הצעת חוק: רוצה להיות רופא בישראל? דע עברית
הצעת חוק דורשת מרופאים בישראל להפגין ידע בעברית כתנאי לקבלת הרשיון שלהם. החוק יחול על רופאים חדשים שעברו את בחינת משרד הבריאות לקראת סטאז' ומבקשים לקבל רשיון לעסוק ברפואה יוזם החוק, ח"כ אריה אלדד: "כשרופא לא יודע לקרוא גליון רפואי, החולה בסכנה"
הצעת חוק מבקשת לעגן את העברית ברשימת החובות של הרופאים: הצעת חוק של ח"כ פרופ' אריה אלדד, לפיה כל הרופאים שאינם דוברי עברית שפת אם יחוייבו להפגין ידע בשפה לצורך קבלת האישור לעסוק ברפואה, עברה היום (ב') בכנסת את ועדת ההכנה השלישית והאחרונה בנושא. בכך, חוזרת ההצעה למליאה לקריאה שנייה ושלישית.
החוק יחול רק על רופאים חדשים שעברו את בחינת משרד הבריאות לקראת סטאז' ומבקשים לקבל רשיון לעסוק ברפואה.
"כשרופא לא יודע לקרוא, החולה בסכנה"
ח"כ אלדד סבור כי רופאים רבים שאינם בעלי עברית שפת אם ואינם שולטים בשפה, מהווים סכנה לחולים: "כשרופא לא יודע לקרוא גליון רפואי בעברית או לכתוב מכתבי סיכום", מסביר היום אלדד, "החולה שלו אינו מקבל את הטיפול הרפואי ומצוי בפירוש בסכנה. ידע בעברית הוא דבר אלמנטרי ובסיסי בטיפול ולכן יש צורך לחייב את כלל העוסקים ברפואה לדעת עברית בסיסית".
בשיחה עם ynet, אמר ח"כ אלדד: "בכל מדינה בעולם המערבי נדרשת ידיעת שפת המדינה כדי לקבל רשיון לעסוק ברפואה. זה עד כדי כך טריוויאלי שאני מתפלא שלא עשו זאת קודם". לדבריו, רופאים שלמדו רפואה בישראל, מי שסיים בגרות בעברית, וגם מי שסיים בהצלחה אולפן שלב ב' כולל קורס עברית לרופאים - יהיו פטורים מעולו של החוק החדש. מי שיש לו רשיון רפואה בישראל, הוא מרגיע, ימשיך להחזיק בו.
לדעת ח"כ אלדד, לא מדובר בחוק שמפלה רופאים ששפת אמם היא רוסית או ערבית. "זהו חוק שמונחת בבסיסו הכרת ההכרח בתקשורת מינימלית בין רופא וחולה, כדי להבטיח את זכות הרפואה", אומר חבר הכנסת. "כשם שאין לטעון שרופא בספרד לא יקבל רשיון אם לא יידע ספרדית ואיש לא יאשים אותו בגזענות," טוען אלדד "הרי שברור שמדובר בהכרח וצורך ראשוני ממש שמקנה רישוי רפואי. ועובדה שחברי הכנסת הערביים תמכו בו גם כן".
אופי הבחינה: בתיאום עם משרד העלייה
הצעת החוק החדשה נתקלה בהתנגדות עזה מצד השרה לקליטת עליה ח"כ סופה לנדבר, אולם בסופו של דבר נקבע כי אופי הבחינה ומועדיה ייקבעו בהמשך בשיתוף פעולה עם המשרד לקליטת עלייה. ל-ynet נודע כי גם ההסתדרות הרפואית בישראל האמונה על הגנת ורווחת הרופאים, תמכה בהצעת החוק.
לפי לשון הצעת החוק, "לימודי הרפואה בישראל וכן הסטאז' בבית חולים בישראל מקנים ידיעה בסיסית של השפה העברית. לעומת זאת, רופאים שלמדו רפואה מחוץ לישראל ועסקו ברפואה באותה מדינה אינם נדרשים לדעת את השפה
העברית, ולו ברמה הבסיסית, כתנאי לקבלת רשיון לעסוק ברפואה בישראל.
"הצעת החוק נועדה לקבוע כי אחד התנאים לקבלת רשיון לעסוק ברפואה הוא ידע בסיסי בשפה העברית, כדי להבטיח תקשורת טובה יותר בין רופא למטופליו ולשפר את הטיפול הרפואי הניתן למטולים בישראל. השר (שר הבריאות) באישור ועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת יקבע הוראות לעניין הידע הבסיסי בשפה העברית".
הדרישה להפגין ידע בשפה העברית קיימת במקצועות בריאות נוספים. כך למשל, אחיות נדרשות לעבור את מבחן הידע בשפה העברית "יעל" אותו מעביר המרכז הארצי לבחינות והערכה המחבר גם את הבחינה הפסיכומטרית. מבחן זה הוא תנאי לקבלת הרשיון לעסוק בסיעוד.
"ברור לכל שעל אף המחסור ברופאים והשאיפה לקלוט עולים מארצות שונות בעולם, לא ניתן להעניק רשיון קבוע לעסוק ברפואה למי שאין לו ידיעה בסיסית בעברית" אמר היום יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, העדר שליטה בסיסית בשפה העברית עלולה לבוא על חשבונם של המטופלים ואף לסכן את חייהם".