חשיפה: ילד ואישה מתו מאותו הליך שהרג הפגים
פרסום ראשון: שלושת הפגים שמתו כתוצאה מפגיעת קטטר בלב הם לא הקורבנות היחידים. ל-ynet נודע על שני מקרי מוות נוספים לאחרונה כתוצאה מאותה טעות טראגית - האחד בילד, השני באישה מבוגרת. עוד נודע שמקרי המוות של הפגים אירעו בבית החולים זיו בצפת (2 מקרים) ובהדסה הר הצופים (מקרה אחד). מנהל פגיית "זיו" משער: המעבר לקטטר שעשוי פוליאוריתן גרם למקרי המוות
בבית החולים זיו אירעו שני מקרי מוות של פגים - לפני שנה ולפני כתשעה חודשים. כבכל מקרה מוות חריג בבית חולים המקרים דווחו למשרד הבריאות
המוות השלישי הדליק את הנורה האדומה
במשרד הבריאות ניסו לבדוק את ההשערה שהעלה ד"ר גוטפריד, אולם רק השבוע, כשהתקבל דיווח שפג שמת באירוע של טמפונדה הדסה הר-הצופים, כאשר נעשה שימוש בקטטר עשוי פוליאוריתן נדלקו כל הנורות האדומות. "כששמנו לב שיש שלושה מקרים זה הדליק נורה אדומה וחייב בדיקה לעומק", אמר גורם במשרד הבריאות, "ההחלטה להפסיק להשתמש בקטטר המסויים לא מוכיחה שאנחנו צודקים, זה רק חשד. זה כמו שבחיל האוויר לאחר שיש תקלה מקרקעים את כל המטוסים מאותו הסוג".
במשרד הבריאות מציינים שכל שלוש המשפחות של הפגים ידעו מיד לאחר המקרה, שהמוות של תינוקם נגרם בעקבות החדרת הקטטר.
בימים הקרובים ימשיכו במשרד הבריאות לנסות ולאתר מקרים נוספים של מוות שקשורים לפגיעה בלב שנגרמה בשל החדרת קטטר קשיח מהחומר פוליאוריתן.
מומחה: יש להניח שפגים רבים אחרים מתו מכך
מוות כתוצאה מפגיעה של צנתר (קטטר) באיזור הלב נחשב לנדיר במיוחד, אך מוכר היטב בכל העולם. לדעת מומחה לרפואת פגים, יש להניח כי פגים רבים בישראל מתו בשל הפעולה המסוכנת שלא אובחנה בזמן.
הצנתר המדובר הוא צינור גמיש המוחדר דרך וריד היקפי עד לוריד מרכזי הסמוך לעליה הימנית של הלב. דרך צנתר שכזה ניתן להחדיר לפג נוזלים, תרופות ומזון הדרוש לקיומו. הצנתר המרכזי לרוב מוחדר לפגים צעירים מאוד שנולדו לפני השבוע ה-32.
השימוש בקטטר בקרב פגים מונע דקירות חוזרות ונשנות (צילום: סבסטיאן)
בשנים האחרונות הולך וגובר השימוש בצנתר שכזה, המונע דקירות חוזרות ונשנות בגוף הפג ומאפשר להחדיר כמות גדולה של תרופות ועירויים בצורה מהירה ויעילה. אלא שהצנתר הזה טומן בחובו סכנות קטלניות אם נעשה שלא על פי ההנחיות הדורשות לוודא כי הצנתר לא הוחדר עמוק מידי. לפיכך מונחים צוותי הרופאים בפגיות לבצע צילום חזה המוודא כי הצנתר במקומו ולא הגיע אל תוך הלב.
מותם של הפגים נגרם ככל הנראה כך: הצנתר הזעיר הוחדר עמוק מידי, אל תוך העלייה הימנית של הלב, שם גרם לנקב בדופן שריר הלב. נקב זה גרם לדמם מאסיבי מהלב אל מעבר לדופן הלב. הדימום נכלא בין דופן הלב החיצונית לקרום
העוטף את הלב. כתוצאה מכך נגרם לחץ רב על שריר הלב הפוסק מלתפקד. במצב כזה יש צורך לנקז את הדימום באופן מיידי. ללא הניקוז סופו של הפג למות בתוך דקות.
"טיפול בצנתר דורש זהירות רבה ומקצועיות" אומר ל-ynet מומחה בכיר לניאונטולוגיה (רפואת פגים), "די בפספוס של כמה סנטימטרים כדי לגרום לנקב בדופן שריר הלב ולדימום. סביר מאוד להניח שארוע כזה התרחש פעמים רבות בפגיות שונות, ובשל הידרדרות מהירה של הפג הצנתר כלל לא נבדק והדימום לא נוקז. במצב כזה סופו של הפג, ללא טיפול מיידי, הוא למות בתוך דקות".
מבית החולים זיו נמסר בתגובה: "אירעו שני מקרי מוות של פגים אחד לפני שנה וחצי אחד לפני שנה. בית החולים דיווח למשרד הבריאות ופועל לפי הנחיותיו".
מהדסה נמסר: "היה מקרה מוות אחד של פג לפני חצי שנה שדווח למשרד הבריאות".