טלפון חכם וכבד: HTC Touch Pro 2
חברת HTC מביאה עוד שחקן לשוק הסלולריים החכמים. המפרט והנתונים שלו מאוד מרשימים, אבל בחיבור שלהם לכדי מכשיר אחד - משהו השתבש. ביקורת
למרות שנראה שהמגמה השולטת בשוק הסלולאריים החכמים ('סמארטפונים') היא מגמה של מכשירים בעלי מסך מגע ומקלדת ווירטואלית, לחברת HTC יש עבר עשיר ומלאי לא קטן של מכשירים עם מקלדות מלאות נשלפות, בתוספת מסך נגיעה. האחרון שבהם הוא ה- Touch Pro 2, שהוכרז לפני שנה ולישראל הוא מגיע באיחור.
לא קלה היא
המסך של ה- TP2 הוא בגודל של 3.6 אינץ' (רסיסטיבי), TFT-LCD, ברזולוציה גבוהה של 800X480 פיקסלים. אורכו של המכשיר הוא 11.5 סנטימטרים, רוחבו כמעט 6 סנטימטרים, עוביו קצת יותר מ- 1.5 סנטימטרים והוא שוקל 178 גרם. התחושה הפיזית של ה- TP2 כאשר אוחזים בו ביד, לא מדהימה. הוא מרגיש מאוד כבד, מאוד עבה וגם מאוד לא יציב הודות למכסה האחורי החלקלק שלו.
בחזית המכשיר נמצא בחלקו העליון מצד ימין מצלמת VGA סטנדרטית לשיחות ווידיאו, ובתחתית המכשיר נמצאים 4 כפתורים: חיוג, ניתוק (שמשמש ככפתור 'הבית'), מקש חזרה אחורה ומקש ה- 'התחל'.
בפאה השמאלית של המכשיר נמצאים 2 כפתורי עוצמת השמע, ובפאה הימנית, הפתעה - אין כפתורים אבל יש עט סטיילוס! במציאות של מכשירים מבוססי נגיעה, קשה עדיין לתפוס שישנו ביקוש למכשירים עם התוספת המעיקה הזו.
עוד ב-dtown: קודאק Zi8 - מצלמת וידאו כיס HD במבחן
מחבר USB יחודי
בחלקו העליון של ה- TP2 נמצא כפתור הדלקה/כיבוי שמשמש גם ככפתור 'שינה', ובחלקו התחתון נמצא חיבור mini USB ייחודי של HTC. זהו לא חיבור mini USB סטנדרטי, אלא מחבר 11 פינים שמשמש לטעינה, סנכרון, חיבור אוזנייה וגם יציאת TV בעזרת כבל מתאים (לא מצורף).
חשוב מאוד לציין שבמכשיר כזה, בעל יכולות מולטימדיה לא מבוטלות - המשתמש נאלץ להסתדר רק עם האוזניות המצורפות בגלל היעדר שקע 3.5 מ"מ, שזה ממש חבל.
בגב המכשיר נמצאת המצלמה הראשית ברזולוציית 3.2 מגה פיקסלים - 2048X1536 שמצלמת גם וידאו, עם פוקוס אוטומטי. מתחת לעדשת המצלמה נמצא כפתור Mute למיקרופון לשיחות שנעשות באמצעות הרמקול (Speaker Phone).
ישנו גם חריץ Micro SD להרחבת הזיכרון (עד 16 גיגה) ומצורף למכשיר כרטיס בנפח 4 גיגה. דבר חיובי הוא המיקום של אותו חריץ הרחבה מאחורי מכסה הסוללה, ללא צורך בהסרתה בשביל לגשת אליו.
המקלדת - נוחה
המקלדת הנשלפת של ה- TP2 תופסת בערך שני שלישים מעוביו של המכשיר, וניתן לכוון את זווית המסך למצב האופטימאלי עבורנו, עד לזווית של 45 מעלות.
המקלדת מתפרשת על-פני 5 שורות (QWERTY מלאה) ובעלת מקשים גדולים יחסית שביניהם מרווחים לא קטנים, מה שמאפשר הקלדה רציפה ומאוד נוחה, גם בחושך, הודות לתאורת המקשים המאוד חדה וברורה.
בנוסף, על-פני המקלדת ישנם קיצורים שונים שמופעלים בעזרת מקש ה- Function) FN), ובאמצעותם אפשר לנווט בכל תפריטי מערכת ההפעלה וכן גם לקצר את הדרך ליישומים ספציפיים (הודעות טקסט, דפדפן וכד').
ה- TP2 מגיע עם עברית של חברת 'איירון' הוותיקה, הן לתרגום מלא של מערכת ההפעלה והן למקלדת הווירטואלית האופציונאלית. נכון לזמן השקת המכשיר, לעברית של 'איירון' היו כמה בעיות אך לאחר כמה שבועות כבר יצא עדכון שניתן להורדה והתקנה על המכשיר. העדכון מסדר מספר באגים ומוסיף גם חייגן חכם למכשיר.
דבר בעייתי בשליפת המקלדת הוא מידת הכוח שצריך להפעיל בכדי לחשוף אותה. בחצי התנועה הראשונה צריך להשתמש ביותר מדי כוח, ואז בחצי התנועה השנייה, המצב הקפיצי של מנגנון השליפה פשוט מטיס את המסך (גם בפתיחה וגם בסגירה) עד לעצירה שמלווה בקליק חזק. על-פניו המנגנון נראה מסיבי ויציב, אבל התפקוד שלו לאורך זמן מוטל בספק.
העובדה שניתן לכוון את המסך לזווית של עד 45 מעלות היא נקודה מאוד חיובית עבור ה- TP2. זה מאפשר עבודה נוחה וחלקה יותר על המכשיר כאשר תהיו במצבים שונים (ישיבה, שכיבה, הליכה וכד') וגם בכדי להתגבר על השתקפויות אור במסך.
התחזית: יהיה חם ומגניב
השלב הבא בבדיקת ה- TP2 הוא מערכת ההפעלה ומה שמריץ אותה. המעבד של המכשיר הוא מתוצרת Qualcomm במהירות של 528 מגהרץ עם זיכרון פנימי של 288Mb RAM. בנוסף, זיכרון ROM בנפח של 512 מגה-בייט, קישוריות Bluetooth (סטריאופוני) ו- WiFi b/g, מקלט GPS פנימי ותמיכה ברשתות ה- HSDPA. נתונים לא רעים בכלל - עד שנחשפים למערכת ההפעלה שלו.
מערכת ההפעלה של ה- TP2 מורכבת מ- 2 חלקים: הבסיס הוא Windows Mobile בגרסא האחרונה, 6.5, והחלק החזותי (הממשק) הוא ה- HTC Sense. אם לשפוט על-פי ממשק ה- Sense, אז הוא אחראי לחוויה הנהדרת והמהנה מהשימוש במכשיר. התפריטים מונפשים ברובם, צבעוניים ומסודרים בצורה מאוד יעילה ונוחה.
מסך הבית כולל שעון דיגיטלי עם הנפשה של כרטיסיות מתחלפות, מתחתיו אפליקציית מזג אוויר מדהימה שמשתלטת על המסך כשהיא מתעדכנת, ופשוט מספרת לכם על מזג האוויר בחוץ (או בכל מדינה נבחרת) באפקטים חזותיים פשוט מרהיבים.
כך לדוגמא, אם יורד גשם בחוץ, תראו טיפות נוזלות על המסך ובמהירות יעבור מגב וימחה אותם.
אם מזג האוויר ממש סוער, אז גם הבזקי ברקים יתקבלו על המסך.
בסך הכול ישנן 8 הנפשות שונות של מזג האוויר, ואפשר להסתכל עליהן במשך שעות. בנוסף, מסך הבית יציג התראות שונות של יומן השיחות, ושל לוח השנה והיומן האישי.
השליטה הטלפון מתבצעת בעיקר בפס גלילה של אייקונים בתחתית המסך. ניתן להגדיר מראש אילו אייקונים, כלומר פונקציות (הודעות טקסט, דוא"ל, דפדפן, אנשי קשר וכד'), של המכשיר יופיעו שם ובאיזה סדר. המעבר ביניהם נעשה על-ידי החלקת האצבע (או הסטיילוס) כאשר הגלילה מונפשת הן על אותו פס והן על כל המסך.
עד כאן ממשק ה- Sense עושה עבודה נהדרת, אבל לא עוד הרבה. זה נמשך עם תצורת Flow מרהיבה לכמעט כל פונקציה של ה- TP2 כמו למשל דפדוף מונפש בין הודעות דוא"ל בצורה של ערימת דפים אחת על השנייה, משיכת תמונות או סרטונים עם האצבע, דפדוף תמונות אלבומי המוזיקה (בדומה ל- Cover Flow ב- IPhone) וכנ"ל גם הדפדוף באנשי הקשר. וזהו, כאן זה נגמר.
במנהרת הזמן עם מיקרוסופט
ברגע שצוללים קצת יותר עמוק לתוך מערכת ההפעלה, חוזרים אחורה בזמן, עד למכשיר ה- Windows Mobile העתיקים של פעם. אותם תפריטים חיוורים בצבעי שחור/לבן, טאבים קטנים ומעצבנים בתחתית המסך, תיבות טקסט ובחירת אפשרויות מעייפות ומשעממות ומעל הכול - אותו כפתור 'התחל' מיתולוגי בצד השמאלי העליון של המסך.
אומנם כשלוחצים עליו, התפריט הפנימי נפרש בצורה של אייקונים צבעוניים ומעוצבים, אבל כל הרעיון הזה מיותר.
המעבר בין ממשק ה- Sense של HTC לתפריטי ה- WM המוכרים, משול לעבודה יומיומית רגילה על Windows 7, וכאשר מחפשים משהו באחת התיקיות או נכנסים ללוח הבקרה לצורך שינוי הגדרה מסוימת - יופיעו בפניכם תפריטים של Windows 95 במקרה הטוב, ובמקרה הרע זה יידמה יותר ל- 3.11.
אבל זה עוד לא הכול, מכיוון שלמרות שמבחינה חזותית ראשונית לא תאמינו בכלל שמדובר על מכשיר מבוסס Windows Mobile - כאשר תתחילו לעבוד איתו תרגישו את זה טוב מאוד, וזה נכון גם לגבי ממשק ה- Sense הנהדר שעוטף את ה- WM.
מערכת ההפעלה הזו פשוט כבדה ומורכבת מדי לחומרה "חלשה" כמו מעבד של 528 גיגהרץ וזיכרון של 288 מגביט. המעבר בין אפליקציות ופונקציות פשוט מתיש, הקפיאות של המסך לעיתים קרובות מדי פשוט מתסכלות ובכלל רצף העבודה עם המכשיר פשוט נקטע כל פעם מחדש.
הבעיה הזו גם משפיעה מאוד על השימוש במצלמה של המכשיר (שהיא סבירה ולא מעבר לזה), כאשר היא עובדת בצורה מאוד איטית. מעל לכל זה ישנו גם המסך הרסיסטיבי שמוסיף המון שמן למדורה. המסך מאוד לא רגיש ויש צורך בלחיצה חזקה מדי וממושכת בשביל להזיז משהו בתפריטים.
סטיילוס המושיע
אולי בגלל זה השימוש בסטיילוס הופך פתאום מהרגל מגונה ומעיק לאופציה ההגיונית היחידה לעבודה נורמאלית עם המכשיר. רק בעזרת הסטיילוס הצלחתי לעבוד על ה- TP2 לאורך זמן וללא הטעויות המעיקות של נגיעה במקום לא נכון או נגיעה לא חזקה מספיק. יחד עם כל אלו חשוב לציין שיחסית למכשיר מבוסס WM, לא היה צורך ולו פעם אחת לאתחל את המכשיר.
הוא מעולם לא נתקע ברמה כזו שנדרש ממני לנסות לכבות ולהדליק אותו או אפילו לנתק את הסוללה.
זה מעיד על העובדה שהגרסא הזו של WM היא הרבה יותר יציבה ואמינה, למרות הכבדות שלה והמשאבים הרבים שהיא צורכת.
גם זמן הסוללה היה מאוד מספק: יומיים רצופים של עבודה מתונה ללא צורך בטעינה וכן זמן המתנה של כמעט 4 ימים.
סיכום
במקור, הסיכום שלי של ה- Touch Pro 2, בכללותו, היה אמור להיות כמעט לגמרי שלילי. מה ששינה את דעתי הייתה העובדה שבמקביל קיבלתי לידי לסקירה את ה- HD2, גם כן של חברת HTC, שגם הוא מבוסס בדיוק על אותה גרסא של Windows Mobile וממשק ה- Sense אבל עם הבדל מאוד משמעותי: יש לו כוח עיבוד כפול, וזה בדיוק מה שחסר ל- TP2.
כי באופן כללי, אם מתעלמים מהתצורה המיושנת של ה- WM בתת התפריטים של המכשיר - ממשק ה- Sense הוא מהטובים, המהנים, היפים והיעילים ביותר שאי פעם נתקלתי בהם על מכשיר סלולארי. הוא גורם לממשק המעולה של ה- iPhone להיראות כל-כך משעמם ומאוס.
ושוב, כל זה קיים ב- TP2, אבל אין לו מספיק כוח בשביל לגרום למערכת להיות מהנה ונוחה. יש המון דברים לשיפור ב- TP2 כמו גם לא מעט דברים לשימור, כמו המקלדת לדוגמא, שהיא באמת מאוד נוחה לעבודה. בסקירה שלי ל- HD2 של HTC, שתעלה בקרוב, תוכלו להיווכח שנמצא הפתרון המושלם ל- Windows Mobile הכל-כך בעייתית - והוא ה- Sense של HTC.
HTC-Touch Pro 2
ציון:מחיר: 3,500 ש"ח
אחריות: לשנה על-ידי ניופאן
מה בקופסא:
מכשיר HTC Touch Pro 2
כבל USB לטעינה וסנכרון
מתאם חשמלי עם כניסת USB
נרתיק עור
עט חרט (סטיילוס) נוספת
כרטיס זיכרון Mini SD בנפח 4 גיגה
אוזניות + דיבורית בחיבור Mini USB