שתף קטע נבחר

ארה"ב: מת מזכיר המדינה לשעבר, אלכסנדר הייג

הייג, שמונה לתפקיד ראש צוות הבית הלבן לאחר חשיפת שערוריית "ווטרגייט", מת בגיל 85. הוא נחשב אוהד ישראל. הצהרתו לאחר ניסיון ההתנקשות בנשיא רייגן כי "העניינים בשליטה" וההאשמות כי ניסה לתפוס כך את השלטון ליוו אותו עד ליומו האחרון

אלכסנדר הייג, שכיהן כמזכיר המדינה האמריקני במהלך כהונתו של הנשיא רונלד רייגן, מת בגיל 85. כך נמסר היום (שבת) מבית חולים בבולטימור בו היה מאושפז. הייג היה בעברו גנרל בצבא ארצות הברית, ואף מונה לתפקיד ראש צוות הבית הלבן לאחר חשיפת שערוריית "ווטרגייט".

 

הוא נחשב לאוהד ישראל ובעבר אמר, כי יש "לשדרג את שיתוף הפעולה עם ישראל, שהיא נושאת המטוסים האמריקנית הגדולה בעולם, שאינה זקוקה לאף חייל אמריקני, שאי-אפשר להטביעה, שהיא המנוסה והחסכונית בעולם ועוגנת באזור קריטי לארה"ב". הוא אף הצהיר כי כבר בשנת 1981, אמר לו בגין על כוונתו לצאת למבצע גדול בלבנון.


הייג (שני בתמונה) כשלצדו קיסינג'ר, כריסטופר ואולברייט (צילום: AP)

 

מרחק נגיעה מהבית הלבן - והתבטאות בלתי נסלחת

פעמיים היה הייג קרוב מאוד לזכות בנשיאות ארצות הברית. תחילה בחודשים האחרונים לכהונת ניקסון שהיה טרוד בפרשת ווטרגייט - אז שימש הייג ראש מטה הבית הלבן, וניהל בפועל את העניינים עד להתפטרותו הדרמטית של ניקסון בשנת 1974.

 

בפעם השנייה הספיק כבר להכריז על עצמו נשיא בפועל, לאחר ניסיון ההתנקשות ברונלד רייגן בשנת 1981 בוושינגטון. המהלך היה שגוי מיסוד, שכן סגן הנשיא דאז, ג'ורג' בוש האב, היה אז כבר בטיסה מטקסס לוושינגטון בדרכו לקחת לידיו את המושכות. הייג, מצידו, מיהר להצהיר לפני מצלמות הטלוויזיה: "כרגע אני שולט בעניינים בבית הלבן, עד לשובו של סגן הנשיא".

 

הוא הסביר אז כי אותה הודעה נועדה "לתת לאמריקנים ביטחון", אך רבים ראו בכך ניסיון בלתי הולם לתפוס את השלטון.

הביקורת הקשה על אותו האירוע רדף אותו למעשה עד ליום מותו.

 

תפקודו של הייג לאורך אותה תקופת משבר הקנה לו הערכה רבה בקרב בכירים רבים בממשל, ובהם הנרי קיסינג'ר - שאמרו כי האומה האמריקנית חייבת לו את הצלחת הבית הלבן לתפקד כשורה. עם תום תקופת ניקסון, כיהן הייג בתפקיד מפקד כוחות נאט"ו - עד לשנת 1979.

 

ב-2002, בשעה שגברה הביקורת בארה"ב על הנשיא ג'ורג' בוש, בעקבות המחלוקות הפומביות שהתגלעו בין שריו בסוגיית העימות עם עיראק, הביע הייג פליאה על כך שממשל האמריקני מדבר בשני קולות בנושא רגיש זה, וקרא לנשיא "להנהיג, לאחד ולהורות לאנשיו לדבר בקול אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הייג בצעירותו. ארכיון
צילום: AP
הייג ובגין. ארכיון
צילום: AP
מומלצים