודי, רוב מצביעי המפלגות החילוניות והדתיות אינו רואה הבדל, אולם בקרב מצביעי ש"ס ויהדות התורה, יש רוב לאלה שסבורים שקבלת תרומות מארגונים יהודיים שונה מקבלת תרומות מגורמים שאינם כאלה.


האם זכויות האדם חשובות פחות מהאינטרס הלאומי-ביטחוני?

 

המשתתפים בסקר נשאלו גם על ההתבטאויות האחרונות של שר החוץ בנוגע לסוריה. "לאחרונה תקף

שר החוץ, אביגדור ליברמן, את מדיניות סוריה ואת הנשיא שלה, בשאר אסד, בצורה בוטה מאיימת. האם אתה סבור שכשר החוץ של מדינת ישראל, הוא נהג באופן חכם או לא חכם?", נשאלו המשתתפים. 57 אחוז השיבו כי היה זה מהלך לא חכם, לעומת 29% בלבד שצידדו במהלך של ליברמן.

 

מדד המלחמה והשלום ממומן על ידי "תוכנית אוונס ליישוב סכסוכים וגישור" באוניברסיטת תל-אביב והמכון הישראלי לדמוקרטיה. הראיונות הטלפוניים בוצעו ב-8 עד 10 בפברואר 2010, והשתתפו בהם 508 בני אדם, המייצגים את האוכלוסיה הבוגרת בישראל. טעות הדגימה למדגם בגודל זה היא כ-4.5 אחוז.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרגיז אותכם? ליברמן
צילום: נועם מושקוביץ
גולדסטון. עורר סערה
צילום: AFP
מומלצים