פילדלפיה: האם פייסבוק אשמה בהתפרעות?
לאחר פעילות "התקהלות בזק" (פלאש-מוב) בקניון מקומי, החליטו חברי מועצת העיר פילדלפיה שהאשמה היא ברשתות החברתיות, בהן התארגנה. האם הרשתות מפריעות או מסייעות למנגנוני החוק?
שני חברי מועצת העיר פילדלפיה שוקלים לנקוט בפעולה משפטית נגד פייסבוק, טוויטר ומייספייס. העילה – התקהלות בזק המונית מאולתרת (flash mob) שבוצעה ביום ד' השבוע בעיר, בה היו גילויי אלימות – שנולדה בשיחות בין משתמשי הרשתות, כך נכתב באתר cnet.
חברי המועצה הגישו מכתב לראש העיר, מייקל נטר, ובו הם מגדירים את הרשתות החברתיות כנושאות באחריות חלקית לאירוע.
חברי המועצה הגישו מכתב לראש העיר, מייקל נטר, ובו הם מגדירים את הרשתות החברתיות כנושאות באחריות חלקית לאירוע.
לטענת התובעים, פרנק דיסיקו וג'יימס קנדי, יכלו האתרים בהם התארגנה הפעילות לעשות יותר בכדי למנוע אותה - וכך גם לגבי פעילויות התקהלות בזק אחרות אשר עלולות להיות אלימות.
פייסבוק כנקודת זינוק לעבריינים
הפעילות השנויה במחלוקת כללה התפרעות של 150 צעירים בחנות כל-בו של רשת מייסיס בקניון בעיר, ובקרב כדורי שלג שהתרחש מחוץ לקניון. איש לא נפגע, אולם 16 צעירים נעצרו על ידי משטרת פילדלפיה.
"לא יתכן שצעירים אלו יתייחסו בחוסר כבוד אל תושבי העיר, עסקיה, לקוחותיה, מבקריה ורשויות החוק שבה", כתבו חברי המועצה במכתב שנשלח לראש העיר. "המתפרעים חייבים התנצלות לעיר, ויוענשו במלוא החומרה. אנו מאמינים כי גם הרשתות החברתיות נושאות באשמה להתפרעות", הוסיפו.
גם קבוצות העוסקות בזכויות אדם מוטרדות מהעובדה שאופיין הפרוץ של הרשתות החברתיות יכול להקל על קבוצות שנאה וטרוריסטים לתקשר ביניהם ולהתארגן.
פרשנות: פייסבוק ככלי מודיעיני
לתביעה שכזו סיכוי קלוש מאוד להתקבל על ידי מערכת המשפט: לתבוע את פייסבוק על ששימשה נקודת התארגנות להתקהלות בזק, זה כמו לתבוע חברת טלפון על שקווי הטלפון שלה שימשו עבריינים לשיחה בה תוכנן שוד בנק. הרשת החברתית לא מעוניינת, או מסוגלת, לעקוב ולנטר שיחות המתבצעות בין 400 מיליון משתמשיה.
יתרה מזאת – המידע המוצג בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות פתוח וזמין לחברי הקבוצות שפעילויותיהן עשויות להטריד את הרשויות. לו היתה משטרת פילדלפיה מתחברת לקבוצה שכזו – היתה יכולה להיעזר ברשת החברתית בתור כלי מודיעיני, ולמנוע את ההתפרעות מבעוד מועד.
מהי מידת האחריות של הרשתות החברתיות?
מומלצים