צו ביניים נגד הפרדה בין נשים לגברים באוטובוסים
בג"ץ מותח היום ביקורת על משרד התחבורה בעניין קווי מהדרין - הפעלת קווים במתכונת המפרידה בין גברים לנשים. "אין מדובר בנרות חנוכה או בכשרות בשר או באתרוג, וכנראה - כעולה ממקרים שהובאו לפנינו - לא בהכרח כל המהדר בצניעות גם מהדר בכבוד הבריות", כך הבג"ץ. צו ביניים שניתן היום אינו מבטל את ההפרדה, אך מנסה למנוע את יישומה בכפייה
בג"ץ נגד משרד התחבורה - קבע כי הפרדה בין נשים וגברים בקווי אוטובוסים תיעשה רק בהסכמה. בג"ץ אישר היום (ה') מתן צו-ביניים בעניין הפעלת קווי המהדרין המשרתים את הציבור החרדי, לפיו ההפרדה בין גברים ונשים תיעשה רק מתוך הסכמה - ולא בכפייה. בג"ץ קבע כי ההסדר יפוקח על-ידי משרד התחבורה, שנדרש להקים לאלתר צוות פיקוח לעניין ההפרדה באוטובוסים. חשוב לציין כי בג"ץ אינו מבטל את ההפרדה בקווי המהדרין, אלא מבקש בעזרת הצו למנוע את יישומה בכפייה.
עוד קבע בג"ץ כי לא יתווספו קווי מהדרין חדשים, כל עוד תימשך בחינת יישום ההפרדה בין גברים ונשים. על-פי צו הביניים, בחינת ההסדר תימשך שנה, ותתבסס על מסקנות שהגישה לפני כשלושה חודשים ועדה מקצועית של משרד התחבורה. המלצות אלה קובעות כללים ברורים להתנהלות חברות האוטובוסים והנוסעים בכל הנוגע להפרדה בין גברים ונשים.
"לא בהכרח כל המהדר בצניעות גם מהדר בכבוד הבריות" (צילום: רועי צוקרמן)
בהחלטה שפורסמה היום, מותחים השופטים ביקורת על התנהלות המדינה בכל הנוגע להסדרים הנהוגים כיום בקווי המהדרין: "מאז החלו קווים אלה (לפעול) לא הופקו לקחים ולא נקבעו נהלים, והדברים נעשו באופן חופשי, ללא פיקוח הרשויות באשר ליישומם של ערכי השוויון. התוצאה היתה פגיעות עלבון לא מעטות בנשים שביקשו לשבת במקומות המיועדים לגברים לפי חלוקת האוטובוס".
בהערת-אגב, גם מציינים השופטים כי הבחירה בשם "קווי מהדרין" כלל אינה ראויה לדעתם: "אין מדובר בנרות חנוכה או בכשרות בשר או באתרוג, וכנראה - כעולה ממקרים שהובאו לפנינו - לא בהכרח כל המהדר בצניעות גם מהדר בכבוד הבריות".
ראוי להזכיר כי הדעות בעדה החרדית בעניין מסקנות הוועדה היו חלוקות. בארגון החרדי "בצדק", אמרו ל-ynet לאחר פרסום המסקנות כי "משרד התחבורה הלך לאחור. הוועדה לא עשתה כלום וסתם החזירה את הגלגל הרבה אחורנית". מנגד, דובר ועדת הרבנים לענייני תחבורה, שמעון שטרן, העריך כי "תשובת המדינה דווקא תומכת בהמשך המצב הקיים ולכן הקווים הנפרדים ימשיכו לפעול במתכונת הנוכחית".
צו על-תנאי לשר התחבורה
מלבד צו הביניים, הוציא בג"ץ צו על-תנאי נגד שר התחבורה, ישראל כץ, בדרישה כי ינמק בתוך 60 יום את עמדתו בעניין ההפרדה בין גברים ונשים. על-פי עמדה שהגיש כץ לבג"ץ בחודש שעבר, יש להתיר הפרדה בין גברים ונשים - אך רק במסגרת "הסכמים וולונטריים". אולם, בהחלטת בג"ץ מהיום, קובעים השופטים כי עמדת כץ - בניגוד למסקנות הוועדה המקצועית של משרד התחבורה - אינה מנומקת מספיק, גם בהיבט המשפטי וגם בהיבט היישומי.בסעיף המנמק את ההחלטה לאשר את הצו, גם מנחים השופטים את השר לבחון את הפעלת קווי המהדרין באופן פרטי - ולא כחלק מקו שירות ציבורי, כפי הנהוג כיום. "אנו ערים לכך שאותם חרדים המעוניינים לפי השקפת עולמם בהסדר הפרדה, אינם יכולים להגיע אליו... בעתיד הנראה לעין", כותבים שלושת שופטי ההרכב. "(זאת) שכן הוועדה לא ראתה מקום עקרוני לאוטובוסים מופרדים בתחבורה הציבורית, ומאידך גיסא אין משרד התחבורה מוכן לאשר קווי אוטובוס פרטיים".
יש לציין כי במשרד התחבורה מתנגדים להפעלת קווים פרטיים שישרתו מגזרים שונים בציבור - אך כבר הבהירו בעבר כי אם קווי המהדרין לא יופעלו במסגרת הסכמות, יאלץ המשרד לאשר את הפעלתם באופן פרטי. כך התייחס לעניין שר התחבורה בדיון שנערך בנושא במליאת הכנסת, לפני כחודש: "אם הפרטנו את החינוך, נעשה את זה גם בתחבורה - כמו שכבר עשינו בחלק מהקווים. אם ההפרדה לא תיעשה באופן וולונטרי, נאלץ למצוא פתרון אחר, ולתת לחרדים רישיון להפעלת קווים פרטיים. אגב, כך ייווצר מצב שבו לחצר אחת (של רב) יהיה קו אחד, ולחצר אחרת - קו אחר, ומי שייפגע מכך הוא דווקא הציבור החילוני".
"השר יכבד את הצו"
מלשכת שר התחבורה נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ, כי השר "יכבד את צו הביניים, המורה להשאיר את הסדר ההפרדה בקווים הקיימים בעינו ולפקח עליהם במשך שנה". שר התחבורה גם ינמק בתוך חודשיים את עמדתו, בעניין אפשרות למתן אישור לתחבורה ציבורית פרטית למגזר החרדי, כפי שהתבקש על-ידי בג"ץ.
בתנועה הרפורמית בירכו היום על החלטת בג"ץ. עו"ד עינת הורביץ, מנהלת המחלקה המשפטית במרכז לפלורליזם יהודי של התנועה, אומרת כי "אין ספק שיש בהוצאת צו על-תנאי וצו-ביניים שמקפיא את המשך התרחבות קווי ההפרדה, משום תמרור אזהרה לשר התחבורה, ואנו מקווים שבעקבות זאת, המדינה תחדל להסדיר הפרדה בין נשים וגברים באוטובוסים או בכל שירות ציבורי אחר".