נכנס סוד יצא יין: משקאות עם נוסחאות סודיות
לא רק "קוקה קולה" שומרת על המתכון הסודי שלה בקנאות, גם המתכונים של הרבה מאוד משקאות אלכוהוליים נשמרים בכספות במשך דורות. שגיא קופר מספר על שניים כאלה ומכין קוקטייל קוסמופוליטן בכמות שתספיק למסיבה
בנדיקטין
משום מה, רוב המשקאות ה'סודיים' הם משקאות עשבוניים. אולי בגלל שכל כך קל לקחת צרור של כמה עשבים מהגינה, למצות אותם באלכוהול, להוסיף איזה בסיס נחמד וקצת סוכר, לשים תווית ולמכור. העובדה היא שחלק גדול מהמשקאות האלה החלו את דרכם בצורת תרופות ומשרות; ככל שהיו מרירים יותר, ולא גרמו לצורכים מהם למות מיד ביסורים, הם שרדו והפכו פופולריים יותר.
Dom Bernardo Vincelli היה נזיר בנדיקטיני במנזר בנורמנדי. כמו רבים מבני דורו ועיסוקו, גם הוא שלח ידו בנסיונות ליצור משקה מרפא, והצליח בכך אי שם בסביבות 1510, עם לא פחות מאשר 27 מרכיבים צמחיים. ככל הנראה הנוסחה שלו נשמרה, והנזירים במנזר המשיכו לייצר משקה משלהם – ורק שלהם – עד המהפכה הצרפתית. האתר של בנדיקטין יודע לספר על מחברת מהמאה ה-17 שבזמן המהפכה נקנתה כנראה בגראז' סייל באותו מנזר, ועברה בירושה במשפחה צרפתית אחת. במחברת נמצאה נוסחה שהוותה את הבסיס למשקה. בשנת 1863 מצא את המחברת גוי חביב מאותה משפחה, בשם אלכסנדר לגראנד (אחר כך קרא לעצמו לה גראנד, כלומר "הגדול"). בעזרתו של כימאי הוא יצר את המשקה שנקרא היום 'בנידיקטין', שהפך לאחד הליקרים הפופולריים ביותר.
מה עושים עם זה? על קרח, בכמות קטנה, או עם חלב. אתם גם יכולים לערבב שלוש מנות של בנידקטין עם מנה וחצי בייליס' אייריש קרים, ולקבל 'שפתי מלאך'. אבל אם לא, אז נדמה לי שהמפורסם ביותר במשקאות שבהם משתמשים בבנדיקטין הוא ה'סינגפור סלינג'. המשקה הזה כל כך מפורסם, עד שהמלון שבו הומצא מתבסס היום רק על התיירים שבאים לטעום ולדגום אותו במקום המקורי. צוות שלם של ברמנים יכינו עבורכם ועבור אלפי התיירים האחרים את הגרסא האולטימטיבית למשקה.
המרכיבים:
60 מ"ל ג'ין ביפיטר
15 מ"ל שרי הרינג
1 כפית וחצי בנדיקטין
15 מ"ל טריפל סק
60 מ"ל מיץ אננס
1 כפית וחצי מיץ לימונית
דאש אנגוסטורה
מעט סודה
אופן ההכנה:
- משקשקים את הכל מלבד הסודה, על קרח.
- מסננים לכוס קולינס מלאה קרח.
- סוגרים בסודה ומגישים.
פימס מס' 1
בכל שנה מפריעים האנגלים לגשם לרדת ומתעקשים לשחק טניס בעונה הכי גרועה בשביל זה. כמו שהקנטקי דרבי הוא המשקה למינט ג'ולפ, אזי טורניר וימבלדון הוא אחד המקומות הקלאסיים שבהם, משום מה, שותים עדיין את המשקה הזה. אירועים אחרים הם משחקי פולו, פסטיבלי אופרה ומשט ה-Henley Royal Regatta שבו לובשות הנשים כובעים יפים והגברים עוטים עליהם ז'קטים בצבעים מזעזעים ככל האפשר וכובעי קש, וכולם נראים כאילו יצאו מ'שלושה בסירה אחת'.
המשקה הזה הומצא על ידי אדם בשם ג'יימס פים, שהיה לו בר אויסטרים בלונדון. האויסטרים היו כנראה כל כך טריים, שהוא נאלץ להציע ללקוחות שלו משקה לעיכול, שאותו ביסס על ג'ין, כינין ועוד כמה עשבים ופירות. המתכון ידוע היום לשישה אנשים בלבד, בכל זמן נתון, אבל כ,דאי להכיר את המשקה עצמו: אפשר להכין איתו משקאות מסיבה מרעננים ולא רעים בכלל, כמו הפימ'ס מס' 1 המסורתי, שכדי להרבות בבלבול, נקרא על שם הבסיס שלו:
ממלאים קנקן הגשה יפה בקרח. מערבבים חלק אחד פימ'ס מס' 1 עם שלושה חלקים של לימונדה. מוסיפים נענע מעוכה קלות – רק כדי לשחרר ארומות, פרוסות מלפפון אחד גדול, תפוז אחד ותותים. מגישים בכוס קולינס, ואל תשכחו ז'קט מזעזע.
האמיצים בינכם יכולים להכין לעצמם "פימ'ס רויאל", עם מנה אחת של פימ'ס והשאר שמפניה, בכוס פלוט. ומי שתמה למה קוראים לו 'מס' 1', הרי שהתשובה היא שמר פים נהג להגיש את המשקה בגביע קטן, בגודל "1". מאז היו גרסאות נוספות, מבוססות ויסקי, ברנדי, רום ואפילו וודקה, אבל רובן לא שרדו.
לסיום, קוקטייל קלאסי אחד, בגרסת מסיבות, בכמות שתספיק לכם לבקבוק שלם:
קוסמופוליטן
כן, זה של הבנות מסקס והעיר הגדולה. הסרט השני מגיע בקרוב, ראו הוזהרתם, וגם בו יראו את הגברות שותות וודקה סקאיי. ממש לא חובה סקאיי, ואפשר גם וודקות אחרות. נסו קטל 1 ציטרון, או סטולי.
המרכיבים:
300 מ"ל וודקה ציטרון
120 מ"ל טריפל סק
60 מ"ל מיץ לימונית
30 מ"ל קרנבריז
150 מ"ל מים מינרליים
אופן ההכנה:
- מערבבים הכל בבקבוק, ומקררים היטב, רצוי לילה מראש.
- נועצים את הבקבוק בקרח, כדי לשמור על הקוקטייל קר.
שגיא קופר עורך את אתר היין והאלכוהול "בקבוק "