חייל, שפר אמינותך: שאלון יבדוק מי נוטה לשקר
בצה"ל החלו לחלק למועמדים לקצונה ותפקידים אחרים שאלון חדש, שנועד לשקף את מידת האמינות. המטרה: לזהות נטייה להתנהגויות לא נאותות. קשור לפרשות צ'יקו ועימאד?
חייל, האם אתה דובר אמת? לאחר כשנתיים של עבודת מטה החל באחרונה בצה"ל פיילוט, במסגרתו הורכב שאלון ייחודי שנועד לבדוק את מידת היושרה של אוכלוסיות מיוחדות, בעיקר של אלו היוצאים לקורס קצינים. השאלון כולל מספר רב של שאלות, אינפורמטיביות ותפיסתיות, ואמור לשקף את מידת האמינות של החייל.
בשבועות האחרונים חולק השאלון למועמדים לקורס קצינים, במסגרת קבוצת מיקוד שנועדה לבחון את תוקפו. השאלון פותח בענף פיתוח מערכות מיון במחלקת מדעי ההתנהגות (ממד"ה), בפיקודו של סא"ל ברוך קאירי, ומטרתו לזהות מועמדים בעלי נטייה להתנהגויות לא נאותות בתחום העבודה - בשלל נושאים בהם שתיית אלכוהול, מריבות בעבודה, גניבה מהמעביד, פגיעה מכוונת בציוד וכדומה.
גורם צבאי הסביר ל-ynet על חשיבות השאלון: "הנושא התפתח בשנים האחרונות, בעקבות התפתחות של כלים בנושא בתחום הפסיכולוגיה, אנו מנסים כעת להתאימו לצבא ובשל רגישותו, לא נקפוץ למסקנות מוחלטות. נבדוק במקרים מסויימים אינדיקציות אחרות לפני שנתייג אדם".
על הפעולות שננקטו עד עכשיו, אמר הגורם: "עד כה ביצענו בדיקות מהסוג הזה, באופן שבחן היבטים נורמטיביים שונים. כעת עם סיום הפיתוח של הכלי החדש, יהיה בידנו מדד נוסף לגבי חייל, כשהדברים מכוונים למימד הצבאי".
גם לאנשי קבע שחוזרים
בצה"ל לא חושפים את פרטי השאלון, אולם יש בו מגוון שאלות בהם החייל מתבקש להעיד על רגשותיו, עמדותיו, אמונותיו והעדפותיו, ומהמידע המתקבל ניתן להסיק על יושרו. במבחן היושרה יופיעו שאלות בנושאי נפקדות, גניבת נשק, שמירת סודיות וביטחון מידע. "ברור מאליו שיכולה להיות הטייה, אבל נבצע בקרה ויחד עם מידע נוסף, נוכל לבנות את התרשמות מאותו חייל", אמר הגורם.
לדבריו, מדובר בכלי מתפתח שנמצא באחרונה בלא מעט גופים ציבוריים ופרטיים, המבקשים לבחון את היושרה של אנשיהם. נכון לעכשיו עדיין
לא הוחלט על מאפייניו הסופיים, אך נראה כי מעבר למועמדים לקורס קצינים, גם אנשי קבע שיחזרו לשירות מהאזרחות - יעברו מבחן מסוג זה. "בקרב קבוצת המיקוד יש רוב מוחץ שסבור כי ישנה חשיבות בגוף כמו צה"ל לערוך שאלון מסוג זה, ולנסות לזהות מקרים חריגים - ולכך אנו שואפים", הוא הוסיף.
באחרונה התמודד צה"ל עם שתי פרשות גדולות בהם קצינים בכירים, תא"ל משה (צ'יקו) תמיר, לשעבר מפקד אוגדת עזה ותא"ל עימאד פארס, לשעבר מפקד אוגדת הגליל, שהסתבכו בדיווחי שקריים באירועי תאונות דרכים - בהם היו מעורבים בני משפחותיהם. בצה"ל מבהירים כי אין קשר בין המבחן החדש לאירועים. "מדובר בפיתוח שהחל עוד טרם הפרשות הללו, במטרה לתת כלי נוסף לבחינת אוכלוסיות בצבא", אמר הגורם. בצה"ל מקווים כי המבחן החדש ייכנס לשימוש מלא כבר השנה.
Read this article in English