שתף קטע נבחר
 

2009: מס' תאונות העבודה הקטלניות ירד ב-24%

לפי דו"ח של משרד התמ"ת, ב-2009 ארעו במשק 1.38 פגיעות קטלניות ל-100 אלף עובדים - המספר הנמוך ביותר ב-20 השנה האחרונות. ב-2009 נהרגו 42 איש כתוצאה מתאונות עבודה, לעומת 56 הרוגים ב-2008. הענף המסוכן ביותר: ענף הבנייה

בשנת 2009 חלה ירידה של 24% במספר תאונות העבודה הקטלניות בישראל - כך עולה מדו"ח סיכום תאונות עבודה שערך אגף הפיקוח על העבודה במשרד התמ"ת.

 

לפי הדו"ח, אשתקד נהרגו 42 איש כתוצאה מתאונות עבודה. זאת בהשוואה ביחס לממוצע (5 שנתי) של 55 הרוגים לשנה בשנת 2008. בפועל (ולא ביחס ללמוצע 5 שנתי), ב-2008 נהרגו 56 עובדים כתוצאות מתאונות עבודה קטלניות. ב-2007 נהרגו 54 עובדים.

 

 

לפי נתוני 2009, מדובר בשיעור של 1.38 פגיעות קטלניות ל-100 אלף עובדים, לעומת שיעור של 1.83 בשנת 2008. יורם אלעזרי, מפקח עבודה ראשי במשרד התמ"ת, מציין כי מספרי ההרוגים בשנת 2009 הוא הנמוך ביותר מזה 20 שנה.

 

מבדיקת נתוני הדו"ח, עולה כי ענף הבניה והבנייה ההנדסית הוא הענף המסוכן ביותר - והוא מוביל במספר ההרוגים במשך העשור האחרון. עם זאת, מספר ההרוגים בענף כתוצאה מתאונות קטלניות נמצא במגמת ירידה, ומממוצע של 43.8 הרוגים בשנת 2000 ירד מספר ההרוגים לממוצע של 26.2 בשנת 2009.

 

במקום השני מבחינת הסיכון נמצא ענף התעשייה ואחריו ענף המסחר והשירותים. את הרשימה סוגר ענף החקלאות, עם 4 הרוגים בממוצע בשנה בעשור האחרון.

 

תאונת העבודה הקטלנית ביותר ב-2009 הייתה נפילה מגובה. בשנה זו נהרגו 16 עובדים, כתוצאה מנפילה מפיגומים, ממרפסות, מגגות ומנפילה לפירים ולבורות.

 

נפילת עצמים היא הגורם השני הגבוה ביותר התורם למספר ההרוגים. ב-2009 נהרגו מסיבה זו 7 עובדים. במקום השלישי - התמוטטות של מבנים (5 הרוגים). במקום הרביעי  והחמישי - מוות כתוצאה של כוויות/התפוצצות/שיחרור לחץ (4 הרוגים). ומוות כתוצאה של לכידה בין עצמים (4 הרוגים).

 

"המגמה לא תישמר"

לדברי אלעזרי, הירידה בשיעור תאונות העבודה הקטלניות במדינת ישראל הינה "נתון חיובי המושפע ממאמצי אגף הפיקוח על העבודה בשיתוף הממונים על הבטיחות, הבודקים המוסמכים, המוסד לבטיחות ולגיהות וגורמים חשובים נוספים. ניתן לזקוף תרומה גם לשכלולים הטכנולוגיים ולפיתוח אמצעי המיגון והבקרה".

 

"עם זאת, אומר אלעזרי, "אין להסיק מכך לגבי העתיד. לצערי, אני צופה כי מגמה זו לא תישמר. אני חש חובה לחזור ולהזהיר מפני עליה במספר התאונות הקטלניות במדינת ישראל, נוכח השחיקה המתמדת במשאבי הפיקוח והאכיפה".

 

בתוך כך, קורא שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר למעסיקים, לרבות התעשיינים והקבלנים: "קחו אחריות על בטיחות ובריאות העובדים, הפגינו מנהיגות והטמיעו את הבטיחות בדפוסי הניהול ובתרבות הארגונית". השר הזהיר כי גם בתקופה שבה יש קשיים כלכליים - אסור לחסוך ולצמצם באמצעי הבטיחות ובהדרכות לעובדים המחויבות על פי חוק.

 

עוד ציין השר בן אליעזר כי במטרה לעודד את החברות להקפיד בנושאי הבטיחות, תבחן אפשרות לכלול עמידה בדרישות הבטיחות בתנאי הסף של מכרזי חברות ומוסדות ממשלתיים, בדומה לדרישות הקיימות כיום לגבי קיום חוקי עבודה. השר אף פועל לעריכת שינוי מיבני באגף לפיקוח על העבודה במשרד התמ"ת לצורך התאמתו למשימותיו, כולל תוספת מפקחים, ופנה לשר האוצר, ד"ר יובל שטייניץ, בעניין הקצאת המשאבים הנדרשים.

 

בעשור האחרון מספר המועסקים במשק גדל בשיעור של 25%, מ-2.43 מיליון בשנת 1999 ל-3.04 מיליון מועסקים בשנת 2009. בתקופה זו, נוספו סיכונים הנובעים משימוש מוגבר במכונות, הורחבה הבניה לגובה, ונפוץ השימוש במקורות אנרגיה חדשים ועתירי עוצמה.

 

לדברי אלעזרי, "לא זו בלבד שמספר מפקחי העבודה לא גדל בהתאמה לגידול במשק, אלא שבתקופה זו, קוצצו 20% מתיקני המפקחים. כיום נותרו 53 מפקחי עבודה בכל מדינת ישראל, אשר מצופה מהם להשגיח על למעלה מ -50 אלף מקומות עבודה, אתרי בניה ומפעלים. מצב זה מגביל את היכולת לספק הגנה לעובדים, ופיקוח ואכיפה על מקומות העבודה".

 

"לפיכך", אומר אלעזרי, "הירידה החדה בתאונות השנה איננה ערובה לירידה נוספת. נתוני השנה האחרונה מהווים הוכחה חותכת לכך שתאונות עבודה אינן גזירת גורל והן ניתנות לצמצום ולמניעה בצורה משמעותית. הדבר הוא בידנו ועל כן ראוי לתת לכך את מלוא העדיפות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פועל עם קסדה. ענף החקלאות פחות מסוכן
צילום: AP
שר התמ"ת בן אליעזר. "קחו אחריות"
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים