רוסיה לוחצת: הסבר מבולגריה על מערכת הטילים
מוסקבה ממשיכה בהתנגדותה להצבת מערכת הגנה אמריקנית במזרח אירופה: זימנה את שגריר בולגריה לשיחת הבהרה על רקע הדיווחים כי בכוונת סופיה לאפשר הצבת המערכת בשטחה
רוסיה פנתה אמש (יום ה') לממשלת בולגריה בדרישה להסברים על רקע כוונתה לאפשר הצבת מערכת אמריקנית להגנה מפני טילים בשטחה.
סגן שר החוץ הרוסי, ולדימיר טיטוב, זימן את השגריר הבולגרי במוסקבה לפגישה בדרישה להסביר את "המטרות והעקרונות" העומדים מאחורי המגעים שמנהלת בולגריה עם ארצות הברית בנושא. אלכסנדר וורשבאו, תת מזכיר ההגנה האמריקני, הכחיש את הדיווחים כי ארצות הברית פנתה לבולגריה בבקשה להציב בשטחה מערכת הגנה.
רוסיה היא מתנגדת חריפה לכוונת ארצות הברית להציב מערכת הגנה על אדמת מזרח אירופה, ובעבר גרם הנושא למתיחות עזה בין שתי המעצמות. לפני כשבועיים הופתעה מוסקבה מהצהרת נשיא רומניה, טריאן בססקו, לפיה ארצו ניאותה להציב בשטחה מערכת אמריקנית - וטענה כי מדובר בצעד המהווה איום ברור על ביטחונה של רוסיה.
בניסיון להדוף את החשש הרוסי אמרה ארה"ב כי מערכת הטילים נועדה להגן על אירופה ולא לאיים על מדינות אחרות. "המערכת נבנית בדרך כזו שהיא לא מאיימת על רוסיה, אלא מגיבה לאיום מאיראן", טען דובר מחלקת המדינה בוושינגטון, פיליפ קראולי. "אנחנו ממשיכים לחפש דרכים לשיתוף פעולה עם רוסיה בנושא הגנה מפני טילים".
התוכנית להציב מערכת להגנה מפני טילים במזרח אירופה קודמה על-ידי הממשל האמריקני הקודם,
במטרה להגן על אירופה וארה"ב מפני מתקפת טילים מצד מדינות "סוררות" כגון איראן וצפון קוריאה. אולם רוסיה ראתה בתוכנית להציב סוללות טילים בצ'כיה ובפולין כאיום על ביטחונה הלאומי, ובמיוחד על כושר ההרתעה שלה.
החשש הוא כי המתיחות החדשה תפגע במגעים לגבש הסכם חדש לפיקוח על מצבורי הנשק האסטרטגי של ארה"ב ורוסיה. ממשל אובמה מנהל כיום מגעים עם הקרמלין בניסיון לחתום על הסכם לצמצום מספר הטילים הגרעיניים, אחרי שפג תוקפו של הסכם START משנת 1991.