מנאס"א לעזה: "שילדים לא יראו רק מוות בשמיים"
אסטרונום פלסטיני, שבנו נהרג ב"עופרת יצוקה", חזר לרצועה כדי להראות לילדים שיש יקום שלם מעבר לבית חנון ולרפיח
"שואלים ילד מה אתה רואה בשמיים של עזה, והוא עונה - אפאצ'י ו-F-16, כל הגורמים למוות להרס", אומר סולימן ברכָּה. למרות הפחדים הללו, הוא מתעקש להראות להם ש"השמיים של עזה יפהפיים, עם כל הכוכבים והגלקסיות".
ברכה, אסטרונום פלסטיני יליד עזה שחזר לעזה אחרי שבנו נהרג במבצע "עופרת יצוקה" וביתו נהרס, הביא עמו את הכלים להראות יקום שלם.
עשרות ילדים אמורים לחזות בקרוב בכוכבים תחת פיקוחו של מי שעבד בסוכנות החלל האמריקנית נאס"א. הם ישתמשו בטלסקופ שהוכנס לרצועה בסיוע הקונסוליה הצרפתית בירושלים ומרכז התרבות הצרפתי.
ברכה סיפר לסוכנות הידיעות הפלסטינית "מען" שהוא שואף לעניין ילדים באסטרונומיה כדי לסייע להם להתגבר על מה שהוא מכנה "הסטריאוטיפ לפיו השמיים הם המקור למוות".
הוא למד באוניברסיטאות בצרפת ובהמשך עבד בנאס"א בקמפוס וירג'יניה-טק. שם הוא היה בסוף 2008, אז נהרג בנו בן ה-11 איברהים, בהפצצה על ביתו בחאן-יונס. 17 מבני משפחתו נותרו חסרי בית. בראיון לתוכנית טלוויזיה אמריקנית הוא תיאר כיצד שהה במשרד וקיבל שיחת טלפון. "אמרו שהייתה הפצצה באזור של הבית שלי, ואז אמרו שזה היה הבית עצמו. אחר כך איבדתי קשר עם המשפחה ל-10 שעות. זה היה מאוד קשה ברמה הרגשית, כי ידעתי שמשהו קרה ולא יכולתי לעקוב".
בהמשך, הוא סיפר, "שמעתי שבני אברהים נפצע אנושות ואמא שלי במצב בינוני. העבירו אותו לבית חולים במצרים, והוא מת ב-5 בינואר". ברכה הביע זעם על ההפצצה: "הגג של הבית היה שם עבורי ועבור המשפחה שלי כדי להשתמש בטלסקופ, לא בטילים או רקטות".
"לשבור את המצור מכל הבחינות"
לדברי ברכה, הוא חזר לעזה אחרי המלחמה גם מכיוון שחש שארצו זקוקה לו. "יכולתי להישאר בנאס"א עם משכורת מצוינת ולהמשיך לחקור. אבל אם אתה מוכשר, עדיף שתהיה במולדת".
עכשיו כשהוא בעזה, ראשו של ברכה מלא בפרויקטים אפשריים.
הוא מתכוון להקים מצפה כוכבים ולהקים תוכנית ללימוד אסטרונומיה באוניברסיטאות בעזה. עוד בתכנון - מתקן לחקר השדה המגנטי של כדור הארץ. חבריו מהקהילה האסטרונומית בעולם אמורים לסייע להעביר ציוד לעזה למרות המגבלות במעברים.
הרעיון המרכזי של ברכה הוא שבזכות מבט בשמיים - ילדי עזה לא יחושו מסוגרים כל-כך ברצועה הצפופה. "היקום ענק והעולם גדול יותר מבית חנון ורפיח כגבולות שדה הראייה. לראות את השמיים של עזה זה ניסיון לשבור את המצור מכל הבחינות החינוכיות והפוליטיות, תוך אמונה שהפלסטינים יכולים להגיע לגדוּלה במדע".
Read this article in English