שתף קטע נבחר

 

נתניהו בתל חי: מערת המכפלה - באתרי המורשת

במלאות 90 לנפילת טרומפלדור, התכנסה הממשלה בתל חי ואישרה פה אחד את התוכנית השאפתנית לשימור 150 אתרי מורשת, בעלות של 400 מיליון שקל. בעקבות דרישת הימין: מערת המכפלה וקבר רחל ייכללו בתוכנית. רה"מ: "להצדיק את זיקתנו לארץ". בימין מברכים: "גם סבסטיה וכפר עציון בדרך"

הממשלה אמנם הקפיאה את הבנייה בהתנחלויות - אך במקביל ממשיכה לטפח את הנוכחות הישראלית בשטחים. בישיבתה השבועית, אישרה היום (א') הממשלה תוכנית רחבת היקף לשימור "אתרי מורשת" ברחבי המדינה. ברגע האחרון, בעקבות לחץ שהפעילו שרים, הורה נתניהו להוסיף לתוכנית שני אתרים שלא היו כלולים בה מלכתחילה: קבר רחל בבית לחם, ומערת המכפלה בחברון.

 

לאחר הצבעת השרים, שאישרו את התוכנית פה אחד, אמר נתניהו: "בעידן שבו יש גלובליזציה גוברת ורדידות, אנו יוצרים מוקד משיכה להורים לחבר אליהם את ילדיהם, ואת הילדים לעם, לארץ ולמורשת היהודית והציונית".

 

שעה היסטורית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בישיבה המשיך נתניהו את הקמפיין למען שימור המורשת שבו פתח בנאומו בכנס הרצליה. בפתח הישיבה, שנערכה בחצר תל-חי שבאצבע הגליל לרגל יום השנה לאירועי י"א באדר, אמר ראש הממשלה כי "הקיום שלנו כמדינה לא תלוי רק בצה"ל או בחוסננו הכלכלי - הוא מעוגן במטען הידע והרגש הלאומי שיונחל על ידינו לדורות הבאים, ביכולת שלנו להצדיק את זיקתנו לארץ". 

 

"השבוע מלאו 90 שנים לנפילת יוסף טרומפלדור ושבעת חבריו במקום הזה", אמר, "והיום אנו מאשרים תוכנית מקיפה, אולי הגדולה שאושרה אי פעם - ועניינה שיקום וטיפול יסודי בכ-150 אתרי מורשת ברחבי הארץ, תוך השקעה של 400 מיליון שקל. אנו ניצור 'שביל היסטורי' מתקופת התנ"ך דרך בית שני ולאורך תולדות עם ישראל, ולצדו את שביל 'החוויה הישראלית', שדרכם יוכלו משפחות מכל רחבי הארץ ללמוד על מורשת עמנו".


השרים בתל חי. נעדרו: ליברמן, מרידור, ישי ואטיאס (צילום: אביהו שפירא)

 

נתניהו התייחס בדבריו באופן מיוחד ל"היכל העצמאות" בתל-אביב, שבו הוכרזה הקמת מדינת ישראל. "כולם מכירים היטב את שדרות רוטשילד בתל-אביב", אמר.

"יש שם פסטיבלים, לילה לבן, פאבים ובתי קפה. אנו מברכים על כך שתל-אביב היא עיר תוססת, אבל רבים מבני הנוער והצעירים אינם מכירים אולם קטן בשדרות רוטשילד 16, אולם שהחל להתקלף ולהתבלות, אולם שבו הכריז ראש הממשלה הראשון, דוד בן גוריון, על הקמתה של מדינת ישראל. השיקום יתחיל שם, ויגיע לגליל ולנגב. בכך תיבחן עוצמתנו כעם - להכיר את עברנו ואת תולדות עמנו".

 

נתניהו הודה למזכיר הממשלה, צבי האוזר, על הובלת התוכנית, לצד תוכנית נוספת שתאושר היום בממשלה, שעוסקת במיזם להתחדשות הסיפרייה הלאומית, שתמוקם בקריית הלאום בירושלים. נתניהו הודיע כי במהלך השבוע תתקיים ישיבת ממשלה נוספת, שבמהלכה תאושר תוכנית ארצית בתחום התחבורה, שבין השאר צפויה לחבר את אצבע הגליל ואת שאר הפריפריה למרכז הארץ.

 

לפני הישיבה תקף המשנה לראש המשלה והשר לפיתוח הגליל והנגב, סילבן שלום, את תוכנית המורשת המוצעת, עוד לפני שנודעו התיקונים האחרונים: "תוכנית שלא כוללת בתוכה את מערת המכפלה וקבר רחל, היא תוכנית נכה". גם שרים נוספים, בהם שרי ש"ס, תבעו זאת - בהמשך לדרישה שהציגה בנושא לראשונה מועצת יש"ע בשבוע שעבר. ראש הממשלה התרצה, ודקות לאחר מכן הודיע בישיבה, כי "בזכות תרומות שהושגו על ידי הסוכנות היהודית ותורמים נוספים", ייכללו גם מערת המכפלה וקבר רחל בתוכנית המורשת. 

 

השרים ויתרו בשמחה על יום עבודה בירושלים

מהישיבה נעדרו כמה מהשרים, בהם שר החוץ אביגדור ליברמן, השר לענייני מודיעין דן מרידור, שר הפנים אלי ישי ושר השיכון והבינוי אריאל אטיאס. שאר השרים נכנסו אל המתחם במצב רוח מרומם, וניכר על פני רבים מהם כי ויתרו בשמחה על עוד יום עבודה בירושלים, אותו הם מחליפים, לצד ישיבת הממשלה, גם בביקור בגליל. וחלקם אף צפוי להיפגש בהמשך היום עם פעילים של מפלגותיהם באזור.

  

מרבית השרים ניסו להתחמק משאלות העיתונאים בעניין ההתפתחויות האחרונות סביב ההתנקשות בבכיר החמאס, מחמוד אל-מבחוח. שר המדע, דניאל הרשקוביץ, הגיב על זימונם של השגרירים באנגליה ובאירלנד אל משרדי החוץ, ואמר: מדובר בסערה בכוס מים, זה כבר יתברר בקרוב".


השרים נהנו ממופע כלייזמרים (צילום: אביהו שפירא)

 

ראש המועצה האזורית גליל עליון, אהרון ולנסי, דיבר בישיבה מטעם ראשי הרשויות: "אנחנו מסמלים דוגמה לחוסן לאומי ושורשים הנטועים בקרקע. אנחנו, 15 ראשי רשויות בגליל המזרחי, התאגדנו יחדיו על מנת לתת עתיד לדור הבא ולפעול יחדיו להשגת תנאים טובים לפיתוח האזור מבחינה התיישבותית, כלכלית וחינוכית, ואנו סומכים כי מהישיבה הזו לא ייצאו רק הבטחות, אלא גם בשורה".

 

במקביל לישיבה, הפגינו כ-30 מעובדי מפעל תע"ש בקריית שמונה למרגלות פסל האריה השואג הסמוך. הם מחו על החלטת משרד האוצר לפטר כ-500 עובדים ממפעלי תע"ש ברחבי הארץ, במסגרת תוכנית התייעלות. לדברי יו"ר ועד המפעל, דוד דיין, מרבית המפוטרים יהיו מאזורי הפריפריה.

 

בימין מברכים: "הישג משמעותי"

בימין מיהרו כמובן לברך על צירוף האתרים הנוספים לתוכנית. הידיעה על כך תפסה את שדולת ארץ ישראל בכנסת בדיוק בתחילת סיור במערת המכפלה. "זה עוד סימן לקשר הבלתי ינותק שיש לעם ישראל באזורים אלו", אמר בסיור ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי). "יום יבוא ואזורים נוספים, כמו סבסטיה וכפר עציון, שהם ראשית ההתיישבות היהודית ביו"ש, יהפכו גם הם לאתרי מורשת לכלל העם".

 

יו"ר השדולה, ח"כ זאב אלקין, הוסיף כי מדובר ב"החלטה נבונה", שיצאה לפועל בעקבות פעולה נמרצת של השדולה. "רה"מ קיבל את התפיסה שלנו והכניס שני אתרים היסטורים לתוך הרשימה, ועל כך רק ניתן לברך".

 

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, הוסיף כי "בוקר שנשא אופי של מאבק הסתיים בברכה", בעקבות ההחלטה. "זהו הישג משמעותי והיסטורי לעם היהודי. כולי תקווה כי כעת הקפאת הבנייה, שלא מאפשרת בנייה מעפולה לערד, תסתיים". עוד הוסיפו במועצת יש"ע: "אם מטרת התוכנית היא חיזוק החיבור עם ארץ אבותנו - אין ראויים ממערת המכפלה וקבר רחל לעמוד בראש הרשימה".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו שמוליק גרוסמן, אפרת וייס ורוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לדורות הבאים". נתניהו בתל חי
צילום: אביהו שפירא
במקום בו נפל. טרומפלדור
צילום רפרודוקציה: זיו ריינשטיין
"תוכנית בלי קבר רחל ומערת המכפלה היא תוכנית נכה". השר שלום
צילום: גיל יוחנן
בן גוריון מכריז על הקמת המדינה, ב"אולם קטו בשדרות רוטשילד 16"
צילום: AFP
"אתרי מורשת לכלל העם". ח"כ אריאל
צילום: דודי ועקנין
מומלצים