נשיא סודן: "הפסקת אש עם המורדים בדרפור"
בנאום בטלוויזיה הממלכתית הודיע עומר אל-באשיר על השגת טיוטת הסכם שביתת נשק עם המורדים, בניסיון לשים קץ לשבע שנות לחימה בדרפור. הצדדים אמורים לאשרר את המסמך בשבוע הבא, אך המורדים ציננו את ההתלהבות. "מעגל הדמים והמאבק עלולים להתחדש", אמר בכיר בארגון
הסוף לזוועה? ממשלת סודן הודיעה הערב (שבת) על השגת טיוטת הסכם להפסקת אש מול ארגוני המורדים, בתקווה שהדבר יוביל לסיום הלחימה העקובה מדם בחבל דרפור שגבתה בשבע השנים האחרונות את חייהם של 300,000 בני אדם.
בנאום שנשא בתחנת הטלוויזיה הממלכתית של ארצו, אמר נשיא סודן, עומר אל-באשיר: "היום חתמנו על הסכם בין הממשלה לבין ארגון המורדים, בתקווה שהדבר יביא להפסקת הלחימה בדרפור".
בלב הלחימה
מיוחד ל-ynet: שליח CNN חזר לזוועות של דרפור
דנה צימרמן
ניק רוברטסון, כתב בכיר ברשת CNN, שב לפני שנתיים לאזור האסון שבסודן, כדי להחזיר את חבל-הארץ למוד הקרבות לתודעה הציבורית
המורדים, המזוהים בשם "התנועה לצדק ולשוויון", ציננו את האופטימיות, ואמרו כי ההסכם שהושג אינו סופי, אך מהווה מסגרת לתנאי המשג ומתן בין הצדדים - שלדבריהם, עדיין עלול להסתיים בכישלון.
"לא נשתתף במשחק שנועד לאפשר לממשלת סודן להרוויח זמן באמצעים טקטיים", אמר בכיר בארגון המורדים. "מעגל הדמים יכול להתחדש - יחד עם המאבק המזוין שלנו".
במהלך שנות הלחימה חתמו המורדים וממשלת סודן כמה פעמים על הסכמי הפסקת אש, אולם אלו נחלו עד כה כישלון כעבור זמן קצר, בעקבות חוסר האמון הכבד בין הצדדים.
כחלק מההסכם, התחייב אל-באשיר לבטל את עונשי המוות שנגזרו על כשלושים אחוזים מחברי התנועה ולשחררם לאלתר. עד כה הוצאו להורג בתלייה יותר מ-100 חברים בארגון המורדים, שהורשעו במעורבות בפיגוע שביצעה התנועה בבירה חרטום בשנת 2008.
את סבב השיחות האחרון אירחה קטאר, ואם לא יסתיים גם הוא בכישלון אמורים לאשרו סופית בשבוע הבא אל-באשיר ומנהיג המורדים, חליל איברהים, בטקס באי שבמפרץ הפרסי. סבב המגעים האחרון נתקל גם הוא בקשיים שהביאו להקפאתו למשך כמה חודשים, עד לפריצת דרך משמעותית שחלה בהם בימים האחרונים - בין היתר, על רקע הפשרה שהשיגה סודן עם שכנתה צ'אד, הגובלת גם היא בדרפור.
שתי המדינות עומדות לפני מערכות בחירות בעתיד הקרוב, והסכימו ביניהן בתחילת החודש להפסיק את התמיכה ההדדית בארגוני המורדים משני הצדדים. לדברי גורמים בארגון המורדים, כולל ההסכם רשימה של אזורים שבהם ידונו הצדדים על האופן שבו יפוצו התושבים, וכן עניינים העוסקים בהסדרת פעילות הארגונים ההומניטאריים ואופן חלוקת המשאבים המקומיים.
אל-באשיר בדרפור. סוף ללחימה? (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים