מומחים ישראלים: שפעת החזירים תחזור באביב
האם הקור "הרג" את נגיף שפעת החזירים? לפי קבוצת חוקרים ישראלים, במהלך חודש נובמבר ותחילת דצמבר ירדה התחלואה בשפעת החזירים בכל הכדור הצפוני. החוקרים: "אם הנגיף רגיש לקור, אנחנו צפויים לגל נוסף, מצומצם יחסית, עם תחילת האביב"
המחקר נערך על ידי ד"ר אמנון קירו וד"ר הקטור רויזין יחד עם חברים נוספים ברשת המחקר של רופאי הילדים, שבחנו את שיעורי התחלואה במדינות שונות והשוו אותן לשינויי הטמפרטורה.
"תופעה מפתיעה"
החוקרים מצאו כי יש קשר בין תחילת העונה הקרה וירידת הטמפרטורות ובלימת גל התחלואה של הנגיף, ומנגד מתגלה פעילות בלתי טיפוסית של הנגיף
בטמפרטורה חמימה באביב ובסתיו. החוקרים ניתחו את עקומות התחלואה בעונות השונות בהתאמה לטמפרטורה במדינות שונות בעולם ובהן בריטניה, מקסיקו, ארגנטינה ואוסטרליה, וציינו כי "במהלך חודש נובמבר ותחילת דצמבר, כבמטה קסם, ירדה בפתאומיות ובאורח סימולטני התחלואה בשפעת החזירים בכל הכדור הצפוני ובישראל. מדובר בתופעה מפתיעה".
החוקרים ציינו כי העובדה שמדובר בנגיף חדש שרוב האוכלוסייה לא נחשפה אליו ופוטנציאל ההדבקה שלו גדול, לצד העובדה שהחלה עונת החורף, שבה בדרך כלל יש תחלואה נרחבת בשפעת, העלו חשש שדווקא בעונה זו יהיה גל תחלואה שיימשך שבועות רבים; אלא שהנגיף נבלם "מעצמו" ומבלי שמיצה את פוטנציאל ההדבקה.
החוקרים ראו כי באוסטרליה היתה עלייה בתחלואה לקראת שיא החורף, אך לפתע התחלואה נבלמה. בסקירת תחלואה באיטליה, שוודיה, בלגיה ובריטניה עלתה מגמה דומה של דעיכת גל התחלואה לקראת עונת החורף. גם בארצות הברית שיא גל התחלואה היה בסתיו.
"אפשרות שהנגיף יפעל בטמפרטורות חמות"
החוקרים ציינו כי "אם תתאשר הנחתנו שנגיף שפעת החזירים רגיש לקור, המבוססת על ניתוח ממצאי התחלואה, אנו צפויים לחודשי חורף רגועים, יחסית, ועלייה בגל נוסף (מצומצם יחסית) עם תחילת האביב".
ד"ר קירו העריך שנגיף שפעת החזירים שונה מנגיף השפעת הרגיל: "יכול להיות שהמוטציה שיצרה את נגיף שפעת החזירים לא רק גורמת לנזקים," אמר, "אלא גם יכולה לגרום לחולשות בתחומים מסויימים, כמו העובדה שההדבקה מופחתת בחורף".
עוד ציין כי "לפי המחקר ייתכן שתהיה עוד תחלואה באביב. יש בהחלט אפשרות שהנגיף יפעל בטמפרטורות חמות. הנגיף כבר אינו נגיף חדש וחלק מהאוכלוסיה כבר מחוסן, אז התנאים להתפשטות שונים והתחלואה עשוייה להיות מצומצמת יותר".